7.2.2 Учесник во центарот на собирање на податоци

Пристапи за собирање на податоци од минатото, кои се истражувач во центарот, не се оди на работа, како и во дигиталната ера. Во иднина, ние ќе ги учесник-центриран приод.

Ако сакате да се соберат податоците во дигиталната ера, што треба да се сфати дека ќе се натпреваруваат за времето и вниманието на луѓето. Ова време и внимание е неверојатно вредни за вас; тоа е суровина на вашето истражување. Многу научници од општествените науки се навикнати на дизајнирање истражување за релативно заробеништво население, како што студенти во кампусот лаборатории. Во овие подесувања, потребите на истражувачот доминира, и уживањето на учесниците не е од висок приоритет. Во дигиталната ера истражување овој пристап не е одржлива. Учесниците често се физички оддалечени од истражувачите и интеракцијата меѓу двете често со посредство на компјутер. Оваа поставка значи дека истражувачите се натпреваруваат за вниманието на учесниците и затоа мора да се создаде повеќе пријатно искуство учесник. Тоа е причината зошто во секое поглавје во кои беа вклучени во интеракција со учесниците, видовме примери на студии кои се учесник пристап кон собирањето на податоците.

На пример, во Поглавје 3, видовме како Sharad Гоел, Зимски Мејсон, а Данкан Вотс (2010) создаде игра наречена Friendsense дека всушност бил умен рамка околу истражување на став. Во глава 4, видовме како може да се создаде нулта податоци варијабилни трошоци од страна на дизајнирање експерименти, кои луѓе, всушност, сакаат да бидат во, како што се симнување експеримент музика која ја создаде со Peter Dodds и Данкан Вотс (Salganik, Dodds, and Watts 2006) . Конечно, во Поглавје 5, видовме како Galaxy Zoo создаде маса соработка што мотивирани повеќе од 100.000 луѓе да учествуваат во астрономски (во секоја смисла на зборот) задача етикетирање слика (Lintott et al. 2011) . Во секој од овие случаи, истражувачите фокусираше на создавање на добро искуство за учесниците, а во секој случај, овој учесник во центарот на пристап овозможи нови видови истражувања.

Очекувам во иднина, научниците ќе продолжи да се развива пристапи кон прибирање на податоци кои се обидуваат да се создаде добар корисник искуство. Запомнете, во дигиталната ера, на учесниците се еден клик далеку од видео на скејтбордингот куче.