3.3 вкупно рамка грешка анкета

Вкупно анкета грешка = застапеност вина + мерење грешки.

Постојат многу видови на грешки кои може да се пренесува во проценките од истражувања, а од 1940 година истражувачите работеле систематски да се организира, да разберат, и да се намали овие грешки. Важен резултат од сето тоа напор е вкупниот рамка грешка анкета (Groves et al. 2009; Weisberg 2005) . Главната увид од вкупната рамка грешка истражувањето е дека проблемите можат да се групираат во две главни кофи: проблемите со кои ќе се разговара со (репрезентација) и проблеми поврзани со она што се учи од оние разговори (мерење). На пример, може да бидат заинтересирани во проценување ставови за приватноста на интернет кај возрасните кои живеат во Франција. Изработка на овие проценки се потребни две сосема различни типови на инференција. Прво, од одговорите дека испитаниците се даде, ќе мора да се изведе своите ставови во врска со онлајн приватноста. Второ, од заклучи ставови на испитаниците, мора да заклучиме ставовите на населението како целина. Првиот тип на инференција е од доменот на психологијата и когнитивните науки; а вториот вид заклучок е од доменот на статистиката. Одличен план за земање примероци со лоши прашања истражувањето ќе произведува лоши проценки, и шема лошо земање примероци со прашања совршен Истражувањето исто така ќе произведува лоши проценки. Добри проценки бара звук пристапи за мерење и застапеност. Со оглед на тоа потекло, следниот, ќе видиш како истражувачи истражување сме размислувале за застапување и мерење во минатото. Очекувам дека голем дел од овој материјал ќе биде разгледување на социјална scienitsts, но тоа може да биде ново за некои податоци научниците. Тогаш, јас ќе ви покаже како тие идеи го води истражувањето дигитални анкета возраст.