3.5.1 Еколошки моментална проценки

Истражувачите можат да се исецка до големи истражувања и посипете ги во животите на луѓето.

Еколошки моментална проценки (ЕМА) вклучува земање традиционалните истражувања, сечкање ги на парчиња, и да ги попрскувајќи во животот на учесниците. Така, прашања анкетата може да се побара во соодветно време и место, а не во долго интервју недели откако се случиле настаните.

ЕМА се карактеризира со четири карактеристики: (1) Собирање на податоци во реалниот свет средини; (2) проценки кои се фокусираат на тековната или се скоро држави или однесување на поединците; (3) оцени дека може да биде случај-базирани, време-базирани, или случајно поттикна (во зависност од истражување прашање); и (4) на проектот на повеќе проценки со текот на времето (Stone and Shiffman 1994) . ЕМА е пристап кон прашува што е значително олеснета од страна на паметни телефони кои луѓето комуницираат со често во текот на денот. Понатаму, бидејќи паметни телефони се преполни со сензори, како што се GPS и accelerometers-тоа е многу можно да се предизвика мерења врз основа на активност. На пример, паметен телефон може да биде програмиран да се активира прашање анкета ако испитаникот оди во одреден соседството.

Ветувањето за ЕМА е убаво илустрирано од страна на истражување дисертација на Наоми Sugie. Од 1970 година во САД драстично се зголеми бројот на луѓе кои го заробуваат. Заклучно со 2005 година, околу 500, во секоја 100.000 Американци биле во затвор, со стапка на затворање повисоки отколку каде било на друго место во светот (Wakefield and Uggen 2010) . Порастот на бројот на луѓе кои влегуваат во затвор, исто така, произведува голем пораст на бројот на луfето кои заминуваат во затворите; Околу 700.000 луѓе го напушти затворот секоја година (Wakefield and Uggen 2010) . Овие екс-престапници се соочуваат со сериозни предизвици по напуштањето на затворот, и за жал многу да се врати во затвор. Со цел да се разбере и да се намали рецидиви, социјални научници и креаторите на политиката треба да се разбере искуство на екс-прекршители, како тие повторно да влезат во општеството. Сепак, овие податоци се тешко да се соберат со стандардните методи на истражување, бидејќи екс-престапници имаат тенденција да биде тешко да се учат, а нивните животи се многу нестабилна. Пристапи за мерење дека распореди истражувања на секои неколку месеци пропушти огромни количини на динамиката во нивните животи (Sugie 2016) .

Со цел да се учат на процесот на повторното влегување на екс-престапниците со многу поголема точност, Sugie зеде стандард веројатноста примерок од 131 луѓе од комплетна листа на лица напуштањето на затворот во Њуарк, Њу Џерси. Таа ги даваше секој учесник со паметен телефон кој стана богат платформа за собирање на податоци. Sugie користи на телефони да се администрира два вида на анкети. Прво, таа испрати "истражувањето искуство земање мостри" еден на случајно избрани време 09:00-06:00 прашува учесниците за нивните тековни активности и чувства. Второ, во 7 часот вечер, таа испрати "дневни анкета" прашува за сите активности на тој ден. Заедно, овие две истражувања обезбеди детални, надолжните податоци за животот на овие екс-престапници.

Во прилог на овие истражувања, на телефони снимени нивната географска локација во редовни интервали и шифрирана чуваат евиденција на повик и текстот мета-податоци. Сето ова собирање на податоци, особено пасивна собирање на податоци, покренува некои етички прашања, но дизајнот е Sugie нив се ракува добро. Sugie доби значајно информирана согласност од секој учесник за ова собирање на податоци, кои се користат соодветна заштита на безбедноста, и им овозможи на учесниците да го исклучите географски следење. Понатаму, со цел да се минимизира ризикот од принудени обелоденување на податоци (на пример, покана за на суд од страна на полицијата), Sugie се здоби со сертификат за доверливост од сојузната влада, пред било какви податоци собрани (Beskow, Dame, and Costello 2008; Wolf et al. 2012) . процедури Sugie беа разгледани од страна на трети лица (институционална преглед одбор ја универзитетот), и тие отиде многу подалеку од она што се бара од страна на постојните прописи. Како таква, мислам дека нејзината работа обезбедува корисен модел за другите истражувачи кои се соочуваат овие исти предизвици; види Sugie (2014) и Sugie (2016) за подетална дискусија.

Способноста да се обезбеди и да се одржи стабилна работа е важно за успешен процес reentry. Сепак, Sugie покажа дека работата нејзините искуства на учесниците беа неформални, привремено, и спорадично. Освен тоа, во неа учесник базен, имаше четири различни модели: "рано излез" (оние кои почнат да бараат за работа, но потоа се намали надвор од пазарот на трудот), "постојаните пребарување" (оние кои го поминуваат поголемиот дел од периодот во потрага за работа) "повторуваат делото" (оние кои го поминуваат поголемиот дел од периодот работа), и "одговор" (оние кои не реагираат на анкетите редовно). Понатаму, Sugie сакаше да се разбере повеќе за луѓето кои го запре во потрага по работа. Една можност е дека тие бараат да се разочараме и депресија и на крајот да се откажат од пазарот на трудот. Свесен за таа можност, Sugie користи истражувања неа да се соберат податоци за емоционалната состојба на учесниците, и таа се најде дека "во почетокот на излез" група не го пријави повисоко ниво на стрес или несреќа. Наместо тоа, се случило спротивното: оние кои продолжиле да побара работа пријавени повеќе чувство на емоционална вознемиреност. Сето ова ситно-грануларен, надолжни детали за однесувањето и емоционална состојба на екс-престапници е важно за разбирање на бариерите со кои се соочуваат и олеснување на нивната транзиција назад во општеството. Понатаму, сето ова фини детали ќе се пропушти во стандардна истражување.

Постојат три општи лекции од работа Sugie е. Прво, нови пристапи кон поставување се целосно во согласност со традиционалните методи на земање мостри; потсетиме, дека Sugie зеде стандард веројатноста примерок од добро дефинирана популација рамка. Второ, со висока фреквенција, надолжни мерења може да биде особено важно за проучување на социјални искуства кои се неправилни и динамичен. Трето, кога наплатата податоците од истражувањето е во комбинација со дигиталните траги, дополнителни етичките прашања кои можат да произлезат. Ќе се третираат истражувачката етика во повеќе детали во Поглавје 6, но работата Sugie покажува дека овие прашања се адресибилен со совесна и внимателен истражувачите.