4.4.3 механизми

Експериментите се измери тоа што се случило. Механизми за да се објасни зошто и како се случило тоа.

Трето, идејата за движење надвор од едноставна експерименти е механизми. Механизми за да ни кажете зошто и како третман предизвика ефект. Процесот на барање за механизми, исто така, понекогаш се нарекува во потрага за интервенирање променливи или посредување променливи. Иако експерименти се добри за проценка на причинско-последична ефекти, тие често не се дизајнирани за да се открие механизми. Дигитални експерименти возраст може да ни помогне да се идентификуваат механизмите на два начина: 1) тие ни овозможуваат да се соберат повеќе податоци процес и 2) тие ни овозможи да пробате многу третмани поврзани.

Бидејќи механизми се слабо да се дефинира формално (Hedström and Ylikoski 2010) , јас ќе одам да се започне со еден едноставен пример: лимес и скорбут (Gerber and Green 2012) . Во 18 век лекарите имаше прилично добра смисла дека кога морнари јаделе лимес тие не се болест. Скорбут е страшна болест така што ова е моќен информации. Но, овие лекари не знаат зошто лимес спречи болест. Таа не беше до 1932 година, речиси 200 години подоцна, научниците можат со сигурност да се покаже дека витаминот Ц е од причина што вар спречи скорбут (Carpenter 1988, p 191) . Во овој случај, витамин Ц е механизмот преку кој лимес спречување на скорбут (Слика 4.9). Се разбира, идентификување на механизам е многу важно научно-многу на науката е за разбирање зошто нештата се случуваат. Идентификување на механизми е многу важно практично. Откако ќе се разбере зошто работи третман, може да создадат нови третмани кои работат дури и подобро.

Слика 4.9: лимес спречување на скорбут и механизмот е витамин Ц.

Слика 4.9: лимес спречување на скорбут и механизмот е витамин Ц.

За жал, изолирајќи механизми е многу тешко. За разлика од лимес и скорбут, во многу социјални поставувања, третмани веројатно работат преку многу меѓусебно поврзани патишта, што го прави изолација на механизми исклучително тешко. Меѓутоа, во случај на општествените норми и употреба на енергија, истражувачите се обиделе да се изолира механизми со собирање на податоци процес и тестирање поврзани третмани.

Еден начин да се тестира можни механизми е преку собирање на податоци процес за тоа како третман влијание можни механизми. На пример, да се потсетиме дека Allcott (2011) покажа дека дома енергетика извештаи предизвика луѓето да се намали нивната употреба на електрична енергија. Но, како што овие извештаи троши помалку електрична енергија? Кои беа механизми? Во следење студија, Allcott and Rogers (2014) соработува со енергетска компанија дека, преку програмата попуст, добил информации за кои потрошувачите ги унапредија своите апарати на повеќе енергетски ефикасни модели. Allcott and Rogers (2014) покажа дека малку повеќе лица кои примаат за енергетика извештаи Почетна надгради своите апарати. Но, оваа разлика беше толку мала што може да сметка за само 2% од намалувањето на потрошувачката на енергија во третираната домаќинства. Со други зборови, апарат надградби не беа доминантни механизам преку кој Енерџи репорт Почетен намалена потрошувачка на електрична енергија.

Вториот начин да учат механизми е да се кандидира експерименти со малку различни верзии на третманот. На пример, во експериментот на Schultz et al. (2007) и на сите натамошни експерименти на енергија во домот извештај, им беа дадени и третман кој има две главни делови 1) совети за заштеда на енергија и 2) информации за нивната употреба на енергија во однос на своите врсници (Слика 4.6). Така, можно е дека советите за заштеда на енергија се што ја предизвика промена, а не информации врсници. Да се процени можноста дека само совети би можело да биде доволно, Ferraro, Miranda, and Price (2011) соработува со компанија со вода во близина на Атланта, Џорџија, и истрча поврзани со експеримент за зачувување на водата, вклучувајќи околу 100.000 домаќинства. Имаше четири услови:

  • група која доби совети за заштеда на вода.
  • група која доби совети за заштеда на вода + морална жалба да заштедите вода.
  • група која доби совети за заштеда на вода + морална жалба да заштедите вода + информации за нивната употреба на вода во однос на нивните врсници.
  • контролна група.

Истражувачите откриле дека финти само третман немаше ефект врз потрошувачката на вода во краток (една година), среден (две години), и долга (три години) рок. совети + третман на жалбата предизвикани учесниците да се намали потрошувачката на вода, но само на краток рок. Конечно, третман совети + жалба + пер информации предизвика намалена употреба на краток, среден и долг рок (Слика 4.10). Овие видови на експерименти со разврзан третмани се добар начин да дознаам кој дел од третманот или кои делови заедно, се оние кои се предизвикува ефектот (Gerber and Green 2012, Sec. 10.6) . На пример, експериментот на Фераро и колеги ни покажува дека за заштеда на вода совети сами по себе не се доволни за да се намали потрошувачката на вода.

Слика 4.10: Резултати од Фераро, Миранда и Цена (од 2011 година). Третмани беа испратени 21 мај 2007 година, и се мери ефекти во текот на летото на 2007 година, 2008 година и 2009 година Со распределбата на трошоците за третман истражувачите се надева да се развие подобро чувство на механизми. Врвовите само третман имале во суштина нема ефект на краток (една година), среден (две години), и долго (три години) рок. совети + третман на жалбата предизвикани учесниците да се намали потрошувачката на вода, но само на краток рок. совети + жалбата на + третман на информации пер предизвикани учесниците да се намали потрошувачката на вода во краток, среден и долг рок. Вертикалните линии се проценува интервали на доверба. Види Bernedo, Фераро, и Цена (2014) за вистински наставни материјали.

Слика 4.10: Резултати од Ferraro, Miranda, and Price (2011) . Третмани беа испратени 21 мај 2007 година, и се мери ефекти во текот на летото на 2007 година, 2008 година и 2009 година Со распределбата на трошоците за третман истражувачите се надева да се развие подобро чувство на механизми. Врвовите само третман имале во суштина нема ефект на краток (една година), среден (две години), и долго (три години) рок. совети + третман на жалбата предизвикани учесниците да се намали потрошувачката на вода, но само на краток рок. совети + жалбата на + третман на информации пер предизвикани учесниците да се намали потрошувачката на вода во краток, среден и долг рок. Вертикалните линии се проценува интервали на доверба. Види Bernedo, Ferraro, and Price (2014) за вистински наставни материјали.

Идеално, една би се движат надвор од слоеви на компоненти (совети, совети + жалба, совети + жалба + информации peer) на целосна факториел дизајн, исто така, понекогаш се нарекува \ (2 ^ k \) факториел дизајн, каде што секоја можна комбинација на три елементи се тестира (Табела 4.1). Со тестирање на секоја можна комбинација на компоненти, истражувачите можат целосно да се процени влијанието на секоја компонента во изолација и во комбинација. На пример, експериментот на Фераро и неговите колеги не открива дали споредба пер сам би биле доволни за да се доведе до долгорочна промена во однесувањето. Во минатото, овие полн факторен дизајни биле тешко да се работи, бидејќи тие бараат голем број на учесници и тие бараат истражувачи за да може прецизно да се контрола и реализација на голем број на третмани. Но, дигиталната ера отстранува овие логистичка ограничувања во некои ситуации.

Табела 4.1: Пример за третмани во полн факторен дизајн со 3 елементи: совети, жалба, како и информации за врсничка едукација. Вистинските дизајн на Ferraro, Miranda, and Price (2011) беше фракционо факторен модел во која беа вклучени три третмани: совети; совети + жалба; и совети + + жалба информации peer (Слика 4.10).
третман карактеристики
1 контрола
2 совети
3 жалба
4 информации пер
5 совети + жалба
6 совети + информации пер
7 Жалбата + пер информации
8 совети + + жалба информации пер

Во краток преглед, механизми-на патишта низ кои третман има ефект на се неверојатно важни. Дигитални експерименти возраст може да помогне на истражувачите да се запознаат со механизмите за 1) собирање на податоци процес и 2) да се овозможи целосна факториел дизајни. Механизмите предложени од овие приоди може потоа од страна тестирани директно со експерименти специјално дизајниран да ги тестираат механизми (Ludwig, Kling, and Mullainathan 2011; Imai, Tingley, and Yamamoto 2013; Pirlott and MacKinnon 2016) .

Севкупно, овие концепти од-важност; хетерогеноста на третман ефекти; и механизми-обезбеди моќен сет на идеи за дизајнирање и толкување експерименти. Овие концепти помогне на истражувачите да се движат подалеку од едноставни експерименти за тоа што "работи" за да се побогати експерименти, кои имаат потесни врски со теорија, кои ја откриваат каде и зошто третмани работа, па дури и може да помогне на истражувачите да се дизајнира повеќе ефективни третмани. Со оглед на оваа концептуална основа за експерименти, јас сега ќе се сврти кон тоа како всушност можете да го направите вашиот експерименти се случи.