5.4.1 eBird

eBird собира податоци за птици од birders; волонтерите може да се обезбеди географска скала која не истражувачкиот тим може да одговара.

Птиците се насекаде, и орнитолозите би сакале да се знае каде секоја птица е во секој момент. Со оглед на ваквата совршена базата, орнитолозите може да се однесуваат на повеќето фундаментални прашања на нивната област. Се разбира, собирањето на овие податоци е надвор од опсегот на некој посебен истражувач. Во исто време, што орнитолозите желбата побогати и целосни податоци, "birders" -people кои одат птицата гледа за забава-постојано набљудување на птици и документирање на она што тие го гледаат. Овие две заедници имаат долга историја на соработка, но сега овие соработки се трансформираат преку дигиталната ера. eBird се дистрибуира проект со податоци збирка што ја повикува информации од birders од целиот свет, а тоа веќе има добиено над 260 милиони видувања птица од 250.000 учесници (Kelling et al. 2015) .

Пред почетокот на eBird, голем дел од податоците создадена од birders беше недостапен за истражувачите:

"Во илјади плакари низ светот денес се наоѓаат безброј лаптопи, индексни картички, коментирани листи за проверка, дневнички записи. Оние од нас кои се вклучени со birding институции знаат добро фрустрацијата на слухот одново и одново за "евиденција птица мојот покоен вујко" Ние знаеме колку вредни тие може да биде. За жал, ние исто така знаеме дека не можат да ги користат. " (Fitzpatrick et al. 2002)

Наместо да има овој вредни податоци седат неискористени, eBird birders овозможува да го поставите на централизирана, дигитална база на податоци. Податоците качен на eBird содржи шест клучни области: кој, каде, кога, што видови, колку и напор. За не-birding читатели, "напор" се однесува на користени правејќи забелешки методи. проверки на квалитетот на податоците започне уште пред да се поставени на податоците. Birders се обидува да поднесе необични извештаи, како што се извештаите на многу ретки видови, многу голема слика, или надвор од сезона извештаи- се означени, и на веб автоматски бара дополнителни информации, како што се фотографии. По собирањето на овие дополнителни информации, обележана извештаи се испраќаат на еден од стотиците волонтери регионални експерти за понатамошно разгледување. По истрагата од страна на регионалните стручно-вклучувајќи и можни дополнителни преписка со birder-обележана извештаи се или отфрлени како неверодостојни или тие се внесени во базата на eBird (Kelling et al. 2012) . Оваа база на податоци прикажани забелешки потоа се ставаат на располагање на секој во светот со Интернет конекција, и досега, речиси 100 рецензирани публикации го користат (Bonney et al. 2014) . eBird јасно покажува дека волонтерот birders се во можност да се соберат податоци кои се корисни за истражување вистински орнитологија.

Една од убавините на eBird е тоа што ја доловува "работа", кој веќе се случува во овој случај, birding. Оваа функција му овозможува на проектот за да се постигне огромни размери. Сепак, "работа" направено од страна на birders не точно одговараат на податоците кои се потребни од страна на орнитолози. На пример, во eBird, собирање на податоци се одредени од страна на локацијата на birders не на локација на птици. Ова значи дека, на пример, повеќето забелешки имаат тенденција да се случи во близина на патишта (Kelling et al. 2012; Kelling et al. 2015) . Во прилог на ова нееднаква дистрибуција на труд над просторот, вистинските набљудувања направени од birders не секогаш се идеални. На пример, некои birders испратите само информации за видови кои тие ги сметаат за интересни наместо да се постават информации за сите видови кои се забележани.

eBird истражувачите имаат две главни решенија за овие прашања квалитетот на податоците, проблеми кои се јавуваат во многу други проекти за собирање на податоци, дистрибуирани. Прво, eBird истражувачи постојано се обидува да се подобри квалитетот на податоците доставени од страна birders. На пример, eBird нуди образование на учесниците, а тоа создаде визуелизација на податоци секој учесник е дека, по својот дизајн, поттикнување birders, за да испратите информации за сите видови кои се забележани, а не само подмножество (Wood et al. 2011; Wiggins 2011) . Второ, eBird истражувачите користат статистички модели кои се обидуваат да се коригира за бучни и хетерогената природа на необработени податоци. Се уште не е јасно дали овие статистички модели целосно да се отстранат предрасудите од податоците, но орнитолозите се доволно сигурни во квалитетот на прилагодените податоци eBird дека, како што беше споменато претходно, таа се користи во повеќе од 100 рецензирани научни публикации.

Многу не-орнитолозите се на почетокот крајно скептични кога ќе слушнат за eBird за прв пат. Според мое мислење, дел од овој скептицизам доаѓа од размислување за eBird на погрешен начин. Многу луѓе прво мислам "е совршен податоци eBird?", А одговорот не е апсолутно. Сепак, тоа не е вистинското прашање. Вистинското прашање е, "За одредени прашања за истражување, е на податоци eBird подобро од постоечките податоци орнитологија?" На тоа прашање одговорот е дефинитивно да, делумно поради тоа што за многу прашања од интерес нема реална алтернатива на дистрибуирани собирање на податоци.

Проектот eBird покажува дека тоа е можно да се вклучат волонтери во собирање на важни научни податоци. Сепак, eBird, и слични проекти, укажуваат на тоа дека предизвиците поврзани со земање примероци и квалитетот на податоците се однесува за дистрибуирани проекти за собирање на податоци. Како што ќе видиме во следниот дел, сепак, со луцидни дизајн и технологија на овие проблеми може да се намали во некои поставувања.