1.5 Преглед на книга

Оваа книга е организирана околу прогресија преку четири широки истражувачки пристапи: набљудување на однесувањето, поставување на прашања, трчање експерименти, и создавање на маса соработка. Овие четири пристапи беа сите се користат во некоја форма пред 50 години, и јас сум убеден дека сите тие ќе се користат во некоја форма на 50 години од сега. Јас сум посветен едно поглавје на секој пристап. Многу од поглавјата се дел посветен на понатамошни коментари, техничка или историски слепото црево и активностите кои може да се користи во класа или за самостојно учење. Поради овие карактеристики, јас ќе одам да се задржи на главниот текст едноставно како е можно; можете да се однесуваат на овие други делови на поглавја ако сакате да добиете повеќе информации и цитати во литературата.

Во глава 2 (Набљудувајќи однесување), јас ќе се опише она што и како истражувачи можат да учат од набљудување на однесувањето на луѓето. Поточно, ќе се фокусира на дигитални податоци за следење и административни податоци во која истражувачот немаше улога во креирањето на податоците. Јас ќе се опише заеднички карактеристики на овој вид на податоци, и јас ќе објасни некои истражување стратегии кои може да се користи за да дознаете успешно од набљудуваните однесување.

Во поглавје 3 (Поставување прашања), јас ќе започне со прикажување она што истражувачите може да се научи од страна на се движат надвор од набљудување на однесувањето и започнете интеракција со луѓе. Особено, јас ќе тврдат дека постои голема вредност во тоа истражување анкета, дури и во свет преплавен со веќе постојните дигитални податоци. Јас ќе ја разгледа традиционалните вкупно рамка грешка истражувањето и го користат за да се организираат настани што дигиталната ера им овозможува на анкетно истражување. Особено, јас ќе се покаже како дигиталната ера може да доведе до големи промени во земање примероци и интервјуирање. Конечно, јас ќе се опише две стратегии за комбинирање на податоците од анкетата со дигитални податоци трага. И покрај песимизам дека некои истражувачи анкета во моментов се чувствувам, јас очекувам дека дигиталната ера ќе биде златното доба на анкетно истражување.

Во поглавјето 4 (Вклучување експерименти), јас ќе започне со прикажување она што истражувачите да дознаете кога тие се движат надвор од набљудување на однесувањето и поставување на прашања истражувањето. Особено, јас ќе се покаже како рандомизирани контролирани експерименти, која истражувачот интервенира во светот во многу специфичен начин да им овозможи на научниците да дознаат повеќе за причинско-последична врска. Јас ќе се споредат видови на експерименти, кои би можеле да го направи во минатото со видови кои можеме да направиме сега. Со ваквата позадина, јас ќе се опише размени кои се вклучени во две главни стратегии за спроведување на дигитални експерименти. Конечно, јас ќе завршам со некои дизајн совети за тоа како можете да ги искористат предностите на вистинската моќ на дигитални експерименти и се опише некои од одговорноста која доаѓа со таа моќ.

Во поглавјето 5 (Создавање на маса соработка), јас ќе се покаже како истражувачи може да се создаде маса соработки, како што се crowdsourcing и граѓанинот наука, со цел да се направи социјални истражувања. Со опишување успешни проекти масовно соработка и со обезбедување на неколку клучни принципи на организирање, се надевам дека ќе ви убедат на две работи: прво, дека масовните соработка може да се искористи за социјално истражување, и второ, дека истражувачите кои ги користат масовно соработка ќе биде во можност да се реши проблемите кои претходно се чинеше невозможно. Иако маса соработка често е промовиран како начин да заштедите пари, тоа е многу повеќе од тоа. Маса соработка не само што ни овозможи да се направи истражување поевтини; тоа ни овозможува да се направи истражување и подобро.

Во поглавјето 6 (етика), јас ќе тврдат дека истражувачите брзо зголемување на моќ врз учесниците, и дека овие способности се менува побрзо од нашите норми, правила и закони. Оваа комбинација зголемување на моќ и недостатокот на договор за тоа дека власта треба да се користи лисја добронамерни истражувачи во тешка ситуација. За решавање на овој проблем, јас ќе тврдат дека научниците треба да ги усвои принципите-базирани пристап. Тоа е, истражувачите треба да се оцени своите истражувања преку постоечките правила кои ќе го земам како што е дадено, и преку повеќе општи етички принципи. Јас ќе предложи четири воспоставените принципи и два етички рамки кои можат да му помогнат на вашите одлуки. Конечно, јас ќе се опише и анализира одредени етички предизвици, очекувам ќе се соочи со истражувачите во иднината, а јас ќе им понуди практични совети за работа во област со нерешениот етика.

Конечно, во поглавјето 7 (иднина), ќе ја сублимирам три теми кои се повторуваат низ поглавја и тоа ќе биде особено важно во иднина.

Социјални истражувања во дигиталната ера ќе се комбинираат она што сме го направиле во минатото со многу различни можности на иднината. Така, социјално истражување ќе биде обликуван од општествените научници и податоци научниците. Секоја група има нешто да се придонесе, и секоја група има нешто да научат.