6.1 Вовед

Претходните поглавја покажаа дека дигиталната ера создава нови можности за собирање и анализа на социјални податоци. Дигиталната ера, исто така, создаде нови етички предизвици. Целта на ова поглавје е да ви даде на алатките што треба да се справи со овие етички предизвици.

Нивната моментов несигурност и несогласување за соодветно однесување на некои дигиталната ера социјални истражувања. Оваа несигурност доведе до две поврзани со проблеми, од кои има добиено многу повеќе внимание отколку на другите. Од една страна, некои истражувачи се обвинети за кршење на приватноста на луѓето или запишување на учесниците во неетички експерименти. Овие случаи, за што јас ќе се опише во ова поглавје, биле предмет на широка дебата и дискусија. Од друга страна, етичките несигурност, исто така, имаше застрашувачки ефект, спречување на етичките и важни истражувања да се случи; факт е дека мислам дека е многу помалку ценети. На пример, за време на епидемија на ебола 2014 година, претставници на јавното здравство сака информации за мобилноста на луѓето во најтешко заразените земји со цел да помогне во контрола на болеста. Мобилен телефон компании се детални повик евиденција што би можело да обезбеди дел од овие информации. Сепак, етички и правни проблеми заглави обиди на истражувачите да ги анализираат податоците (Wesolowski et al. 2014) . Ако можеме да се развие етички норми и стандарди кои се делат од страна на истражувачите и јавноста, и мислам дека можеме да го направите ова, тогаш можеме да искористување на можностите на дигиталната ера на начини кои се одговорни и корисни за општеството.

Постојат важни разлики помеѓу тоа како социјалните научници и научниците на податоци пристап истражување етика. За социјални научници, размислува за етиката е доминирана од страна на институционални преглед одбори (IRBs) и прописите што се задолжени за спроведување. По сите, само начинот на кој најмногу емпириски социјални научници доживее етичка дебата е преку бирократски процес на IRB преглед. податоци научниците, од друга страна, имаат малку систематски искуство со истражувачката етика, бидејќи тоа не е вообичаено се дискутира во компјутерски науки и инженерство. Ниту еден од овие пристапи-на правилата базирани на пристап на научници од општествените науки или пристап на ад-хок на податоци научниците-е добро прилагодени за социјални истражувања во дигиталната ера. Наместо тоа, јас верувам дека ние како како заедница ќе се направи напредок ако се прифати принципи базирани на пристап. Тоа е, истражувачите треба да се оцени своите истражувања преку постоечките правила кои ќе го земам како што е дадено и да се претпостави треба да биде followed- и преку повеќе општи етички принципи. Овој принцип, со седиште пристап гарантира дека истражувачите можат да направат разумни одлуки за истражување за кои се уште не се пишани правила и дека можеме да комуницираат нашите размислување со други истражувачи и јавноста.

Пристапот на принципите со кои на која јас сум се залага не е нова; тоа се базира на децении на претходната размислување. Како што ќе видиме, во некои случаи принципи базирани на пристап води да се расчисти, вистински решенија. И, кога тоа не доведе до такви решенија, таа појаснува размени кои се вклучени, кои се критични за штрајкувачи соодветна рамнотежа и да бидат способни да се објасни вашиот расудување на други истражувачи и јавноста. Понатаму, како што ќе видите, со земање на принципи базирани на пристап не бара нередовен износот на време. Откако ќе ги научат основните принципи, можете да ги користите за брзо и ефикасно да се причина за широк спектар на проблеми. Конечно, принципи-базирани на пристап е доволно општа дека јас очекувам дека тоа ќе биде од корист, без разлика каде вашето истражување се одвива или каде што ќе работат (на пример, универзитетски, владини, невладини организации, или компанија).

Ова поглавје е дизајниран да им помогне на добронамерни индивидуален истражувач. Како треба да се размислува за етиката на вашата работа? Што можете да направите за да се направи вашата работа повеќе етички? Во Дел 6.2, јас ќе се опише три дигитални истражувачки проекти возраст кои имаат генерирана етичка дебата. Потоа, во дел 6.3, јас ќе се апстрахираат од оние конкретни примери за да се опише она што мислам дека е основната причина за етичко несигурност: брзо зголемување на моќта на истражувачите да ги набљудуваат и експеримент на луѓето без нивно знаење, па дури и свест. Овие способности се менува побрзо од нашите норми, правила и закони. Потоа, во Дел 6.4, јас ќе се опише постојните четири принципи кои може да водич вашиот начин на размислување: Почитување на лица, beneficence, правда и почитување на законот и јавниот интерес. Потоа, во Дел 6.5, јас ќе сумираме две широки етичките рамки-consequentalism и деонтологија, кои можат да ви помогне да се причина една од најдлабоките предизвиците со кои може да се соочи: кога е тоа соодветно за вас да се етички сомнителните средства, со цел да се постигне етички соодветни крај. Овие принципи и етички рамки ќе ви овозможи да се движат надвор од фокусирање на она што е дозволено со важечките прописи и да се зголеми вашата способност да се комуницира вашите размислувања со други истражувачи и јавноста (Слика 6.1). Со ваквата позадина, во Дел 6.6, јас ќе разговараат за четири области кои се особено предизвикувачки за социјални истражувачи дигиталната ера: информирана согласност (Дел 6.6.1), разбирањето и управување со ризик информации (Дел 6.6.2), приватност (Дел 6.6.3 ), и правење на етички одлуки во лицето на несигурност (Дел 6.6.4). Конечно, во Дел 6.7, Ќе завршам со три практични совети за работа во област со нерешениот етика. Во историските Додаток, јас ќе се опише еволуцијата на сегашниот систем на надзор истражувачката етика во САД, вклучувајќи ги и Сифилис проучување на Tuskegee, Извештај Белмонт, Заедничката Правило година и Извештајот за Менло.

Слика 6.1: Правилата за регулирање истражувањето се добиени од принципите кои за возврат се добиени од етички рамки. А главниот аргумент на ова поглавје е дека научниците треба да ги процени своите истражувања преку постоечките правила кои ќе го земам како што е дадено и да се претпостави треба да се следат и преку повеќе општи етички принципи. На општо правило е збир на прописи со кои се регулира во моментов повеќето федерално финансиран истражување во САД (за повеќе информации, погледнете ја Историски додаток). Четирите принципи доаѓаат од два сина панделка панели, кои се обидоа да обезбедат етичко водство на истражувачите: Извештај Белмонт и извештајот за Менло (за повеќе информации, погледнете ја Историски додаток). Конечно, consequentialism и деонтологија се етички рамки кои се развиени од страна на философите за стотици години. А брз и суров начин да ги разликуваат двете рамки е дека consequentialists се фокусира на целите и deontologists се фокусира на средства.

Слика 6.1: Правилата за регулирање истражувањето се добиени од принципите кои за возврат се добиени од етички рамки. А главниот аргумент на ова поглавје е дека научниците треба да ги процени своите истражувања преку постоечките правила кои ќе го земам како што е дадено и да се претпостави треба да биде followed- и преку повеќе општи етички принципи. На општо правило е збир на прописи со кои се регулира во моментов повеќето федерално финансиран истражување во САД (за повеќе информации, погледнете ја Историски додаток). Четирите принципи доаѓаат од два сина панделка панели, кои се обидоа да обезбедат етичко водство на истражувачите: Извештај Белмонт и извештајот за Менло (за повеќе информации, погледнете ја Историски додаток). Конечно, consequentialism и деонтологија се етички рамки кои се развиени од страна на философите за стотици години. А брз и суров начин да ги разликуваат двете рамки е дека consequentialists се фокусира на целите и deontologists се фокусира на средства.