3.5.2 Вики анкети

Вики истражувања овозможуваат нови хибриди на затворени и отворени прашања.

Во прилог на поставување на прашања на повеќе физички пати и во повеќе физички контексти, нови технологии, исто така ни овозможува да се промени формата на прашања. Најголемиот број на прашања од истражувањето се затворени, каде испитаниците го изберат сет избори напишани од страна на истражувачите. Тоа е процес кој еден истакнат истражување истражувач повици На пример, тука е прашање затворени истражувањето "поставување на зборови во устата на луѓето.":

"Ова следното прашање е предмет на работа. Ќе ве молиме да се погледне на овој картичка и да ми кажете нешто што на оваа листа со која најмногу би сакале на работното место? "

  1. Висок приход;
  2. Нема опасност да биде отпуштен од работа;
  3. Работно време се кратки, многу слободно време;
  4. Шансите за напредување;
  5. Работата е важно, и дава чувство на остварување.

Сега тука е истото прашање прашав во отворена форма:

"Ова следното прашање е предмет на работа. за различни нешта во една работа луѓето гледаат. Што највеќе би сакале на работното место? "

Иако овие две прашања се појави доста слични, експериментот на истражување од страна на Хауард Шуман и Стенли печат (1979) откри дека тие може да произведат многу различни резултати: речиси 60% од отворен резултати се надвор од категориите во затворена одговори (Слика 3.7).

Слика 3.7: Резултати од Шуман и печат (1979). Одговорите се сосема различни во зависност од тоа дали се поставува прашањето во отворена или затворена форма.

Слика 3.7: Резултати од Schuman and Presser (1979) . Одговорите се сосема различни во зависност од тоа дали се поставува прашањето во отворена или затворена форма.

Иако отворени и затворени прашања може да доведе до сосема различни информации и двете беа популарни во раните денови на анкетно истражување, затворени прашања дошле да доминира на теренот. Оваа доминација не е затоа затворени прашања за кои е докажано да се обезбедат подобри мерење, а тоа е затоа што тие се многу полесно да се користи; процесот на кодирање отворени прашања е комплицирано и скапо. Преоѓањето од отворените прашања е несреќна бидејќи тоа е токму информацијата дека истражувачот не знаеше однапред што може да биде највредното.

Во некои истражувања што го направив со Карен Леви, се обидовме да се создаде нов вид на истражување прашање, кои ги комбинира најдобрите особини на двете отворени и затворени прашања (Salganik and Levy 2015) . Тоа е, тоа им овозможува на истражувачите да се научат нови информации, како и во отворено прашање, а тоа дава лесно да ги анализираат податоците, како и во затворено прашање. Инспириран од онлајн системи управувано од кориснички генерирани содржини, од кои Википедија е модел, што се нарекува нашиот систем за истражување на вики. Со чешла карактеристиките на Википедија и традиционалната анкета, се надеваме дека ќе се создаде нов начин на поставување прашања.

Процесот на собирање податоци во истражувањето на вики е илустрирано со проект кој го направивме со Управата за градоначалник на Њујорк, со цел да се интегрираат идеи жителите во PlaNYC 2030 година, citywide план за одржливост на Њујорк. За да започнете со процесот, канцеларијата на градоначалникот генерирана листа на 25 идеи врз основа на нивните претходни свест (на пример, "бараат од сите големи згради да се направи некои надградби за енергетска ефикасност", "ги учат децата за зелените прашања како дел од наставна програма"). Користејќи ги овие 25 идеи како "семе", побара од Канцеларијата на градоначалникот на прашањето "Кој мислите дека е подобра идеја за создавање на позелена, поголема Њујорк?" Испитаниците беа претставени со еден пар на идеи (на пример, "Отворено училишните дворови низ градот како јавни игралишта "и" да се зголеми насочени дрво насади во населби со високи стапки на астма "), и побара да се избере помеѓу нив (Слика 3.8). По изборот, испитаниците беа веднаш се претстави со уште еден случајно избрани комбинација на идеи. Испитаниците беа во можност да продолжи да придонесе информации за нивните преференции онолку долго колку што тие сакаат од било глас или избирање на "Не можам да се одлучи." Од големо значење, во кој било момент, испитаниците беа во можност да придонесат со своите сопствени идеи, кои, во очекување на одобрување од страна на градоначалникот канцеларија, стана дел од базенот на идеи ќе бидат презентирани на другите. Така, прашањата кои учесниците добиваат е отворен и затворен истовремено.

Слика 3.8: Интерфејс за истражување на вики (Salganik и Леви 2015).

Слика 3.8: Интерфејс за истражување на вики (Salganik and Levy 2015) .

Канцеларијата на градоначалникот започна своето истражување wiki во октомври 2010 година во врска со серија средби заедница за да се добие повратна информација жител. Во период од околу четири месеци, 1.436 испитаници придонесе 31.893 одговори и 464 нови идеи. Критички, 8 од топ 10 постигнувајќи идеи беа поставени од страна на учесниците, а не дел од множество на идеи семе од канцеларијата на градоначалникот. И, како што го опишуваат во нашата хартија, ова е модел во многу истражувања вики. Со други зборови, со тоа што се отворени за нови информации, истражувачите се во можност да научат работи кои би биле пропуштени со користење на повеќе затворени пристапи кон поставување.