за авторот

Фото на Метју Salganik

Матеј Salganik е професор по социологија на Универзитетот Принстон, и тој е поврзан со неколку од интердисциплинарна истражувачки центри Принстон: Канцеларија за населението истражување, Центарот за информатичка технологија на Центарот за здравје и благосостојба, и Центарот за статистика и Машинско учење . Неговите истражувачки интереси вклучуваат социјалните мрежи и компјутерската општествените науки.

Истражување Salganik досега не била објавена во списанија како што се науката, PNAS, социолошки методологија, и весник на статистички Американската асоцијација. Неговите трудови имаат освоено член награда за Најдобро од математички социологија оддел на американската асоцијација за социолошки и наградата за најдобра статистика апликација за статистика Американската асоцијација. Популарни сметки на неговата работа се појави во Њујорк тајмс, Wall Street Journal, економист и Њујоркер. истражување Salganik е финансиран од страна на Националната фондација за наука, Националниот институт за здравство, Заедничката програма на Обединетите нации за ХИВ / СИДА (УНАИДС), Фејсбук и Google. За време на одмори од Принстон, тој е визитинг професор на Универзитетот Корнел Техника и виш истражувач на Мајкрософт Рисрч.

За повеќе информации, вклучувајќи линкови до научни трудови, можете да ја посетите неговиот личен веб-сајт .