5.2 човекови пресметка

Проекти за човекови пресметка се голем проблем; скрши во едноставни парчиња; да ги испратите на многу работници; а потоа се собира на резултатите.

проекти за човекови пресметка комбинираат напорите на многу луѓе кои работат на едноставен микро-задачи, со цел да се решат проблемите кои се неверојатно големи за едно лице. Може да имаат проблемот на истражување погодна за човечка пресметка, ако некогаш сте мисла: би можел да се реши овој проблем, ако имав илјада стручни соработници.

Прототипа пример за пресметување на проектот човекот е Galaxy Zoo, за што јас ќе се опише во детали подолу. Во овој проект, повеќе од 100.000 волонтери класифицирани слики од околу 1.000.000 галаксии со слични точноста на претходните, и значително помали напори од страна на професионални астрономи. Овој зголемен обем обезбедени од страна на маса соработка доведе до нови откритија за тоа како галаксиите форма и се појави на една сосема нова класа на галаксии наречен "грашок".

Иако Galaxy Zoo може да изгледа далеку од социјално истражување, таму се всушност многу ситуации каде што социјални истражувачи сакаат да се код, класифицира, или слики етикета или текстови. Во некои случаи, оваа анализа може да се направи со компјутери, но се уште има одредени форми на анализа кои се тешки за компјутери, но лесен за луѓето. Тоа е овие лесен-за-луѓе се уште хард-за-компјутери микро-задачи што може да се претвори во текот на проекти за човекови пресметка.

Не само што е микро-задача во Galaxy Zoo прилично општи, структурата на проектот е општо, како и. Galaxy Zoo, како и други проекти за човекови пресметка, користете Сплит аплицираат-комбинира стратегија (Wickham 2011) , а откако ќе се разбере оваа стратегија ќе бидат во можност да го користат за да се реши многу проблеми. Прво, голем проблем е поделена на многу мал проблем парчиња. Потоа, човечки работа се применува на секој мал проблем парче, независно од другите делови. Конечно, резултатите од оваа работа се комбинираат за да се произведе решение консензус. Со оглед на тоа потекло, ајде да видиме како беше искористена за да аплицираат-комбинираат Сплит стратегија во Галакси зоолошка градина.