6.2.3 Encore

Истражувачите предизвикани компјутери на луѓето да се тајно се обиде да ја посетите веб-сајтови кои се смета дека се блокирани од страна на репресивните власти.

Во март 2014 година, истражувачите започнаа бис, систем за да обезбеди реално време и глобалната мерења на цензурата на интернет. За да се разбере како работи, ајде да размислиме за тоа во контекст на вашиот личен веб-страница (и ако не имаат еден, можете да го замислите вашиот пријател). Еден начин да се размислува за вашата веб страница е како компјутерска програма напишана во јазикот на HTML. Кога корисникот ќе посети на вашиот сајт, нејзиниот компјутер преземања вашата html програма, а потоа тоа го прави на екранот неа. Така, вашата веб страница е програма која е во состојба да предизвикаат компјутери на други луѓе да се следат одредени групи на инструкции. Поради тоа, истражувачите, Сем Барнет и Ник Feamster, кои беа од Georgia Tech, охрабрени сопственици на вебсајт да се инсталира мал код SNIPPIT во нивните веб страни:

 <iframe  src= "//encore.noise.gatech.edu/task.html"  width= "0"  height= "0"  style= "display: none" ></iframe> 

Ако ја посетите веб страница со овој код SNIPPIT во него, тука е она што ќе се случи. Додека вашиот веб прелистувач е rending на веб страница, кодот го SNIPPIT ќе предизвика вашиот компјутер да се обиде да се поврзеш со веб-сајт кој се следење на истражувачите. На пример, тоа може да биде на веб-сајтот на забранета политичка партија или прогонувани религиозна група. Потоа, вашиот компјутер ќе поднесе извештај на истражувачите околу тоа дали тој беше во можност да се јавите во потенцијално блокирани веб-страница (Слика 6.2). Понатаму, сето тоа ќе биде невидлив за вас, освен ако тие проверуваат изворниот HTML датотека на вашата веб страница. Таквите невидливи страница барања од трети страни се всушност доста честа појава на интернет (Narayanan and Zevenbergen 2015) , но тие ретко вклучуваат експлицитни обиди да се измери цензура.

Слика 6.2: Шематски на истражување дизајн на бис. веб-страница на потекло ви испраќа веб страница напишан во HTML со мала програмка вградени во него (чекор 1). Вашиот компјутер го прави на интернет страница, која предизвикува задача на мерење (чекор 2). Вашиот компјутер обиди за пристап до целни мерење, што може да биде на веб-сајтот на забранета политичка група (чекор 3). А цензурира, како што е владата, тогаш може да го блокира пристапот до целта на мерење (чекор 4). Конечно, вашиот компјутер извештаи за резултатите од ова барање на истражувачи (не е прикажано на сликата). Слика од Барнет и Feamster (2015).

Слика 6.2: Шематски на истражување дизајн на бис. веб-страница на потекло ви испраќа веб страница напишан во HTML со мала програмка вградени во него (чекор 1). Вашиот компјутер го прави на интернет страница, која предизвикува задача на мерење (чекор 2). Вашиот компјутер обиди за пристап до целни мерење, што може да биде на веб-сајтот на забранета политичка група (чекор 3). А цензурира, како што е владата, тогаш може да го блокира пристапот до целта на мерење (чекор 4). Конечно, вашиот компјутер извештаи за резултатите од ова барање на истражувачи (не е прикажано на сликата). Слика од Burnett and Feamster (2015) .

Овој пристап има некои многу атрактивни технички својства за мерење на цензура. Ако доволно веб-сајтови додадете овој код SNIPPIT, тогаш научниците можат да имаат во реално време, на светско ниво мерка на кој веб-сајтови се цензурирани од кои земји. Пред започнување на проектот, истражувачите се состана со IRB од Georgia Tech, и IRB одби да го разгледа проектот бидејќи не беше "Истражување на човечки субјекти" во согласност со општо правило (на општо правило е збир на прописи кои се однесуваат повеќето федерално финансиран од истражување во САД, за повеќе информации, погледнете ја Историски Додаток на крајот од ова поглавје).

Набргу потоа започна Encore, сепак, истражувачите биле контактирани од страна на Бен Zevenbergen, а потоа дипломиран студент, кој покрена прашања за етика на проектот. Особено, имаше загриженост дека луѓето во некои земји може да бидат изложени на ризик ако нивниот компјутер се обидел да ја посетите одредени чувствителни веб-сајтови, и овие луѓе, кои биле изложени на ризик не се согласат да учествуваат во студијата. Врз основа на овие разговори, тимот на бис пат е изменета на проектот да се обиде само да се измери цензура на Фејсбук, Твитер и Јутјуб, бидејќи трети обиди за пристап до овие сајтови се вообичаени за време на нормална веб прелистување (на пример, секоја веб страница со помош на копче Фејсбук Како предизвикувачи барање на трета страна на Facebook).

По собирањето на податоци со користење на овој пат е изменета дизајн, на хартија се опишува методологијата и некои резултати беше доставен до SIGCOMM, престижна компјутерски науки конференција. комитет на програмата се допадна технички придонес на хартија, но изрази загриженост во врска со недостатокот на информирана согласност од учесниците. На крајот на краиштата, Комитетот на програмата одлучија да ги објават на хартија, но со изјавата за потпишување на изразување етичка загриженост (Burnett and Feamster 2015) . Таквата изјава потпишувањето никогаш не биле користени во SIGCOMM, и овој случај доведе до дополнителни дебата од страна на компјутерски научници за природата на етиката во нивните истражувања (Narayanan and Zevenbergen 2015) .