5.3.3 Peer-to-патенти

Peer-to-патент е отворен повик кој им помага на патент испитувачи се најде пред уметност; тоа покажува дека отворените повици може да се користи за повеќе од проблеми предвидување.

Патент испитувачи имаат тешка работа. Тие добиваат кратка, адвокатски описи на нови изуми, а потоа мора да одлучи дали наведените изум е "роман." Тоа е, испитувачот треба да одлучи дали постои "пред уметност" -А што беше претходно опишано верзија на овој изум, кој ќе ги направи предложените патент за неважечки. За да се разбере како функционира овој процес, да го разгледаме патент испитувачот по име Албер, во чест на Алберт Ајнштајн, кој доби проектот во швајцарски патентен завод. Алберт може да добие апликација како американскиот патентен 20070118658 поднесени од Хјулит Пакард за "Корисникот може да бира формат алармирање менаџмент" и опширно опишани во книгата Бет Noveck е Вики Владата (2009) . Тука е прво барање од апликацијата:

"Компјутерски систем, кој содржи: а процесор; основен влез / излез систем (BIOS-от), вклучувајќи и инструкции логика, која, кога се извршува од страна на процесорот, конфигурирање на процесор да: иницира власта за самотестирање (пост) за обработка во основните влез / излез систем на компјутерски уред; присутни еден или повеќе формати на алармирање за управување со кориснички интерфејс; добијат сигнал избор од корисничкиот интерфејс идентификување на еден од формати на алармирање менаџмент претставени во корисничкиот интерфејс; и конфигурирање на уредот во комбинација со информатичкиот систем со формат на алармирање идентификувани управување. "

Ако Алберт награда од 20 години монополските права на овој патент или немало пред уметност? Влогот во многу патент одлуки се високи, но, за жал, Алберт ќе мора да се направи оваа одлука без голем дел од информациите дека тој може да се потребни. Поради големиот број на заостанати патенти, Алберт работи под интензивен притисок време и мора да се направи неговата одлука врз основа на само 20 часа на работа. Понатаму, поради потребата да се задржи на предложените изум тајна, Алберт не е дозволено да се консултира со надворешни експерти (Noveck 2006) .

Оваа ситуација погоди професор по право Бет Noveck како целосно прекината. Во јули 2005 година, инспириран од Википедија, таа го создаде блог пост со наслов "Peer-to-патенти: скромна понуда", кој повика на отворен систем на peer-преглед за патенти. По соработка со САД за патенти и трговски марки и водечки технолошки компании како IBM, Peer-to-патенти беше лансиран во јуни 2007 година речиси 200 години владина бирократија и група на адвокати изгледа како неверојатно место да се погледне за иновации , но Peer-to-патенти прави една прекрасна работа на балансирање интерес на сите.

Слика 5.9: Peer-to-патент тек на работа. Извор: Bestor и HAMP (2010).

Слика 5.9: Peer-to-патент тек на работа. Извор: Bestor and Hamp (2010) .

Еве како тоа функционира (Слика 5.9). По пронаоѓач согласува да имаат примена нејзиниот одат преку преглед заедница (повеќе за тоа зошто таа може да го направи тоа во еден момент), пријавата е објавен на веб-страница. Следно, барањето се разгледува од страна на заедницата рецензенти (повторно, повеќе за тоа зошто тие би можеле да учествуваат во еден момент) и примери на можни пред уметност се наоѓа, коментари, и качен на веб-страница. Овој процес на дискусија, истражување, и качувањето продолжува, се додека, конечно, заедницата на рецензенти гласови за да изберете топ 10 парчиња на осомничените пред уметност, кои потоа се праќаат на патент испитувачот за прегледување. испитувач на патент тогаш спроведува своето сопствено истражување и во комбинација со влез од Peer-to-патенти прави пресуда.

Повторно враќајќи се во САД за патенти 20070118658 за "Корисникот може да бира формат алармирање управување." Овој патент е подигната на peertopatent.org во јуни 2007 година, каде што беше прочитана од страна на Стив Пирсон, постар софтверски инженер за IBM. Пирсон е запознаен со оваа област на истражување и идентификувани парче пред уметност: прирачник од Intel наслов "активно управување технологија: Брз Суд Водич", кој беше објавен пред две години. Наоружан со овој документ, како и други пред уметност и дискусијата од заедницата на Peer-to-патент, патент испитувачот започна темелна ревизија на случајот, и на крајот го отфрли пријавата на патент, делумно поради тоа што на прирачникот Intel кој се наоѓа на Пирсон (Noveck 2009) . Од 66 случаи кои завршиле Peer-to-патенти, речиси 30% се одбиени првенствено врз основа на состојбата на техниката се најде преку Peer-to-патенти (Bestor and Hamp 2010) .

Она што го прави дизајнот на peer-to-патенти особено домот е начинот на кој таа добива луѓе со многу конфликтни интереси на сите танцуваат заедно. Пронаоѓачи имаат поттик да учествуваат во овој отворен преглед патент поради патент канцеларија разгледа апликации Peer-to-патенти побрзо од патенти минува низ традиционална, таен процесот на ревизија. Рецензенти имаат поттик да учествуваат во цел да се спречи доделувањето на "ѓубре патенти", и многу се чини дека им процесот пријатно. Конечно, канцеларија за патенти и патент испитувачи имаат поттик да учествуваат, бидејќи тоа само може да ги направат своите резултати подобро. Тоа е, ако процесот на ревизија заедница наоѓа 10 лоши парчиња пред уметност, оваа работа може да се игнорира од страна на патент испитувачот. Со други зборови, Peer-to-патенти и патент испитувачот работат заедно треба да биде како добар или подобар од патент испитувачот работат во изолација. Така, отворени повици не секогаш го замени експерти; Понекогаш тие им помогне на експерти ја завршат својата работа подобро.

Иако Peer-to-патенти може да изгледаат различно од Netflix награда и Foldit, има слична структура во тој решенија за да се провери полесно отколку што произведуваат. Откако некој произведува прирачникот за "активно управување технологија: Брз Суд Водич" тоа е релативно лесна-за патент испитувачот, барем, да се потврди дека овој документ е пред уметност. Сепак, наоѓајќи дека овој прирачник е доста тешко. Peer-to-патенти, исто така, покажува дека проекти со отворен повик се можни дури и за работи кои не се очигледно подложни на квантификација.