3.1 Вовед

Научниците кои ги проучуваат делфини не може да им поставуваат прашања. Значи, делфин истражувачите се принудени да учат однесување. Научниците кои ги проучуваат луѓето, од друга страна, треба да ги искористат предностите на фактот дека нашите учесници може да се зборува. Побара од луѓето прашања беше важен дел на социјални истражувања за долго време, и дигиталната ера овозможува и бара одредени промени во анкетно истражување. И покрај песимизам дека некои истражувачи анкета во моментов се чувствувам, јас очекувам дека дигиталната ера ќе биде на златното доба на анкетно истражување.

Историјата на анкетно истражување може да се грубо поделени во три се преклопуваат епохи, одвоени со две спорни премини (Groves 2011; Converse 1987) . Во моментов ние сме во период на транзиција помеѓу вториот и третиот епохи, но на првата и втората епохи, како и на преминот меѓу нив, да обезбеди увид во иднината на анкетно истражување.

Во текот на првата ера на анкетно истражување, околу 1930 - 1960, развојот на научната земање примероци и дизајн прашалник постепено резултираше со модерното сфаќање на анкетно истражување. Првата ера на анкетно истражување се карактеризира со областа на веројатност и лице-в-лице интервјуа.

Потоа, технолошкиот развој-широката дифузија на фиксни телефони во богатите земји, на крајот доведе до вториот ера на истражување на истражувањето. Овој вториот ера, приближно од 1960 - 2000, се карактеризира со случаен цифрен бирање (RDD) теоријата на веројатност и телефонски интервјуа. Промената од првата ера на вториот период резултираше со големи зголемување на ефикасноста и намалување на трошоците. Многу истражувачи сметаат втората ера како златното доба на анкетно истражување.

Сега, уште еден технолошки развој-на дигиталната ера, на крајот ќе ни донесе до третата ера на анкетно истражување. Оваа транзиција е управувано од страна на двете притисни и повлечете фактори. Во вториот дел, истражувачите се принудени да се промени, бидејќи пристапи од втората ера се урива во дигиталното доба (Meyer, Mok, and Sullivan 2015) . На пример, се повеќе и повеќе домови немаат фиксни телефони и не-одговор стапки, испитаниците кои се земаат мостри, но не учествуваат во истражувања, се зголемува (Council 2013) . Истовремено со овој дефект на втората ера пристапи за земање примероци и интервјуирање, постои зголемување на достапноста на големите извори на податоци (види Глава 2), која се појавува да се закануваат да го замени анкети. Во прилог на овие притисни фактори, исто така, се повлече фактори: пристапи во третата ера нудат неверојатни можности, но јас ќе се покаже во ова поглавје. Иако работите не се целосно намирени, очекувам дека третата ера на анкетно истражување ќе се карактеризира со не-теоријата на веројатност и компјутерски администрира интервјуа. Понатаму, иако претходните ери се карактеризираат со нивните пристапи за земање примероци и интервјуирање, очекувам дека во третата ера на истражување Истражувањето, исто така ќе се карактеризира со поврзаноста на анкети со големи извори на податоци (Табела 3.1).

Табела 3.1: Три епохи на анкетно истражување. Ова поглавје ќе се фокусира на третата ера на анкетно истражување: не-теоријата на веројатност, компјутерски администрира интервјуа и истражувања поврзани со други податоци.
време Земање на примероци интервјуирање податоци на животната средина
прво ера 1930 - 1960 теоријата на веројатност област Лице в лице Самостојна анкети
вториот ера 1960 - 2000 Случајни цифрен бирање (RDD) теоријата на веројатност телефон Самостојна анкети
третата ера 2000 - моментов Не-теоријата на веројатност Компјутерски администрира Истражувања поврзани со други податоци

На преминот меѓу вториот и третиот епохи на анкетно истражување не е целосно мазни, а имало жестоки дебати за тоа како истражувачите треба да продолжи. Гледајќи назад на преминот меѓу првиот и вториот епохи, мислам дека постои една клучна увид за нас сега: на почетокот не е крајот. Тоа е, на почетокот многу методи втората ера беа ад-хок и не работат многу добро. Но, преку напорна работа, истражувачите реши овие проблеми, и пристапи втората ера на крајот беа подобри од пристапи прва ера. На пример, истражувачите го правеле цифрен телефонски случаен избор за многу години пред Mitofsky и Waksberg развиен метод на случаен цифрен бирање земање примероци кои имале добри практични и теоретски својства (Waksberg 1978; Brick and Tucker 2007) . Така, ние не треба да мешаме моменталната состојба на пристап на трети ера со нивните крајни резултати. Историјата на анкетно истражување јасно дека на полето се развива, управувано од промените во технологијата и општеството. Не постои начин да го спречи тоа еволуција. Наместо тоа, ние треба да го прифатат, додека продолжува да се подготви мудрост од претходните ери. Всушност, верувам дека дигиталната ера ќе биде највозбудливиот возраст уште за поставување на луѓето прашања.

Остатокот од глава започнува со тврдењето дека големите извори на податоци нема да го замени истражувања и дека богатството на податоци се зголемува, се намалува, вредноста на истражувања (Дел 3.2). Со оглед на тоа мотивација, јас ќе сумираме на вкупно рамка грешка анкета (Дел 3.3), која беше развиен во текот на првите две епохи на анкетно истражување. Оваа рамка ни овозможува да се разбере нови пристапи за застапување, особено, не-веројатност примероци (Дел 3.4) -и нови пристапи за мерење во развој, посебно, нови начини на поставување на прашања на испитаниците (Дел 3.5). Конечно, јас ќе се опише две истражувачки шаблони за поврзување на податоците од истражувањето на големите извори на податоци (Дел 3.6).