4.5 Изработка на тоа да се случи

Дури и ако не работат во голема технолошка компанија може да работи дигитални експерименти. Можете или да го направите сами или партнер со некој кој може да ви помогне да (и кој може да им помогне).

До овој момент, се надевам дека сте возбудени за можностите за правење на своја сопствена дигитална експерименти. Ако работите во голема технолошка компанија веќе може да се прави овие експерименти цело време. Но, ако не работат на технолошка компанија може да мислам дека не може да работи дигитални експерименти. За среќа, тоа не е во ред; со малку креативност и напорна работа, секој може да се кандидира на дигитална експеримент.

Како прв чекор, тоа е корисно да се направи разлика помеѓу два главни пристапи: тоа го правам себе или партнерството со моќните. И, постојат дури неколку различни начини на кои можете да го направите сами; можете да експериментирате во постоечките услови, да се изгради свој експеримент, или изградба на свој производ за повторно експериментирање. Јас ќе ги илустрираат овие пристапи со многу примери подолу, и додека сте за учење за нив треба да се забележи како секој пристап нуди размени по четири главни димензии: трошоците, контрола, реализмот и етика (Слика 4.11). Нема пристап е најдобар во сите ситуации.

Слика 4.11: Преглед на размени за различни начини на кои можете да направите вашиот експеримент се случи. По цена мислам чини на истражувач во однос на време и пари. Со контрола мислам на способноста да се направи она што вие сакате во однос на учесниците регрутирање, рандомизација, доставување третмани, и мерење на резултатите. Со реализам мислам на тоа до кој степен на животната средина одлуки натпревари тие се соочуваат во секојдневниот живот; имајте во предвид дека висок реализмот не е секогаш важно за тестирање теории (Фалк и Хекман 2009). Со етика мислам на способноста на добронамерни истражувачи да управуваат со етички предизвици кои би можеле да се појават.

Слика 4.11: Преглед на размени за различни начини на кои можете да направите вашиот експеримент се случи. По цена мислам чини на истражувач во однос на време и пари. Со контрола мислам на способноста да се направи она што вие сакате во однос на учесниците регрутирање, рандомизација, доставување третмани, и мерење на резултатите. Со реализам мислам на тоа до кој степен на животната средина одлуки натпревари тие се соочуваат во секојдневниот живот; имајте во предвид дека висок реализмот не е секогаш важно за тестирање теории (Falk and Heckman 2009) . Со етика мислам на способноста на добронамерни истражувачи да управуваат со етички предизвици кои би можеле да се појават.