5.5.4 Овозможи изненадување

Сега дека имате хетерогени луѓето кои работат заедно на значајни научни проблеми, и имаш нивното внимание се фокусираше на каде што може да биде многу важна, не заборавајте да се остави простор за нив да ве изненади. Тоа е прилично кул дека граѓанин научници се означени галаксии Galaxy Zoo и преклопени протеини во Foldit. Но, се разбира, тоа е она што овие проекти се со цел да се овозможи. Она што е уште повеќе зачудувачки, според мое мислење, е дека овие заедници се произведени научни резултати кои беа неочекувани, дури и од страна на нивните творци. На пример, заедница на Galaxy Zoo откри и новата класа на астрономски објект кој се нарекува "грашок".

Многу рано во проектот Galaxy Zoo, неколку луѓе забележале необична зелени објекти, но интерес за нив кристализира кога Hanny Фон Arkel, Холандски професор во средно училиште, започна тема на форумот на Galaxy Zoo дискусија со препреки наслов: "Дај Грашок со . шанса "на тема, која започна 12 август 2007, започна со шеги:" Дали ќе ги собираат за вечера "," Грашок престане ", и така натаму?. Но, наскоро други Zooites започна објавувањето свои грашок. Со текот на времето мислења стана повеќе технички и детални додека мислења како ова почнува да се појавува: "На OIII линија (линијата" грашок ", во 5007 Angstrom) кои ви се следниве смени кон црвена како z се зголемува и исчезнува во инфра-црвена на околу z = 0,5, односно е невидлив " (Nielsen 2012) .

Со текот на времето Zooites постепено разбирање и систематизира своите забелешки на грашок. Конечно, на 8 јули, 2008-речиси цела една година подоцна, Каролин Cardamone, дипломиран студент по астрономија на Универзитетот Јеил и член на тимот на Galaxy Zoo, се приклучи на конец за да ја организира "зрно грашок Хант." Повеќе ентузијасти работа следеше и до јули 9, 2009 на хартија биле објавени во Месечниот известувања на Кралското астрономско друштво со назив "Galaxy Zoo грашок: Откривање на класата на компактни Екстремно галаксии" (Cardamone et al. 2009) . Но, интересот за грашок не завршува тука. Потоа, тие биле предмет на понатамошно истражување од страна на астрономи од целиот свет (Izotov, Guseva, and Thuan 2011; Chakraborti et al. 2012; Hawley 2012; Amorín et al. 2012) . Потоа, во 2016 година, што е помалку од 10 години по првиот пост од страна на Zooite, статија објавена во Nature предложи грашок како можно објаснување за важен и збунувачки шема во јонизација на универзумот. Ништо од ова не беше некогаш замисли кога Кевин Schawinski и Крис Lintott прв дискутира Galaxy Zoo во еден паб во Оксфорд. За среќа, Galaxy Zoo-от за овие видови на неочекувани изненадувања со едноставно им овозможува на учесниците да комуницираат едни со други.