7.3 Вратете се на почетокот

Иднината на социјални истражувања ќе биде комбинација на општествените науки и природните науки податоци.

На крајот на нашето патување, да се вратиме на студијата е опишано на првата страница од оваа книга. Исус Blumenstock, Габриел Cadamuro и Роберт На (2015) во комбинација детални податоци за телефонски повик од околу 1,5 милиони луѓе со податоците од анкетата од околу 1.000 луѓе, со цел да се процени на географската распределба на богатството во Руанда. нивните проценки биле слични на проценките на демографски и истражување за здравјето, златен стандард на истражувања во земјите во развој. Но, нивниот метод беше околу 10 пати побрз и 50 пати поевтино. Овие драстично побрзо и пониска цена проценки не се цел сама за себе, тие се начин да се заврши; тие создаваат нови можности за истражувачите, влади и компании.

На почетокот на книгата, што е опишано оваа студија како прозорец во иднината на социјални истражувања, и сега се надевам дека ќе се види зошто. Оваа студија е комбинација на она што ние сме го направиле во минатото со она што можеме да го направиме во сегашноста. Понатаму, нашите способности ќе продолжи да се зголемува, и со комбинирање на идеи од општествените науки и науката на податоци може да ги искористат предностите на овие opportunties.