1.2 Добредојдовте во дигиталното доба

Дигиталната ера е насекаде, тоа е во пораст, а тоа се менува она што е можно за истражувачите.

Централната премиса на оваа книга е дека дигиталната ера создава нови можности за социјални истражувања. Истражувачите сега може да се набљудуваат однесувањето, да поставуваат прашања, да го стартуваш експерименти, и да соработуваат во начини на кои беа едноставно не е можно во многу блиското минато. Заедно со овие нови можности, исто така, доаѓаат нови ризици; Истражувачите сега може да наштети на луѓето на начин на кој беа невозможно во прилично неодамнешното минато. Изворот на овие можности и ризици е на преминот од аналогна возраст на дигиталната ера. Оваа транзиција не се случи одеднаш, како светлина-прекинувач вртење на-и, всушност, процесот на транзиција се уште не е завршена. Но, во овој момент видовме доволно за да знам дека нешто крупно се случува.

Еден начин да се забележи овој транзиција е да се погледне за промени во вашиот секојдневен живот. Многу нешта во вашиот живот кои се користат да биде аналоген сега се дигитални. Можеби користат да се користи камера со филм и сега да користите дигитален фото апарат (што е веројатно дел од вашиот дигитален телефон). Можеби сте се користи за читање на физички весник и сега ќе прочитате на интернет весникот. Можеби сте се користи за да платат за работи со физички пари и сега ќе се плати со кредитна картичка. Во секој случај, на преминот од аналогна на дигитална значи дека повеќе информации сега е заробен и се чуваат дигитално.

Всушност, кога погледна во агрегат, последиците од транзицијата се неверојатен. Количината на информации во светот рапидно се зголемува и повеќе од тоа информациите се чуваат во дигитална форма, што ја олеснува анализата, пренос, и спојување (Слика 1.1) (Hilbert and López 2011) . Сето ова дигитални информации дојде да се нарекува "големи податоци." Во прилог на оваа експлозија на дигитални податоци, постои паралелно раст во нашиот пристап до компјутерската моќ (Слика 1.1) (Hilbert and López 2011) . Овие трендови зголемување на дигитални информации и зголемување на компјутери-не покажуваат знаци на забавување.

Слика 1.1: капацитет за складирање и компјутерската моќ се зголемува драматично. Понатаму, информации за складирање сега е речиси исклучиво дигитален (Хилберт и Лопез 2011). Овие промени се создаде неверојатни можности за социјални истражувачи.

Слика 1.1: капацитет за складирање и компјутерската моќ се зголемува драматично. Понатаму, информации за складирање сега е речиси исклучиво дигитален (Hilbert and López 2011) . Овие промени се создаде неверојатни можности за социјални истражувачи.

За целите на социјални истражувања, мислам дека најважна карактеристика на дигиталната ера е компјутери насекаде. Почетокот како машини соба големина, кои беа достапни само на владите и големите компании, компјутери биле постојано се намалува во големина и зголемување на популарноста. Секоја деценија од 1980 година, видовме еден нов вид на компјутери се појавуваат: персоналните компјутери, лап-топ компјутери, паметни телефони, а сега вградени процесори (на пример, компјутери внатре на уреди како што се автомобили, часовници, и термостати) (Waldrop 2016) . Повеќе овие ubiquotous компјутери сторат повеќе отколку само да се пресмета; тие, исто така, смисла, чување и пренос на информации.

За истражувачите, импликациите на компјутери насекаде се најлесно да се види на интернет, средина која е целосно мери и подложни на експериментирање. На пример, онлајн продавница може лесно да се соберат неверојатно прецизни податоци за моделите шопинг и купување на милиони корисници. Понатаму, онлајн продавница може лесно случајни некои клиенти да добијат еден шопинг искуство и другите да добијат уште еден. Оваа способност да се randomize на врвот на следење значи дека онлајн продавници може постојано да се кандидира рандомизирани контролирани експерименти. Всушност, ако некогаш сте купиле нешто од онлајн продавницата вашето однесување се следи и сте речиси сигурно е учесник во експериментот, без разлика дали тоа го знаеше или не.

Оваа целосно измерени целосно randomizable светот не е само случува на интернет; сè повеќе се случува насекаде. Физички продавници веќе се соберат екстремно детални податоци за купувачите, и тие се развој на инфраструктурата за следење на клиентите шопинг однесување и се меша експериментирање во рутина бизнис пракса. Со други зборови, кога мислите за дигиталната ера не треба да се помисли само на интернет, ќе треба да се размислува насекаде. Дигиталната ера на социјални истражувања ќе ги вклучи луѓето во интеракција во целосно дигитален простори и ќе ги вклучи луѓето со користење на дигитални уреди во физичкиот свет.

Во прилог на овозможувајќи им на мерење на однесување и рандомизација на третмани, дигиталната ера е исто така овозможено нови начини за луѓето да комуницираат. Овие нови форми на комуникација им овозможи на истражувачите да се кандидира иновативни истражувања и да се создаде маса соработка со своите колеги и на пошироката јавност.

Скептик може да се истакне дека ниту еден од овие способности се навистина ново. Тоа е, во минатото, имало други големи достигнувања во способностите на луѓето да комуницираат (на пример, телеграфски (Gleick 2011) ), и компјутери се добива побрзо во приближно иста стапка од 1960-тите (Waldrop 2016) . Но, она што ова скептик изнесува недостасува е дека во одреден момент повеќе од истата станува нешто друго (Halevy, Norvig, and Pereira 2009) . Еве една аналогија која ми се допаѓа. Ако можете да направите слика на коњ, тогаш имате фотографија. И, ако може да се фати 24 слики на коњ во секунда, а потоа ќе мора филм. Се разбира, филмот е само еден куп на слики, но само Умри машки скептик ќе тврдат дека фотографиите и видео снимките се исти.

Истражувачите се во процес на правење на транзиција слично на преминот од фотографија на кинематографијата. Оваа транзиција не значи дека сето она што го научиле во минатото треба да се игнорира. Исто како и на принципите на фотографија информира принципите на кинематографијата, принципите на социјални истражувања во минатото, ќе го извести за социјални истражувања на иднината. Но, процесот на транзиција, значи дека ние не треба да продолжам да го правам истото. Наместо тоа, ние треба да се комбинираат на приодите од минатото со можностите на сегашноста и иднината. На пример, истражувањето на Blumenstock и колеги беше мешавина од традиционалните истражување анкета со она што некои може да се нарече наука податоци. И двете од овие состојки се потребни: ниту одговорите на прашањата, ниту евиденција на телефонот со себе беа доволно. Поопшто, мислам дека повеќе социјални истражувачи ќе треба да се комбинираат општествените науки со науката податоци со цел да ги искористат предностите на можности на дигиталната ера. За да продолжите со само преземање на слики, кога ние исто така може да се прават филмови ќе биде грешка.