признанија

Оваа книга има цела глава за масовно соработка, но токму оваа книга е самата маса на соработка. Мошне едноставно, оваа книга не би постоел не беа за поддршка од многу прекрасни луѓе и организации. За тоа, јас сум многу благодарен.

Многу луѓе се предвидени повратни информации во врска со една или повеќе од овие поглавја или го продолжи разговорите со мене во врска со книгата. Благодарен сум на Солон Baracas, Том Boellstorff, Кларк Берние, Мајкл Бернштајн, Меган Бланшар, Џош Blumenstock, Далтон Конли, Јо-Јо Чен, Итан Брз, Ник Feamster, Cybelle Фокс, Меги Фрај, Sharad Гоел, Џејк Хофман, Јоана Хјуи Патрик Ishizuka, Бен Џонс, Зора Koffman, Саша Killewald, Harrissa Lamothe, Andrés Lajous, Дејвид Ли, Ејми Lerman, Meagan Левинсон, Андреј Ledford, Даи Ли, Карен Леви, Иан Лундберг, Xiao Ма, Андреј Мао, Џон Леви Мартин, Judie Милер, Арвинд Naranyanan, Џина Неф, Кети О'Нил, Никол Pangborn, Рајан Парсонс, Devah Пејџер, Arnout ван де Rijt, Дејвид Ротшилд, Бил Salganik, Лаура Salganik, Кристијан Sandvig, Mattias Smångs, Сид Сури, Брендон Стјуарт, Мајкл Szell, Шон Тејлор, Florencia Torche, Раџан Vaish, Тејлор Winfield, Хан Џанг, и Симон Џанг. Исто така, би сакал да се заблагодарам на студентите по социологија 503 во пролет 2016 година за читање рана верзија на ракописот, и учениците во мојот курсеви во текот на годините кои го помогнаа облик многу од идеите во оваа книга.

Имав неверојатна книга ракопис работилницата која беше организирана во чиј домаќин беше Центарот Принстон за проучување на демократската политика. Јас би сакал да се заблагодарам на Маркус Пред и Мишел Епштајн за поддршка на конференцијата. И јас би сакал да се заблагодарам на сите учесници кои одвоија време од нивните зафатени животи за да ми помогне да се подобри книгата: Елизабета Брух, Пол Димаџо, Филиз Гарип, Meagan Левинсон, Карен Леви, Мор Нееман, Шон Тејлор, Маркус Пред, Џес Metcalf, Брендон Стјуарт, Данкан Вотс, и Хан Џанг. Тоа навистина беше прекрасен ден, и се надевам дека сум бил во можност да се емитува на некои од мудрост од таа соба во финалниот ракопис.

Неколку други луѓе заслужуваат посебна благодарност. Данкан Вотс беше мојата дисертација советник, и тоа беше мојата дисертација истражување што ме натера да сфатат колку е возбудливо може да биде овој вид на истражување; без искуство што ги имав во Факултетот оваа книга не би постоел. Павле Димаџо беше првата личност да ме охрабри да ја напишам оваа книга. Сето тоа се случи, едно попладне, додека и двајцата сме на чекање за кафе машина во Wallace сала, и Јас уште се сеќавам дека до тоа време, идејата на пишување на книга никогаш не преминал мојот ум. Понекогаш, додека бев всушност пишување на оваа книга јас проколнати Павле за неговиот предлог, но сега јас сум многу благодарен на него за ме убедуваш дека Јас навистина има што да каже и дека луѓето ќе бидат заинтересирани. Исто така сакам да им се заблагодарам Карен Леви за читање на речиси сите поглавја во најраните и messiest форми; таа ми помогна да се види големата слика кога бев заглавен во плевел. Би сакал да им се заблагодарам Арвинд Narayanan за помагање на мене да се фокусира и да насочите на аргументи во книгата во текот на многу прекрасна ручеци. Брендон Стјуарт секогаш беше среќен да разговарате или погледнете во глава, а неговиот увид и охрабрување ме држеше се движи напред, дури и кога јас почнував да лебдат накосо. И, конечно, би сакал да се заблагодарам на Мариса Кинг за помагање на мене да излезе со насловот на оваа книга сончево попладне во Њу Хевн.

При пишувањето на оваа книга, јас корист од поддршка на три прекрасни институции. Прво, на Универзитетот Принстон, јас сум благодарен на моите колеги и студенти на Катедрата за социологија, за создавање и одржување на топло и поддршка култура. Исто така, би сакал да се заблагодарам на Центарот за информатичка технологија на докажување за мене прекрасен интелектуална втор дом, каде што би можеле да научат повеќе за тоа како компјутерски научници го гледаат светот. Делови од оваа книга во која напишани додека бев на одмор од Принстон. Прво, би сакал да се заблагодарам на Мајкрософт Рисрч, Њујорк за да биде мојот дом во 2013-14. Џенифер Chayes, Дејвид PENNOCK, а целиот компјутерската општествените науки група беа прекрасни домаќини и колеги. Второ, јас би сакал да се заблагодарам на Корнел Техника за да биде мојот дом во 2015-16. Дан Huttenlocher, Мор Нееман, и сите во технологии Лабораторија за социјална помогна да се направи Корнел Техника идеална средина за мене да се стави крај на оваа книга. На многу начини оваа книга е за комбинирање на идеи од податоците науката и општествени науки, и мислам дека и Мајкрософт Рисрч и Корнел Техника се модели од овој вид на интелектуална вкрстувањето.

При пишувањето на оваа книга, имав одлична истражување помош од три лица. Благодарен сум на Хан Џанг, особено за неговата помош со што графикони во оваа книга. Благодарен сум на Јо-Јо Чен, особено за нејзината помош за подготовка на активностите во оваа книга. Конечно, јас сум благодарен на Judie Милер, особено за Помогне да ја лекторирање и следење на сите видови на материјали од библиотеката.

Добив корисни повратни информации за идеи во оваа книга во голем број на разговорите. Јас би сакал да се заблагодарам на организаторите и учесниците на следните настани: Корнел Техника сврзното медиуми Семинар, Принстон Центарот за проучување на демократската политика семинар, Стенфорд HCI колоквиум, Беркли социологија колоквиум, Работната група Расел Sage Фондацијата за Компјутерска Општествена наука, Принстон decamp Биоетика семинар, Колумбија Квантитативни методи во општествените науки јазик во посета на серијата, Принстон Центарот за технологија информатичка технологија политика и општество читање група, Симонс Институтот за теоријата на компјутер Работилница за Нови насоки во компјутерската општествени науки и науката на податоци, податоци и работилница општество, Универзитетот во Чикаго, социологија колоквиум, Меѓународна конференција за компјутерска општествени науки, науката на податоци Летна школа на Мајкрософт Рисрч, и на Друштвото за заштита на индустриска и применета математика (Siam) годишен состанок.

Веб верзија на оваа книга е создадена од страна Лука Бејкер, Пол Yuen, и Алан Ritari на Агатон група. Работа со нив на овој проект беше задоволство, како и секогаш. Еден од моите омилени нешта за нашиот заеднички проекти е дека јас да продолжат да учат од нашата соработка. Посебно сакам да се заблагодарам на Лука за развој, исто така, процесот на изградба за оваа книга и ми помага да се движите низ темните агли од Git, pandoc, и да се направи.

Оваа книга и придружните веб-сајт се создадени со голем број на проекти со отворен код. Јас би сакал да се заблагодарам на соработници на следните проекти: git, pandoc, pandoc-CrossRef, pandoc-citeproc, pandoc-citeproc-преамбулата, хипотези, посредник, подигање, Nokogiri, GNU направи, бездомни, Ansible, латекс, и Zotero. Сите графикони во оваа книга се создадени во R (Team 2016) , а се користат следниве пакети: ggplot2 (Wickham 2009) , dplyr (Wickham and Francois 2015) , reshape2 (Wickham 2007) , stringr (Wickham 2015) , автомобил (Fox and Weisberg 2011) , cowplot (Wilke 2016) , PNG (Urbanek 2013) , мрежа (Team 2016) , ggrepel (Slowikowski 2016) , и emojifont (Yu 2016) . Исто така, би сакал да се заблагодарам Kieran Healy за својот блог пост што ме започна со pandoc. И јас би сакал да се заблагодарам Arnout ван де Rijt и Дејвид Ротшилд за обезбедување на податоци кои се користат да се рекреираат некои од графикони од своите трудови, и јас би сакал да се заблагодарам на Џош Blumenstock за правење датотеки јавноста репликација за неговиот труд.

Универзитетот Принстон Прес, јас би сакал да се заблагодарам на Ерик Шварц кој верува дека во овој проект, на почетокот, и Meagan Левинсон, кој помогна да го направи реалност. Meagan беше најдобар едитор кој писател може да имаат; Се чувствував како таа беше секогаш таму за поддршка на овој проект, во добрите времиња и во лоши времиња. И, сега, кога јас се наоѓам себеси давање на повратни информации на другите, јас дадам се од себе да се емитува конструктивна и внимателен стил Meagan е.

На крајот, би сакал да се заблагодарам на моите пријатели и семејството. Вие сте поддршка на овој проект во толку многу начини, често во начини на кои можете дури и не знаат. Посебно сакам да им се заблагодарам на моите родители, Лаура и Бил и родители-во-закон, Џим и Шерил, за нивната бескрајна поддршка, додека овој проект продолжи и натаму и натаму. Исто така, би сакал да се заблагодарам на моите деца. Ели и Тео, ти ме праша толку многу пати кога мојата книга конечно ќе биде завршен. Добро, одговорот е сега. И што е најважно, сакам да се заблагодарам на мојата сопруга Аманда. Знам дека овој проект се вклучени многу подеми и падови, и јас секогаш ќе ви бидат благодарни за вашите никогаш треперење љубов и поддршка.