5.3.2 Foldit

Foldit е убава отворен повик, бидејќи тоа им овозможува на не-експерти кои ќе учествуваат на начин кој е забавно.

Наградата Netflix, додека примамлив и јасно, не ја илустрира целиот спектар на проекти со отворен повик. На пример, во награда Netflix повеќето од сериозните учесниците имаа години на обука во областа на статистиката и машинско учење. Но, проекти со отворен повик исто така може да вклучува учесници кои немаат формална обука, како што е илустрирано од Foldit, протеин преклопен игра.

Протеини преклопен е процес преку кој еден синџир на амино киселини се на својата форма. Со подобро разбирање на овој процес, биолози да дизајн протеини со специфични форми кои може да се користи како лек. Поедноставување доста, протеини имаат тенденција да се преселат во нивните најниски енергија конфигурација, конфигурацијата што балансира различни турка и влече во рамките на протеини (Слика 5.7). Значи, ако истражувач сака да се предвиди каков облик во кој протеин ќе се свитка, решението звучи едноставно: само се обидуваат на сите можни конфигурации, пресметување на нивните енергии, и предвидуваат дека протеинот ќе се свитка во најниска енергија конфигурација. За жал, оваа брутална сила пристап подразбира дека се обидуваат на сите можни конфигурации изчислителна е невозможно, бидејќи постојат милијарди и милијарди на потенцијалните конфигурации. Дури и со најмоќните компјутери достапни денес, и во блиска иднина, брутална сила е само нема да работи. Затоа, биолози имаат развиено многу умен алгоритми за ефикасно пребарување за најниска енергија конфигурација. Но, и покрај масивни количини на научна и пресметковни напор, овие алгоритми се уште е далеку од совршен.

Слика 5.7: Протеини преклопен. Сликата е создадена и се става во јавна сопственост од DrKjaergaard. Извор: Ризницата.

Слика 5.7: Протеини преклопен. Сликата е создадена и се става во јавниот домен од страна на "DrKjaergaard". Извор: Ризницата .

Дејвид Бејкер и неговата истражувачка група на Универзитетот во Вашингтон беа дел од заедницата на научниците кои работат да се развие подобро пресметковни методи на протеини преклопен. Со цел да ги пратите на она што се случува додека нивните алгоритми се cranking далеку, Бејкер и неговата група повремено ќе се види на екран-чувар, кој се визуелизира напредокот на своите алгоритми. Додека гледањето на овие визуализации, Бејкер почнаа да се прашуваат дали тоа ќе биде можно за луѓето да помогнат во процесот, а со тоа започна Foldit, креативен и убав отворен повик (Hand 2010) .

Foldit врти процесот на протеини преклопен во игра која може да се игра од никого. Од гледна точка на играч, Foldit се чини дека е загатка (Слика 5.8). Играчите се претстави со три-димензионални болидот на протеинската структура и може да врши operations- "tweak", "шаване", "обнова", односно го промени својот облик. Со вршење на овие операции играчи да го промени обликот на протеини, кои за возврат се зголемува или намалува нивниот резултат. Критички, резултатот се пресметува врз основа на енергија на ниво на тековната конфигурација; пониска потрошувачка на енергија конфигурации резултира со повисоки оценки. Со други зборови, резултатот им помага на раководството на играчи како тие бараат за ниско-енергетски конфигурации. Оваа игра е можно само затоа што, исто како предвидување филм рејтингот награда протеини преклопен на Netflix е, исто така, ситуација каде што е полесно да се провери решенија од нив произведуваат.

Слика 5.8: екран игра за Foldit.

Слика 5.8: екран игра за Foldit.

елегантен дизајн Foldit им овозможува на играчите со ниско ниво на формално познавање на биохемија да се натпреваруваат со најдобрите алгоритми дизајниран од страна на експерти. Додека повеќето играчи не се особено добри во задача, постојат неколку играчи и малите тимови на играчи кои се исклучителни. Всушност, во конкуренција глава-до-глава да се предвиди структурата на 10 специфични протеини, играчите Foldit беа во можност да се победи на state-of-the-art протеини преклопен алгоритми пет пати (Cooper et al. 2010) .

Foldit и наградата Netflix се различни во многу начини, но што користат отворени повици за решенија кои се за да се провери полесно отколку што произведуваат. Сега, ние ќе се види на истата структура во уште една многу поинаква слика: закон за патенти. Овој финален пример на проблем со отворен повик, покажува дека тие исто така може да се користи во подесувања кои не се очигледно подложни на квантификација.