3.3.3 Трошоци

Истражувања не се бесплатни, а ова е вистинска пречка.

Досега, јас ги видиш кратко вкупната рамка грешка анкета, која сама по себе е предмет на третмани должина книга (Weisberg 2005; Groves et al. 2009) . Иако оваа рамка е сеопфатна, тоа е обично предизвикува истражувачите да се изостави важен фактор: цена. Иако трошоците кои може да се мери со ниту време, ниту пари ретко се нашироко расправа од страна на академските истражувачи, тоа е вистинска пречка што ние го игнорираме на наша штета. Всушност, мостри причината истражувачи интервју на луѓето отколку целото население е за да заштедат пари. Така, цената е од фундаментално значење за процесот на истражување анкета (Groves 2004) . Праволинеен посветеност на минимизирање на грешка при целосно игнорирање на трошоците не секогаш е во наш интерес.

Ограничувањата на опсесија со намалување на грешка се илустрирани со значајно истражување на Скот Keeter и колеги (2000) за ефектите на скапи операциите на терен, со цел да се намали неодговор во телефонски анкети. Keeter и неговите колеги се стрча две симултани истражувана, една со помош на "Стандард" процедури и еден со помош на "ригорозни" процедури. Иако "Ригорозни" постапки го произведе пониска стапка на неодговор, проценките од двете примероци беа во основа исти. Сепак, "Ригорозни" постапки чини околу двојно повеќе и го зеде 8 пати подолго. Дали сме подобро со 2 разумни истражувања или 1 беспрекорен анкета? Што е со 10 разумен истражувања или 1 беспрекорен анкета? Што е со 100 разумни истражувања или 1 беспрекорен анкета? Во одреден момент цена предности мора да претежне нејасни, неспецифични загриженост за квалитет.

Многу од можностите создадени од страна на дигиталната ера не се за создавање на проценки кои очигледно имаат пониски грешка. Напротив, овие можности се за создавање на проценки поевтино и побрзо, но можеби со грешки, кои во моментов се повисоки или потешко да се измери. Како и многумина од примерите во ова поглавје ќе се покаже, истражувачи, кои инсистираат на праволинеен опсесија со минимизирање на грешка на сметка на другите димензии на квалитетот се случува да пропуштите возбудливи можности. Со оглед на сето ова за вкупниот рамка грешка анкета, ние сега ќе се сврти кон три главни области на третата ера на истражување анкетата: нови пристапи за застапување (Дел 3.4), нови пристапи за мерење (Дел 3.5), и нови стратегии за комбинирање на истражувања со дигитални траги (Дел 3.6).