4.5.1.2 Изгради свој експеримент

Градење на свој експеримент може да биде скапо, но тоа ќе ви овозможи да се создаде експериментот што го сакате.

Во прилог на обложување на експерименти на врвот на постоечките околини, исто така можете да се изгради свој експеримент. Главната предност на овој пристап е контрола; ако се гради на експериментот, можете да се создаде средина и третмани кои што го сакате. Овие нарачана експериментални услови може да се создаде можности за тестирање теории кои се невозможно да се тестираат во природни средини. Главните недостатоци на изградба на свој експеримент се дека тоа може да биде скапо и дека животната средина кои се во можност да се создаде не може да има реализам на природен систем. Истражувачите градење на сопствената експеримент, исто така, мора да има стратегија за вработување на учесниците. Кога се работи во постоечките системи, истражувачите се во суштина доведување на експерименти за нивните клиенти. Но, кога истражувачите да ги изградат свој експеримент, тие треба да се донесе учесниците на него. За среќа, услуги, како што се Амазон Машински Турк (MTurk) може да обезбеди на истражувачите лесен начин да се донесе учесниците на нивните експерименти.

Еден пример што покажува добродетелта на нарачана средини за тестирање на апстрактни теории е дигитален лабораториски експеримент од страна на Григориј Хубер, Сет Хил и Габриел Ленц (2012) . Експериментот истражува можните практични ограничувања на функционирањето на демократското владеење. Претходно не-експериментални студии на вистински избори покажуваат дека гласачите не се во состојба точно да се оцени ефикасноста на актуелниот политичари. Особено, гласачите се да страдаат од три предрасуди: 1) се фокусираа на неодамнешните отколку кумулативни перформанси; 2) manipulatable по реторика, кадрирање, и маркетинг; и 3) под влијание на настаните поврзани со актуелниот перформанси, како што е успех на локалните спортски тим и времето. Во овие претходните студии, сепак, тоа беше тешко да се изолираат било кој од овие фактори од сите други нешта што се случува во реално, неуредна избори. Затоа, Хубер и колеги создаде многу поедноставен средина со право на глас, со цел да се изолира, а потоа експериментално учат, секоја од овие три можни предрасуди.

Како што јас го опишам експериментални поставеност под него ќе звучи многу вештачки, но запомнете дека реализам не е цел во експериментите со лабораториски стил. Наместо тоа, целта е да се јасно да се изолира на процесот што ќе се обидуваат да учат, а оваа цврста изолација понекогаш не е можно во студии со повеќе реализам (Falk and Heckman 2009) . Исто така, во овој случај, истражувачите тврдат дека ако гласачите не можат ефикасно да се оцени ефикасноста во оваа високо поедноставен амбиент, тогаш тие не се случува да бидат во можност да го направи тоа на еден пореален, посложени амбиент.

Хубер и неговите колеги се користи Амазон Машински Турк (MTurk) за регрутирање на учесници. Откако учесник обезбедени информирана согласност и помина краток тест, таа беше кажано дека таа е учество во круг игра 32 да заработите токени кои би можеле да се претворат во вистински пари. На почетокот на играта, секој учесник беше кажано дека таа беше доделен "разпределител", кој ќе даде слободно токени секој круг и дека некои распределувачи беа подарежливи од другите. Понатаму, секој учесник, исто така, рече дека ќе имаат шанса да се задржи или да ја разпределител или да се додели нова по 16 круга на играта. Со оглед на она што го знам за Хубер и истражувачки цели колеги, може да се види дека разпределител претставува влада и овој избор претставува избори, но учесниците не беа свесни за општите цели на истражувањето. Севкупно, Хубер и колеги вработени околу 4.000 учесници, кои биле платени околу $ 1,25 за задача која зема околу 8 минути.

Потсетиме дека еден од наодите од претходно истражување беше дека гласачите наградување и казнување на службеници за резултати кои се јасно надвор од нивна контрола, како што е успех на локалните спортски екипи и времето. За да се процени дали одлуките на учесниците со право на глас може да биде под влијание на чисто случајни настани во нивно поставување, Хубер и колеги додаде лотарија на нивните експериментален систем. Во или на 8-ми круг или 16-ти круг (на пример, непосредно пред шанси да го замени на разпределител) Учесниците беа случајно поставени на лотарија, каде што некои го освои 5000 поени, некои доби 0 поени, а некои изгубени 5000 поени. Ова лотарија имаше за цел да го имитираат добри или лоши вести, кое е независно од извршувањето на политичарот. И покрај тоа што учесниците беа експлицитно кажа дека на лотарија не е поврзана со извршувањето на нивните разпределител, исходот на лотарија уште погодени одлуките на учесниците. Учесниците кои имаа корист од лотарија се со поголема веројатност да ги задржат своите разпределител, и овој ефект е посилен кога лотарија случи во круг 16-десно пред замената на одлуки од кога тоа се случило во 8 круг (Слика 4.14). Овие резултати, заедно со резултатите од неколку други експерименти во хартија, предводена Хубер и колеги да се заклучи дека и во поедноставен амбиент, гласачите имаат тешкотии да се мудри одлуки, резултат кој влијаеше идни истражувања за донесување на одлуки на гласачите (Healy and Malhotra 2013) . Експериментот на Хубер и колеги покажува дека MTurk може да се користи за да се регрутирање на учесници за експерименти со лабораториски стил прецизно да ги тестираат многу специфични теории. Таа исто така покажува вредноста на изградба на свој експериментална средина: Тешко е да се замисли како истите овие процеси може да биде изолирана, па чисто во било која друга опција.

Слика 4.14: Резултати од Хубер, Хил, и Ленц (2012). Учесниците кои имаа корист од лотарија се со поголема веројатност да ги задржат нивните разпределител, и овој ефект е посилен кога лотарија случи во круг 16-десно пред замената на одлуки од кога тоа се случило во 8 круг.

Слика 4.14: Резултати од Huber, Hill, and Lenz (2012) . Учесниците кои имаа корист од лотарија се со поголема веројатност да ги задржат нивните разпределител, и овој ефект е посилен кога лотарија случи во круг 16-десно пред замената на одлуки од кога тоа се случило во 8 круг.

Во прилог на градење лабораториски како експерименти, истражувачите исто така може да се изгради експерименти, кои се повеќе на терен како. На пример, Centola (2010) вграден дигитален областа експеримент за проучување на ефектот на структурата на социјалната мрежа на ширење на однесување. Неговото истражување прашање бара од него да ги почитуваат истите однесување се шири на народи кои имаат различни социјални мрежни структури, но не беа на друг начин не се разликуваат. Единствениот начин да го направите ова е со нарачана, нарачана експеримент. Во овој случај, Centola изгради веб-базирани на заедницата здравје.

Centola регрутирани околу 1.500 учесници со рекламирање на здравјето на веб-сајтови. Кога учесниците пристигна во онлајн заедницата, кој бил наречен здрав начин на живот Мрежа-тие се предвидени информирана согласност, а потоа беа доделени "здравјето пријатели." Поради начинот на кој Centola доделени овие здравствени пријатели тој беше во можност да плете заедно различни социјални мрежни структури во различни групи. Некои групи се изградени за да има случајни мрежи (каде што секој бил подеднакво веројатно да биде поврзан) и други групи кои се изградени за да се групирани мрежи (каде што врските се повеќе на локално ниво густа). Потоа, Centola воведе нов однесување во секоја мрежа, со можност да се регистрирате за нов веб-сајт со дополнителни здравствени информации. Секогаш кога некој се регистрираа за овој нов веб-сајт, сите од нејзиното здравје пријатели добив е-маил распишување на ова однесување. Centola покажа дека ова однесување потпишувањето-up за нов веб-сајт, се шири понатаму и побрзо во Кластерите мрежа од случајни мрежа, откритие што е спротивно на некои постоечки теории.

Генерално, изградба на свој експеримент ви дава многу повеќе контрола; тоа ви овозможува да се изгради на најдобар можен животната средина да се изолира она што сакаат да студираат. Тешко е да се замисли како било кој од овие експерименти може да се изведуваат во веќе постоечката животна средина. Понатаму, изградба на свој систем се намалува етичка загриженост околу експериментира во постојните системи. Кога ќе се изгради свој експеримент, сепак, ќе наиде на многу од проблемите со кои се соочуваат во лабораториски експерименти: регрутирање на учесници и загриженоста за реализам. Во последната линија е дека изградба на свој експеримент може да се скапи и одземаат многу време, и покрај тоа што се овие примери покажуваат, експериментите може да се движат од релативно едноставни средини (како што се истражување на гласање од страна на Huber, Hill, and Lenz (2012) ) за да релативно сложени услови (како што се на студијата на мрежи и зараза од Centola (2010) ).