3.2 Барање наспроти набљудување

Ние секогаш се случува да треба да ги повикаме луѓето прашања.

Со оглед дека се повеќе и повеќе на нашето однесување е фаќање во владата и бизнис административни податоци, некои луѓе може да мислат дека поставување прашања е нешто од минатото. Но, не е едноставно. Тоа е точно дека научниците ќе бараат помалку за однесување во иднина, но, како што беше дискутирано во Поглавје 2, постојат вистински проблеми со точноста, комплетноста и пристап до многу големи извори на податоци. Затоа очекувам дека проблемите со овие извори на податоци значи дека истражувачите ќе продолжи да бара испитаниците за нивното однесување во блиска иднина.

Во прилог на овие практични причини, таму е исто така повеќе основната причина да се запрашаме: однесувањето на податоци дури и совршен однесување на податоци е ограничен. Некои од најважните општествени резултати и предвидувања се внатрешните состојби, како што се емоции, знаење, очекувања и мислења. Внатрешни состојби постојат само во главите на луѓето, а понекогаш и на најдобар начин да дознаете за внатрешни држави е да се побара.

Практичната и основните ограничувања на големите извори на податоци, и како тие можат да се надминат со анкети, се илустрирани со Moira Бурк и Роберт Краут е (2014) истражување за тоа како силата на пријателства беше погодена од интеракцијата на Фејсбук. Во тоа време, Бурк работеше на Фејсбук па таа имаше целосен пристап до еден од најмасовните и детална евиденција на човековото однесување некогаш замислен. Но, дури и се уште, Бурк и Краут мораше да употреби истражувања со цел да се одговори на нивните истражувања прашање. Нивниот исход од интерес како затвори испитаник смета на одредени пријатели, е внатрешна состојба, која постои само во главата на испитаникот. Исто така, во прилог на користење на истражување за да се соберат исходот на нивниот интерес, Бурк и Краут, исто така, мораше да се користи истражување за да дознаат повеќе за другите потенцијално изненадувачките фактори. Особено, тие сакаа да се одвојат влијанието на комуникација на Фејсбук од комуникацијата преку други канали (на пример, електронска пошта, телефон, лице-в-лице). Иако интеракции преку е-мејл и телефон автоматски се снимаат, овие траги не беа достапни за Бурк и Краут. Комбинирање на податоците од своето истражување за пријателството сила и не-Фејсбук интеракција со логовите на Фејсбук, Бурк и Краут заклучи дека комуникацијата преку Фејсбук се всушност доведе до зголемување на чувството на блискост.

Како дело на Бурк и Краут илустрира, големи извори на податоци не ќе се елиминира потребата да ги повикаме луѓето прашања. Всушност, јас ќе привлече спротивниот лекција од оваа студија: големи податоци, всушност, ја зголемува вредноста на поставување на прашања, како што ќе се покаже во ова поглавје. Затоа, најдобар начин да се размислува за односот меѓу барајќи и набљудување е дека тие се надополнува, а не замена; тие се како путер од кикирики и желе. Кога има повеќе путер од кикирики, луѓето сакаат повеќе желе; кога има повеќе големи податоци, луѓето сакаат повеќе истражувања.