5.3.4 Заклучок

Отворени повици пропуштено голем број експерти и кои не се експерти да предложи решенија за проблемите, каде што решенија се да се провери полесно отколку што произведуваат.

Во сите три проекти-Netflix отворен повик награда, Foldit, peer-to-патент-истражувачи поставените прашања на одредена форма, поттикнати решенија, а потоа зедов најдобрите решенија. Истражувачите дури и не треба да знаеш најдобриот експерт да прашам, а понекогаш и на добри идеи доаѓаат од неочекувани места.

Сега можам да се, исто така, нагласи две важни разлики помеѓу проекти со отворен повик и проекти за човекови пресметка. Прво, во проекти со отворен повик истражувачот одредува цел (на пример, предвидувајќи филм рејтингот), додека во човечки пресметување на истражување одредува микро-задача (на пример, класифицирање галаксија). Второ, во конкурсите Истражувачите сакале најдобриот прилог-најдобар алгоритам за предвидување на филм рејтингот, што е најниско енергија конфигурација на протеини, или на повеќето релевантни парче пред уметност, а не некој вид на едноставна комбинација на сите придонеси.

Со оглед на општата дефиниција за отворени повици и овие три примери, што видови на проблеми во социјалните истражувања може да биде погодна за овој пристап? Во овој момент, јас треба да се признае дека се уште не се многу успешни примери (од причини што јас ќе објаснам во еден момент). Во однос на директните аналози, би можело да се замисли дека проектот стил Peer-to-патенти кои се користат од страна на историски истражувач во потрага за најрано документ е да се спомене одредена личност или идеја. пристап отворен повик за овој вид на проблем може да биде особено важна кога релевантни документи не се собрани во една архива, но се широко распространети.

Општо земено, многу влади имаат проблеми кои би можеле да бидат подложни на конкурсите, бидејќи тие се за создавање на предвидувањата дека може да се користи за водење на акција (Kleinberg et al. 2015) . На пример, само како Netflix сакаше да се предвиди рејтингот на филмови, влади можеби ќе сакате да се предвиди резултатите, како што се ресторани кои се најверојатно да имаат здравствено код повреди, со цел да се доделат ресурси инспекција поефикасно. Мотивирани од овој вид на проблем, Glaeser et al. (2016) се користи отворен повик да им помогне на град Бостон се предвиди ресторан хигиената и хигиенските услови прекршоци врз основа на податоците од Yelp осврти и историски податоци инспекција. Glaeser и колеги проценуваат дека предвидливо модел кој го доби тендерот повик ќе се подобри продуктивноста на инспекторите ресторан со околу 50%. Бизниси, исто така, имаат проблеми со слична структура, како што предвидуваат клиент разпенвам (Provost and Fawcett 2013) .

Конечно, во прилог да се отвори разговори, кои вклучуваат резултатите кои веќе се случиле во група на одредени податоци (на пример, предвидувајќи здравје код повреди користење на податоци за минатото повреди здравјето код), може да се замисли предвидување на резултати кои не се случило досега за никого во базата на податоци . На пример, кревка семејства и проучување на децата Благосостојба има пронашла околу 5.000 деца од раѓање во 20 различни градови во САД (Reichman et al. 2001) . Истражувачите собрале податоци за овие деца, нивните семејства и нивната поширока околина при раѓање и на возраст од 1, 3, 5, 9 и 15. Со оглед на сите информации во врска со овие деца, колку добро може да се предвиди исходите од истражувачите како што се кои ќе дипломираат од колеџ? Или, пак, изрази на начин што ќе биде интересно да се многу истражувачи, кои податоци и теории ќе бидат најефективни во предвидувањето на овие резултати? Бидејќи во моментов ниту еден од овие деца се доволно стари за да оди на колеџ, ова ќе биде вистински прогресивен предвидување и постојат многу различни стратегии кои истражувачите може да се вработат. Еден истражувач кој верува дека населбите се од клучно значење во формирањето на резултатите од животот може да потрае една пристап, додека истражувач кој се фокусира на семејства може да се направи нешто сосема друго. Која од овие пристапи ќе работи подобро? Ние не знаеме, а во процесот на изнаоѓање ние би можеле да научат нешто важно за семејства, населби, образованието и социјалната нееднаквост. Понатаму, овие предвидувања може да се користи за водење на идните собирање на податоци. Замислете дека имало мал број на дипломирани студенти, кои не се предвидува да дипломираат со кој било од модели; овие луѓе ќе биде идеални кандидати за следење квалитативни интервјуа и етнографско набљудување. Така, во овој вид на софтвер со отворен повик, предвидувања не се на крајот; Наместо тоа, тие се обезбеди нов начин да се споредуваат, се збогати, и се комбинираат различни теоретски традиции. Овој вид на софтвер со отворен повик не се специфични за користење на податоци од кревка семејства да се предвиди кој ќе оди на колеџ; тоа би можело да се користи за предвидување на секаков исход, кој на крај ќе бидат собрани во секој сет надолжно социјални податоци.

Како што напишав претходно во овој дел, таму не се многу примери на социјални истражувачи користат софтвер со отворен повик. Мислам дека тоа е затоа што конкурсите не се добро прилагодени на начин што социолозите обично ги обликувате своите прашања. Враќање на награда Netflix, социолози не би обично прашуваат за предвидување на вкусови, тие ќе побара за тоа како и зошто културните вкусови се различни за луѓе од различни општествени класи (Bourdieu 1987) . Таквите "како" и "зошто" прашање не доведе до лесно да се провери решенија, а со тоа и да изгледа слабо способен да отвори разговори. Така, се чини дека отворените повици се повеќе подложни на прашањето за предвидување од прашањата за објаснување; За повеќе информации за разликата помеѓу предвидување и објаснување види Breiman (2001) . Последни теоретичари, сепак, ја повикаа општествените научници да ја преиспита дихотомијата помеѓу објаснување и предвидување (Watts 2014) . Како линијата меѓу предвидување и објаснување blurs, очекувам дека отворен конкурс ќе станат вообичаени во општествените науки.