1.1 Еден размачкана мастило

Во текот на летото на 2009 година, мобилните телефони се ѕвонење целиот Руанда. Во прилог на милиони повици меѓу семејството, пријатели и деловни соработници, околу 1.000 Руанда доби повик од Blumenstock Исус и неговите колеги. Истражувачите го проучувале богатството и сиромаштијата, преку спроведување на истражување на луѓе кои биле по случаен избор на примерок од базата на податоци на 1,5 милиони корисници од најголемиот мобилен телефон на Руанда. Blumenstock и колеги побара од учесниците да сакаа да учествуваат во истражувањето, објасни природата на истражувањето на нив, а потоа побара серија на прашања за нивните демографски, социјални и економски карактеристики.

Сè што имам кажано до сега го прави ова звучи како традиционалните истражување на општествените науки. Но, она што следува потоа не е традиционална, барем не сеуште. Тие се користат податоците од истражувањето за обука модел на машина за учење да се предвиди нечие богатство од своите податоци повик, а потоа тие се користи овој модел да се процени богатството на сите 1,5 милиони корисници. Следно, се проценува дека на местото на живеење на сите 1,5 милиони корисници со користење на географски информации вградени во историјата на повикот. Ставањето на овие две проценки заедно, проценетата богатство и проценетата место на живеење-Blumenstock и неговите колеги беа во можност да произведе проценки висока резолуција на географската распределба на богатството низ Руанда. Особено, тие би можеле да произведат околу богатство за секоја од Руанда 2148 клетки, најмалата административна единица во земјата.

Тоа беше невозможно да се провери овие проценки, бидејќи никој никогаш не произведува проценки за некои мали географски области во Руанда. Но, кога Blumenstock и колеги собираат нивните проценки во Руанда 30 изборни единици, тие откриле дека нивните проценки биле слични на проценките на демографски и истражување за здравјето, златен стандард на истражувања во земјите во развој. Иако овие два пристапи до слични проценки, во овој случај, пристапот на Blumenstock и колеги беше околу 10 пати побрз и 50 пати поевтини од традиционалните демографски и здравствени истражувања. Овие драстично побрзо и пониска цена проценки се создаде нови можности за истражувачите, влади и компании (Blumenstock, Cadamuro, and On 2015) .

Во прилог на развивање на нова методологија, оваа студија е вид на како тест inkblot Rorschach; што луѓето гледаат зависи од нивното потекло. Многу научници од општествените науки видите ново мерење алатка која може да се користи за тестирање теории за економски развој. Многу научници податоци видите кул нов проблем машинско учење. Многу деловни луѓе ја видите моќни пристап за отклучување вредност во дигитални податоци во траги на тоа што тие веќе се собрани. Многу поборниците за приватност видите страшно потсетување дека живееме во време на масовен надзор. Многу креаторите на политиката да се види начинот на кој новата технологија може да помогне да се создаде подобар свет. Всушност, оваа студија е сите тие работи, а тоа е зошто тоа е прозорец во иднината на социјални истражувања.