Предговор

За мене, оваа книга започна во 2005 година, кога работев на мојата дисертација. Трчав онлајн експеримент, кој јас ќе ви кажам за сите во Поглавје 4, но сега јас ќе одам да ти кажам нешто што не е во било академска хартија. И, тоа е нешто што фундаментално се промени како мислам дека за истражување. Едно утро, кога јас проверив на веб-сервер, открив дека во текот на ноќта околу 100 луѓе од Бразил учествувале во експериментот. Ова искуство имаше големо влијание врз мене. Во тоа време, имав пријатели кои трчаа традиционалниот лабораториски експерименти, и знаев колку е тешко тие морале да работат да се ангажираат, врши надзор, а се плаќаат луѓето да учествуваат во нивните експерименти; ако тие би можеле да работат 10 луѓе во еден ден, тоа беше добар напредок. Но, со мојата онлајн експеримент, 100 луѓе учествуваа додека спиев. Водење на вашето истражување додека сте легнати би можело да звучи премногу добро да биде вистина, но тоа не е. Промените во технологијата, посебно на преминот од аналогна возраст на дигиталната ера, значи дека сега може да се соберат и да се анализира социјални податоци на нови начини. Оваа книга е за правење на социјални истражувања во овие нови начини.

Оваа книга е за две различни заедници. Тоа е за социјалните научници кои сакаат да се направи повеќе податоци науката, а тоа е за научниците податоци кои сакаат да направат повеќе општествени науки. Јас поминувам време во двата од овие заедници, и оваа книга е мојот обид да ги носат своите идеи заедно во начинот на кој се избегнува quirks и жаргон на или. Со оглед на заедниците кои оваа книга е за, тоа треба да оди без велејќи дека оваа книга не е само за студентите и професорите. Сум работел некои во владата (на Бирото за попис) и во тек индустрија (на Мајкрософт Рисрч), и знам дека има многу возбудлив истражувачки случува надвор од универзитетите. Значи, ако мислите на она што го правите како социјално истражување, тогаш оваа книга е за вас, без разлика каде се работат или каков вид на техники во моментов користите.

Ние сме се уште во раните денови на социјални истражувања во дигиталната ера, и сум видел некои недоразбирања кои се толку значајни и толку вообичаени што го прави повеќето смисла за мене да се обратам во предговорот. Од податоци научниците, сум го видел две заеднички недоразбирање. Првиот мисли дека повеќе податоци автоматски ќе ги реши проблемите. Но, за социјални истражувања, кои не е моето искуство. Всушност, за социјални истражувања на нови типови на податоци, за разлика од повеќе од истите податоци, се чини дека повеќето од корист. Вториот недоразбирање дека сум го видел од податоци научниците мисли дека општествените науки е само еден куп на фенси разговор обвиткана околу здравиот разум. Се разбира, како социјален научник-поконкретно како социолог-Јас не се согласувам со тоа; Мислам дека општествените науки има многу да понуди. Паметни луѓе се работи напорно за да се разбере човечкото однесување за долго време, и се чини дека е паметно да се игнорираат мудроста што има акумулирано од овој напор. Мојата надеж е дека оваа книга ќе ви понудиме некои од дека мудроста на начин кој е лесно да се разбере.

Од научници од општествените науки, јас сум исто така се гледа две заеднички недоразбирање. Прво, јас не сум видел некои луѓе отпис на целата идеја за социјални истражувања со користење на алатките на дигиталната ера врз основа на неколку лоши документи. Ако го читате оваа книга, што можеби веќе се прочита еден куп документи дека го користи социјалните медиуми податоци на начини кои се банални или погрешно (или двете). Имам исто така. Сепак, тоа ќе биде сериозна грешка да се заклучи од овие примери дека сите дигиталната ера на социјални истражувања е лошо. Всушност, веројатно сте го читаме еден куп на документи кои ги користат податоците од анкетата на начини кои се банални или не, но вие не отпис сите истражувања со користење на анкети. Тоа е затоа што знаат дека постои голем истражувањето направено со податоците од истражувањето, и во оваа книга, јас ќе одам да ви покаже дека таму е исто така одлична за истражување направено со помош на алатките на дигиталната ера.

Вториот заеднички недоразбирање дека сум го видел од научници од општествените науки е да се збуни присутните со иднината. При оценувањето на социјални истражувања во дигиталната ера-истражувањето што јас ќе одам да се опише во оваа книга, важно е да се постават две разлика прашања:

  • Колку добро го прави овој стил на истражувачката работа сега?
  • Колку добро овој стил на истражувачката работа во иднина како што се менува пејзажот на податоци и како истражувачи ќе се посвети поголемо внимание на овие проблеми?

Иако истражувачите се обучени да одговори на првото прашање, за оваа книга, мислам дека второто прашање е повеќе важно. Тоа е, иако социјални истражувања во дигиталната ера се уште не се произведува масовно, парадигма менување на интелектуална придонеси, стапката на подобрување на дигиталната ера истражување е неверојатно брзо. Тоа е оваа стапка на промена, повеќе од сегашното ниво, што го прави дигиталната ера истражување толку возбудливо за мене.

И покрај тоа што последниот став се чинеше дека ќе се понуди на потенцијалните богатство на некој неодреден време во иднина, мојата цел во оваа книга не е да ви го продаде на некој посебен тип на истражување. Јас лично не поседуваат акции во Твитер, Фејсбук, Гугл, Мајкрософт, Епл или било која друга технолошка компанија (иако, за доброто на целосно откривање, сум работел во или примени финансирањето за истражувања од Мајкрософт, Гугл и Фејсбук). Ако сте задоволни со истражувањето што веќе го прават: голема, да се прави она што го правите. Но, ако имате чувство дека дигиталната ера значи дека нови и различни нешта се можни, тогаш јас би сакал да ви покажам тие можности. Така, во текот на книгата мојата цел е да остане кредибилен раскажувач, ти го кажувам за сите нови возбудливи работи што е можно, додека сте водителка, далеку од неколку стапици што сум го видел други падне во. Се надевам дека ова ќе помогне за подобрување на вашето истражување и ќе ви помогне подобро да се оцени истражувањето на другите.

Како што можеби сте веќе забележа, тонот на оваа книга е малку различен од некои други академски книги. Тоа е намерно. Оваа книга се појави од дипломиран семинар што се предава во Принстон во Одделот за социологија, и јас би сакал оваа книга да го фати некои од на енергија и возбуда од овој семинар. Конкретно, сакам оваа книга да има три карактеристики: Во ред, оптимист, и ориентирани кон иднината.

Корисни: Мојата цел е да се напише книга, која е од корист за вас. Затоа, јас ќе одам да се напише на отворен и неформални стил. Тоа е затоа што најважното нешто што сакам да го пренесе одреден начин на размислување за социјални истражувања. И, моето искуство од учењето сугерира дека најдобар начин да се пренесе овој начин на размислување е неформално и со многу примери.

Оптимист: Двете заедници дека оваа книга се ангажира-социјални научници и податоци научниците, имаат многу различни стилови. податоци научниците обично се возбудени; тие имаат тенденција да се види чашата како половина полна. Социјални научници, од друга страна, пак, обично се повеќе од клучно значење; тие имаат тенденција да се види чашата како половина празна. Во оваа книга, јас ќе одам да го донесе оптимистички тон на научник податоци, иако мојата обука е како општествен научник. Значи, кога ќе ги презентираат примери, јас ќе одам да ви кажам она што го сакам за овие примери. И, кога правам истакне проблемите со примери, и јас ќе го направи тоа затоа нема истражување е совршен, ќе одам да се обиде да се укаже на овие проблеми во начинот на кој е позитивен и оптимист. Јас не одам за да биде од клучно значење за доброто на се од клучно значење. Одам да се биде критичен, така што можам да ви помогне да се создаде поубаво истражување.

Ориентирани кон иднината: Се надевам дека оваа книга ќе ви помогне да се направи социјални истражувања со користење на дигитални системи што постојат денес и дигитални системи што ќе бидат создадени во иднина. Почнав да прави овој вид на истражување во 2003 година, и од тогаш сум го видел многу промени. Се сеќавам дека кога бев во Факултетот луѓето беа многу возбудени за користење Мајспејс за социјални истражувања. И, кога јас се предава мојата прва класа на она што тогаш се нарекува "веб-базирани социјални истражувања", луѓето се многу возбудени околу виртуелни светови како SecondLife. Сигурен сум дека во иднина многу од она што луѓето се зборува за денес ќе изгледа глупо и застарени. Трикот да остане релевантен во лицето на оваа брза промена е апстракција. Затоа, тоа не се случува да биде една книга која ве учи токму онака како да се користи Твитер API; Наместо тоа, тој се случува да биде една книга која ве учи како да се учи од дигиталните траги (Поглавје 2). Ова не се случува да биде една книга која ви дава чекор-по-чекор инструкции за водење на експерименти на Амазон Машински Турк; Наместо тоа, тој се случува да се научи како да се дизајнира и да се интерпретираат експерименти, кои се потпираат на дигиталната ера инфраструктура (Глава 4). Преку употреба на апстракција, се надевам дека ова ќе биде безвременски книга на навремена тема.

Мислам дека ова е највозбудливото пат да биде социјален истражувач, и јас одам да се обиде да пренесе дека возбудата на начин што е прецизна. Тоа е, тоа е време да се движи надвор од нејасни генерализации за волшебните моќи на нови податоци. Тоа е време да се конкретни.