3.3.2 Мерење

Мерење е за правење на заклучоци од тоа што испитаниците Твојот збор за тоа што мислат испитаниците и се направи.

Втората категорија на вкупната рамка грешка анкета е мерењето; таа се занимава со тоа како ние може да се направи заклучоци од одговорите дека испитаниците им даде на нашите прашања. Излегува дека одговорите ќе добиеме, а со тоа и заклучоци што ги направи, може да зависи критички и понекогаш изненадувачки начини, на точно колку сме барале. Можеби ништо илустрира оваа важна точка подобро од шега во прекрасна книга поставување на прашања од Норман Bradburn, Сејмур Sudman, и Брајан Wansink (2004) :

Двајца свештеници, Доминиканка и лицемер, се разговара дали е грев да пушат и да се моли во исто време. Откако не успеа да дојде до заклучок, секој оди надвор да се консултираат соодветните својот претпоставен. Доминиканската вели: "Што ви се чувствувате кажеш?"

Лицемер одговори: "Тој рече дека тоа е во ред."

"Тоа е смешно" Доминиканската одговара: "Мојот претпоставен рече дека тоа е грев."

Лицемер рече: "Што си го прашам?" Доминиканската одговара: "Го прашав дали тоа е во ред да пушат додека се моли." "О", рече лицемер ", го прашав дали тоа е во ред да се молат, а пушењето".

Постојат многу примери за аномалии како што доживеа од страна на двајца свештеници. Всушност, многу прашање во коренот на оваа шега има име во анкетното истражување заедница: прашање форма ефекти (Kalton and Schuman 1982) . За да видите како прашање форма ефекти може да влијае вистински истражувања, сметаат дека овие две многу слични прашања гледајќи анкетата:

  • "Колку се согласувате со следната изјава: Поединците се повеќе виновен од социјални услови за криминал и беззаконие во оваа земја."
  • "Колку се согласувате со следната изјава: општествени услови се повеќе виновен од физички лица за сторено кривично дело и беззаконие во оваа земја."

Иако и двете прашања се појавуваат за мерење на истото, тие произведуваат различни резултати во експериментот вистински анкета (Schuman and Presser 1996) . Кога го прашале еден начин, околу 60% од испитаниците се изјасниле дека поединци беа повеќе виновен за кривично дело, но кога го прашале на друг начин околу 60% се изјасниле дека социјалните услови се повеќе виновен (Слика 3.2). Со други зборови, на мала разлика помеѓу две прашања може да доведе истражувачите да поинаков заклучок.

Слика 3.2: Резултатите од експериментот анкета, Табела 8.1 (Шуман и печат 1996, Табела 8.1). Истражувачите можат да добијат различни одговори во зависност од тоа колку тие го постави прашањето. Ова е пример на прашањето форма ефект (Kalton и Шуман 1982).

Слика 3.2: Резултатите од експериментот анкета (Schuman and Presser 1996, Table 8.1) . Истражувачите можат да добијат различни одговори во зависност од тоа колку тие го постави прашањето. Ова е пример на прашањето форма ефект (Kalton and Schuman 1982) .

Во прилог на структурата на прашањето, испитаниците исто така може да даде различни одговори врз основа на специфични зборови. На пример, со цел да се измери мислења за владините приоритети, испитаниците беа Прочитајте ги следниве прашува:

"Ние се соочуваме со многу проблеми во оваа земја, ниту еден од нив може да се реши лесно и ефтино. Одам да се името, некои од овие проблеми, и за секој еден би сакал да ми каже дали мислите дека ние сме трошење премногу пари за тоа, многу малку пари, или за правото сума. "

". Помошта за сиромашните" Следно, половина од испитаниците беа прашани за "благосостојбата" и половина беа запрашани за Иако ова може да изгледа како две различни фрази за иста работа, тие изнудено многу различни резултати (Слика 3.3); Американците изјавиле дека биле многу повеќе поддршка на "помош за сиромашните" од "благосостојбата" (Smith 1987; Rasinski 1989; Huber and Paris 2013) . Додека истражувачите истражувањето сметаат дека овие зборовите ефекти да бидат аномалии, тие би можеле, исто така, ги разгледа наодите од истражувањата. Тоа е, ние научивме нешто во врска со јавното мислење од овој резултат.

Слика 3.3: Резултати од Хубер и Париз (2013). Испитаниците се многу повеќе поддршка на помош за сиромашните отколку помош. Ова е пример на текстот ефект прашање со кое одговори дека истражувачите добиете зависи од точно кои зборови што ги користат во нивните прашања.

Слика 3.3: Резултати од Huber and Paris (2013) . Испитаниците се многу повеќе поддршка на "помош за сиромашните" од "благосостојба". Ова е пример на ефектот прашање формулација со која одговори дека истражувачите добие зависи од точно кои зборови што ги користат во нивните прашања.

Како овие примери за прашањето форма ефекти и текст ефекти покаже, одговорите кои истражувачите ги добивате може да биде под влијание на суптилен начин врз основа на тоа како тие поставуваат прашања. Ова не значи дека не треба да се користи истражувања; често не постои избор. Наместо тоа, примери илустрираат дека треба внимателно да се изгради нашите прашања и ние не треба да прифаќаат некритички одговори.

Повеќето конкретно, ова значи дека ако се анализираат податоците од анкетата собрани од страна на некој друг, бидете сигурни дека ќе го прочитате Крај на прашалникот. И, ако се создавање на свој прашалник, имам три предлози. Прво, јас Ви препорачуваме да прочитате повеќе за дизајн на прашалник (на пример, Bradburn, Sudman, and Wansink (2004) ); има повеќе да ја отколку јас сум бил во можност да се опише тука. Второ, јас предлагам да копирате од збор до збор-прашања од високо-квалитетни истражувања. Иако ова звучи како плагијат, копирање прашања, се охрабруваат во анкетното истражување (како што долго како што наведуваат на оригиналниот истражување). Ако ја копирате прашања од високо-квалитетни истражувања, можете да бидете сигурни дека тие биле тестирани и може да се споредат одговорите на вашето истражување за да се одговори од некои други истражувањето. Конечно, јас Ви препорачуваме да пред-тест на вашите прашања со некои луѓе од вашата рамка населението (Presser et al. 2004) ; моето искуство е дека пред-тестирање секогаш открива изненадувачки прашања.