5.5.5 биде етичко

На опомената да биде етичко се однесува на сите истражувања опишани во оваа книга. Во прилог на повеќе општи прашања на етика дискутирано во проекти Глава 6-маса соработка подигне некои специфични етички прашања, а од масата соработка е толку нова за социјални истражувања, овие проблеми не може да биде целосно јасно во прв план.

Во сите проекти масовно соработка, прашањата на надомест на штета и кредит се сложени. На пример, некои луѓе ги сметаат за неетички дека илјадници луѓе работеле со години на наградата Netflix и на крајот добиле никаков надоместок. Relatedly, некои луѓе сметаат дека е неетички да се плаќаат работниците на микро-задача пазари на работна сила многу мали суми на пари. Во последната емисија на кредит е авторство на документи. Различни проекти имаат различни приоди, но некои проекти даде Заслугата за сите членови на маса соработка; на пример, последниот автор на првата книга Foldit е "Foldit играчи" (Cooper et al. 2010) .

Отворени повици и дистрибуирани собирање на податоци, исто така, може да се подигне комплексни прашања во врска со согласноста и приватноста. На пример, Netflix објави клиенти филм рејтингот на сите. Иако филмот рејтинг не може да се појави чувствителни, тие може да се открие информации за политичките преференции на клиентите или сексуална ориентација, информации дека корисниците не се согласуваат да се направи јавна. Netflix обид да се де-идентификација на податоци, така што на рејтингот не може да се поврзани со некоја специфична поединецот, но само неколку недели по објавувањето на податоците Netflix беше делумно де-анонимизирани од Narayanan and Shmatikov (2008) (види Поглавје 6). Понатаму, во дистрибуирани собирање на податоци, истражувачите можеле да се соберат податоци за луѓе без нивна согласност. На пример, во Малави Списанија проекти, разговори за чувствителна тема (СИДА) биле напишани без согласност на учесниците. Ниту еден од овие етички проблеми се несовладливи, но тие треба да бидат земени во предвид во фазата на проектирање на проектот. Запомнете, вашиот "толпата" е составен од луѓе.