1.4.2 Едноставност повеќе комплексност

Комплексни истражувања никогаш не може да убеди некој на нешто чудно. Ако се грижите за менување на умови, тогаш вашето истражување треба да биде едноставна.

Социјални истражувања во дигиталната ера често се поврзува со сложеност, како што фенси алгоритми и софистицирани компјутери. Ова е жално, бидејќи најубедлив социјални истражувања често е наједноставниот. Да бидат јасни, едноставни за истражување, не е исто како лесно истражувања. Всушност, тоа е често многу потешко да се создаде едноставен истражување.

Најважната причина да се претпочита едноставни за истражување е дека тоа е единствениот начин да се создаде веројатна, неочекувани резултати. На пример, замислете дека имате само спроведе некои истражувања Користење на неверојатно комплексна методологија. Ако вашите резултати одговараат на вашите очекувања, тогаш веројатно ќе ги прифати. Но, ако резултатите се различни од она што се очекуваше, имате две опции: прифати неочекувани резултати или се сомневаат во комплексна методологија. Моја претпоставка е дека ти си многу поголема веројатност да се сомневаат во комплексна методологија. Ова го прави совршена смисла, но тоа значи дека повеќе комплекс на методологијата, помалку веројатно е да се произведуваат неочекувани резултати, кои, всушност, ќе верувам. Во одреден момент, методи може да стане толку комплексни што само резултати, кои може да се сметаат дека се оние кои ви одговараат на очекувањата. Во тој момент, истражувањето ја изгуби нешто многу важно: истражување треба да биде во можност да се премислите.

Проблемот што го опишавме е секогаш потешка откако ќе почнете да се обидува да се промени некој друг ум. Замислете презентирање на неверојатно сложен дел од истражувањето што има неочекуван резултат на некој друг. Тоа друго лице да не го помина месеци пишување вашиот код и да работат преку вашите податоци па кога тие се соочуваат со избор на прифаќање на неочекуван резултат или се сомнева во комплексна методологија, тие се речиси сигурно ќе се сомневаат во комплексна методологија. Ако се грижите за убедување некој друг да го промени својот ум, тогаш вашето истражување треба да биде едноставна.

Едноставни за истражување доаѓа од природен одговара меѓу прашање и податоци; со други зборови, добар дизајн истражување. Неквалитетна дизајн истражување, пак, доведува до грдото комплексноста што доаѓаат од истегнување на вашите податоци на прашањето за кои тие не се добро прилагодени. Оваа книга се фокусира на два пристапи за да се создаде природен одговара меѓу прашање и податоци. Прво, оваа книга ќе ви помогне да се побара реални прашања на вашите податоци. Второ, оваа книга ќе ви помогне да се соберат на точниот податоци за да одговори на вашето прашање.