4.5.1.1 Користење на постојните средини

Можете да го извршите експерименти во постоечки средини, често без кодирање или партнерство.

Логистички, најлесниот начин да го направите дигитални експерименти е да шалче вашиот експеримент на врвот на постоечката животна средина, овозможувајќи ви да се кандидира на дигитални поле експеримент. Овие експерименти може да се кандидира на разумно голем обем и не бара партнерство со фирма или екстензивно развој на софтвер.

На пример, Џенифер Doleac и Лука Штајн (2013) ја искористи предноста на онлајн пазар (на пример, craigslist) да работи експеримент кој се мери расна дискриминација. Doleac и Штајн рекламира илјадници iPods, и од страна на систематски различни карактеристики на продавачот, тие беа во можност да го проучува влијанието на трката на економски трансакции. Понатаму, Doleac и Штајн користи обемот на својот експеримент за да се процени кога ефектот е поголем (хетерогеноста на третман ефекти) и нудат некои идеи за тоа што влијанието може да се случи (механизми).

Пред проучувањето на Doleac и Штајн, имало две главни пристапи кон експериментално мерење на дискриминацијата. Во писмата студии истражувачите создаде биографии на измислен луѓето од различни раси и ги користат овие резимеа, на пример, ќе се применуваат за различни работни места. Бертран и Mullainathan е (2004) хартија со незаборавни наслов "Дали Емили и Грег повеќе употребим отколку Lakisha и Џамал? Поле Експеримент на пазарот на труд дискриминација "е прекрасна илустрација на студии се допишува. студии кореспонденција имаат релативно ниска цена на набљудување, која им овозможува на еден истражувач да се соберат илјадници набљудувања во типичен студија. Но, конверзација студии на расна дискриминација, се доведува во прашање бидејќи имињата потенцијално сигнал многу нешта во прилог на трката на подносителот на барањето. Тоа е, имиња како што Грег, Емили, Lakisha и Џамал ​​може да сигнализира социјална класа во прилог да се трка. Така, секоја разлика во третманот за резимеа на Грег и Џамал ​​би можела да се должи на повеќе од претпоставува трка разлики на кандидатите. Студиите за ревизија, од друга страна, вклучува вработување на актери од различни раси да се применуваат во лице за работни места. Иако ревизија студии се обезбеди јасен сигнал за трка жалителот, тие се многу скапи за набљудување, што значи дека тие обично имаат само стотици забелешки.

Во дигиталните својата област експеримент, Doleac и Штајн беа во можност да се создаде привлечна хибрид. Тие беа во можност да се соберат податоци за релативно ниска цена на набљудување, што резултира со огромен број на забелешки (како и во студијата на кореспонденција) -и тие беа во можност да го сигнализира трка користејќи фотографии, резултира со јасна uncounfounded сигнал на трката (како и во студијата на ревизија ). Така, онлајн средина понекогаш овозможува на истражувачите да се создаде нови третмани кои имаат својства кои се тешко да се изгради друг начин.

На iPod реклами на Doleac и Штајн варираше заедно три главни димензии. Прво, тие се менува карактеристиките на продавачот, кој беше знак со раката фотографирани држи iPod [бела, црна, бела со тетоважа] (Слика 4.12). Второ, тие варираат прашува цена [$ 90, $ 110, $ 130]. Трето, тие се менува квалитетот на текстот на рекламата на [висок квалитет и со низок квалитет (на пример, капитализација грешки и грешки spelin)]. Така, авторите имаше дизајн 3 х 3 х 2, кои беа распоредени во повеќе од 300 локални пазари, кои се движат од градовите (на пример, Kokomo, во и Северна Platte, NE) на мега-градови (на пример, Њујорк и Лос Анџелес).

Слика 4.12: Рацете се користи во експериментот на Doleac и Штајн (2013). iPods се продаваат од страна на продавачите со различни карактеристики за мерење на дискриминацијата во онлајн пазар.

Слика 4.12: Рацете се користи во експериментот на Doleac and Stein (2013) . iPods се продаваат од страна на продавачите со различни карактеристики за мерење на дискриминацијата во онлајн пазар.

Просек од сите услови, резултатите беа подобри за бела продавачот од црно продавачот, со тетовирани продавачот има средно резултати. На пример, бела продавачи доби повеќе понуди и имаат повисоки крајните цени продажба. Надвор од овие просечни ефекти, Doleac и Штајн проценува хетерогеноста на ефекти. На пример, еден предвидување од претходните теорија е дека дискриминацијата ќе биде помалку во пазарите кои се повеќе конкурентни. Користејќи го бројот на примените понуди како замена за конкуренција на пазарот, авторите се најде дека црните продавачи навистина добиваат полошо понуди на пазарите со низок степен на конкуренција. Понатаму, со споредување на резултатите за реклами со висок квалитет и низок квалитет на текст, Doleac и Штајн сфатив дека рекламата квалитет не влијаат на недостаток со кои се соочуваат со црн и тетовирани продавачи. Конечно, ги искористат предностите на фактот дека рекламите се сместени во повеќе од 300 пазари, авторите се најде дека црна продавачи се посиромашно во градовите со висока стапка на криминал и високи станбени сегрегација. Ниту еден од овие резултати ни даваат точно разбирање на точно зошто црна продавачи имале полоши резултати, но, кога се комбинираат со резултатите од други студии, тие можат да почнат да се информираат теории за причините на расна дискриминација во различни видови на економски трансакции.

Уште еден пример кој покажува способноста на истражувачите да се спроведе дигитални експерименти поле во постоечките системи е истражување од страна на Arnout ван де Rijt и колеги (2014) на клучевите на успехот. Во многу аспекти на животот, навидум слични луѓе завршуваат со многу различни резултати. Едно можно објаснување за овој модел е дека малите и суштински случаен предности кои може да заклучите-во и расте со текот на времето, процес што истражувачите го нарекуваат кумулативни предност. Со цел да се утврди дали мали почетни успеси брава-во или исчезнат, ван де Rijt и колеги (2014) интервенираше во четири различни системи за доделување успех на случајно избрани учесници, а потоа се мери на долгорочните ефекти од оваа произволна успех.

Поконкретно, ван де Rijt и колеги 1) вети пари за да се случајно избрани проекти за kickstarter.com , веб-страница на crowdfunding; 2) позитивно оценет случајно избрани осврти за веб-сајт epinions ; 3) им беа доделени награди на случајно избрани соработници на Википедија ; и 4) потпишаа случајно избрани петиции за change.org . Истражувачите откриле многу слични резултати во сите четири системи: во секој случај, учесниците кои беа случајно со оглед на некои почетокот на успех беше таму за да имаат повеќе последователен успех отколку нивните врсници на некој друг начин не се разликува (Слика 4.13). Фактот дека истата шема се појави во многу системи се зголемува надворешниот валидноста на овие резултати, бидејќи ја намалува можноста дека овој модел е артефакт на некој посебен систем.

Слика 4.13: Долгорочни ефекти од случајно доделува успех во четири различни општествени системи. Arnout ван де Rijt и колегите (2014) 1) вети пари за да се случајно избрани проекти за kickstarter.com, веб-страница на crowdfunding; 2) позитивно оценет случајно избрани осврти за epinions веб-сајт; 3) им беа доделени награди на случајно избрани соработници на Википедија; и 4) потпишаа случајно избрани петиции за change.org.

Слика 4.13: Долгорочни ефекти од случајно доделува успех во четири различни општествени системи. Arnout ван де Rijt и колеги (2014) 1) вети пари за да се случајно избрани проекти за kickstarter.com , веб-страница на crowdfunding; 2) позитивно оценет случајно избрани осврти за веб-сајт epinions ; 3) им беа доделени награди на случајно избрани соработници на Википедија ; и 4) потпишаа случајно избрани петиции за change.org .

Заедно, овие два примери покажуваат дека истражувачите може да се спроведе дигитални експерименти поле, без потреба да се здружат со компании или потребата да се изгради комплекс дигитални системи. Понатаму, Табела 4.2 обезбедува дури и повеќе примери кои покажуваат опсегот на она што е можно кога научниците ја користат инфраструктурата на постојните системи за да се овозможи лекување и / или мерка резултати. Овие експерименти се релативно евтини и за истражувачите и тие нудат висок степен на реализам. Но, овие експерименти научниците нудат ограничена контрола над учесниците, третмани и резултати што треба да се мери. Понатаму, за експерименти се одвива во само еден систем, истражувачите треба да бидат загрижени дека ефектите може да биде управувано од страна на динамика систем-специфични (на пример, начинот на кој Kickstarter рангирана проекти или начинот на кој change.org рангирана барања, за повеќе информации, види ја дискусијата за алгоритамски изненадувачките во Глава 2). Конечно, кога истражувачите интервенира во работни системи, слабо етичките прашања кои произлегуваат во врска со можна штета на учесниците, не-учесници и системи. Ние ќе ја разгледаме овие етички прашања во повеќе детали во Поглавје 6, и таму е една извонредна дискусија за нив во додатокот на ван де Rijt (2014) . Размени кои доаѓаат со работа во постоечки систем не се идеални за секој проект, и од таа причина некои истражувачи се изгради сопствен експериментален систем, тема на следниот дел.

Табела 4.2: Примери на експерименти во постојните системи. Овие експерименти се чини дека спаѓаат во три главни категории, а оваа категоризација може да ви помогне да се забележи дополнителни можности за вашите сопствени истражувања. Прво, постојат експерименти, кои вклучуваат продажба или купување на нешто (на пример, Doleac and Stein (2013) ). Второ, постојат експерименти, кои вклучуваат обезбедување на третман на одредени учесници (на пример, Restivo and Rijt (2012) ). Конечно, постојат експерименти, кои вклучуваат обезбедување на третмани за одредени предмети, како што се барања (на пример, Vaillant et al. (2015) ).
на тема цитат
Ефект на barnstars за придонеси на Википедија Restivo and Rijt (2012) ; Restivo and Rijt (2014) ; Rijt et al. (2014)
Ефектот на анти-малтретирањето порака на расистички твитови Munger (2016)
Ефект на методот аукција на продажната цена Lucking-Reiley (1999)
Ефект на угледот на цената во онлајн аукции Resnick et al. (2006)
Ефект на трката на продавачот за продажба на безбол картички на eBay Ayres, Banaji, and Jolls (2015)
Ефект на трката на продавачот за продажба на iPods Doleac and Stein (2013)
Ефект на трката на гости на Airbnb изнајмување Edelman, Luca, and Svirsky (2016)
Ефект на донации на успехот на проектите на Kickstarter Rijt et al. (2014)
Ефект на расата и етничката припадност на станбени имот Hogan and Berry (2011)
Ефект на позитивна оценка за иднината на рејтингот на epinions Rijt et al. (2014)
Ефект на потписите на успехот на петиции Vaillant et al. (2015) ; Rijt et al. (2014)