7.2.2 Pjesëmarrës në qendër mbledhjen e të dhënave

Qasjet e mbledhjes së të dhënave të së kaluarës, të cilat janë studiues në qendër, nuk do të punojnë edhe në moshën dixhitale. Në të ardhmen, ne do të marrim një qasje pjesëmarrëse në qendër.

Nëse ju doni për të mbledhur të dhëna në moshën dixhitale, ju duhet të kuptojë se ju jeni të konkurrojnë për kohën dhe vëmendjen e njerëzve. Kjo kohë dhe vëmendje është tepër e vlefshme për ju; është lëndë e parë e hulumtimit tuaj. Shumë shkencëtarë socialë janë mësuar me dizajnimin kërkime për popullsi relativisht të robëruar, të tilla si studentë në laboratorë kampus. Në këto mjedise, nevojat e studiues dominojnë, dhe gëzimin e pjesëmarrësve nuk është një prioritet i lartë. Në hulumtimet e moshës dixhitale kjo qasje nuk është e qëndrueshme. Pjesëmarrësit janë shpesh fizikisht larg nga studiuesit dhe ndërveprimin në mes të dy ndërmjetësohet shpesh nga një kompjuter. Kjo vendosje do të thotë se studiuesit janë duke konkurruar për vëmendjen e pjesëmarrësve dhe për këtë arsye duhet të krijojnë një përvojë më të këndshme pjesëmarrëse. Kjo është arsyeja pse në secilin kapitull që i përfshirë bashkëveprojmë me pjesëmarrës, ne pamë shembuj të studimeve që mori një qasje pjesëmarrës në qendër të mbledhjes së të dhënave.

Për shembull, në Kapitullin 3, ne pamë se si Sharad Goel, Winter Mason, dhe Duncan Watts (2010) ka krijuar një lojë të quajtur Friendsense që ishte në fakt një kornizë zgjuar rreth një sondazh qëndrim. Në kapitullin 4, pamë se si ju mund të krijoni zero dhënat e kostove të ndryshueshme duke projektuar eksperimente që njerëzit në të vërtetë duan të jenë në, të tilla si muzikë shkarkimit eksperiment që kam krijuar me Peter Dodds dhe Duncan Watts (Salganik, Dodds, and Watts 2006) . Së fundi, në Kapitullin 5, ne pamë se si Galaxy Zoo krijuar një bashkëpunim në masë që motivuar më shumë se 100,000 njerëz për të marrë pjesë në një astronomik (në të dy shqisat e fjalës) detyrë image etiketimit (Lintott et al. 2011) . Në secilin prej këtyre rasteve, studiuesit fokusuar në krijimin e një përvojë të mirë për pjesëmarrësit, dhe në çdo rast, kjo qasje pjesëmarrëse në qendër të mundur lloje të reja të hulumtimit.

I presin në të ardhmen, studiuesit do të vazhdojë të zhvillojë qasje për mbledhjen e të dhënave që përpiqen për të krijuar një përvojë të mirë të përdoruesit. Mos harroni, në moshën dixhitale, pjesëmarrësit e tua janë një klik larg nga një video e një qeni skateboarding.