4.5.1.3 изгради свој производ

Градење на свој производ е со висок ризик, со висока награда. Но, ако таа работи, може да имаат корист од позитивни повратни информации јамка која им овозможува на различни истражувања.

Преземање на пристап на изградба на свој експеримент еден чекор понатаму, некои истражувачи, всушност, ги градат своите сопствени производи. Овие производи се привлечат учесници, а потоа им служи како платформа за експерименти и други видови истражувања. На пример, една група истражувачи од Универзитетот во Минесота создадена MovieLens , која обезбедува слободен, некомерцијална персоналните филм препораки. MovieLens има работи континуирано од 1997 година, а во тоа време 250.000 регистрирани корисници се предвидени повеќе од 20 милиони рејтингот за повеќе од 30.000 филмови (Harper and Konstan 2015) . MovieLens ја искористи активна заедница на корисниците да спроведе прекрасен истражувања кои се движат од тестирање на науката социјални теории за придонеси за јавни добра (Beenen et al. 2004; Cosley et al. 2005; Chen et al. 2010; Ren et al. 2012) За справување со алгоритамски предизвици во системи за препорачување (Rashid et al. 2002; Drenner et al. 2006; Harper, Sen, and Frankowski 2007; Ekstrand et al. 2015) ; за целосна ревизија види Harper and Konstan (2015) . Многу од овие експерименти не би било можно без истражувачите кои имаат целосна контрола врз вистинска работна производ.

За жал, изградба на свој производ е неверојатно тешко, а вие треба да се мисли на тоа како создавање на start-up компанија: висок ризик, со висока награда. Ако е успешен, овој пристап нуди многу на контрола што доаѓа од изградба на свој експеримент со реализам и учесниците кои доаѓаат од работа во постојните системи. Понатаму, овој пристап е потенцијално може да се создаде позитивни повратни информации јамка која се повеќе истражувања води до подобар производ што доведува до повеќе корисници што доведува до повеќе истражувачи и така натаму (слика 4.15). Со други зборови, откако позитивни повратни информации јамка клоци во, истражувањето се полесно и полесно. И покрај потенцијалните главата на овој пристап, јас не можам да најдам други примери на успех, што покажува колку е тешко е да се изврши успешно. Но, мојата надеж е дека оваа стратегија ќе стане повеќе практични како што технологијата се подобрува. Овие тешкотии со создавање на свој производ значи дека истражувачите кои сакаат да го контролираат производ се многу поголеми шанси да се здружат со компанијата, темата ќе се обрати следната.

Слика 4.15: Ако успешно може да се изгради свој производ, може да имаат корист од позитивни повратни информации јамка: истражување води кон подобар производ што доведува до повеќе корисници што доведува до уште поголема истражување. Овие видови на позитивни повратни информации петелки се неверојатно тешко да се создаде, но тие може да им овозможи истражувања, кои не би било можно поинаку. MovieLens е пример на еден истражувачки проект кој мора да успее во создавање на позитивни повратни информации јамка (Харпер и Konstan 2015).

Слика 4.15: Ако успешно може да се изгради свој производ, може да имаат корист од позитивни повратни информации јамка: истражување води кон подобар производ што доведува до повеќе корисници што доведува до уште поголема истражување. Овие видови на позитивни повратни информации петелки се неверојатно тешко да се создаде, но тие може да им овозможи истражувања, кои не би било можно поинаку. MovieLens е пример на еден истражувачки проект кој мора да успее во создавање на позитивна повратна врска (Harper and Konstan 2015) .