5.4.2 PhotoCity

PhotoCity решава проблемите на квалитетот на податоците и за земање мостри во дистрибуирани собирање на податоци.

Веб-сајтови како Flickr и Facebook им овозможи на луѓето да ги споделите слики со своите пријатели и семејството, но тие, исто така, создаде огромни складишта на фотографии кои може да се користи за други цели. На пример, Agarwal et al. (2011) се обидува да ги користат овие фотографии на "Изградба на Рим во еден ден" со користење на 150.000 слики на Рим за да се создаде 3D реконструкција на градот. За туристички сајтови како Колосеумот имаше доволно слики на интернет за да се произведе 3D модели (Слика 5.10), но квалитетот на овие реконструкции беа ограничени од страна на фактот дека повеќето Фотографиите се преземени од истиот иконите перспективи, оставајќи делови од згради unphotographed. Понатаму, за повеќето делови на градот, не е доволно фотографии беа достапни. Така, со користење пронајдени податоци од фото складишта, тоа не беше можно да се обнови сите на Рим. Но, што ако волонтерите може да се кријат за да ги собере потребните фотографии на вистински "Изградба на Рим во еден ден"?

Слика 5.10: 3-D реконструкција на Колосеумот од голем сет на 2-Д слики од проектот Градење на Рим во еден ден. Триаголниците претставуваат локации од кои се направени на фотографии (Агарвал et al. 2011).

Слика 5.10: 3-D реконструкција на Колосеумот од голем сет на 2-Д слики од проектот "Градење на Рим во еден ден". Триаголниците претставуваат локации од каде што се земени фотографиите (Agarwal et al. 2011) .

Со цел да им се овозможи на целната собирање на голем број на фотографии, Кетлин Tuite и неговите колеги развиена PhotoCity, фото-качувањето игра. Една убава аспект на PhotoCity е тоа што се потенцијално макотрпна задача на собирање на податоци, да се постават слики во-игра-како активности кои вклучуваат тимови, замоци, и знамиња (Слика 5.11). Дизајнот на PhotoCity исто така елегантно решава предизвиците за земање примероци и квалитетот на податоците од eBird и други проекти за собирање на податоци, дистрибуирани.

Слика 5.11: PhotoCity претвори потенцијално макотрпна задача на собирање на податоци (на пример, да се постават слики) и да ја претвори во игра (Tuite et al 2011 год.).

Слика 5.11: PhotoCity претвори потенцијално макотрпна задача на собирање на податоци (на пример, да се постават слики) и да ја претвори во игра (Tuite et al. 2011) .

PhotoCity првпат беше распоредени за да се овозможи 3D реконструкција на два универзитети: Универзитетот Корнел и Универзитетот во Вашингтон. Играчи на секоја кампусот може да изврши увид во моменталната состојба на моделот за реконструкција на нивните кампусот. Потоа, тие би можеле да заработите поени со внесување на слики што се прошири сегашниот модел. На пример, ако сегашниот модел на Урис библиотека (во Корнел) е многу трнлив, играчот може да заработи поени со прикачување на нови слики од неа. Критички, фотографиите кои беа објавени смеат да се преклопуваат со постоечките слики, така што тие можат да бидат потврдени, а бројот на поени играч доби се базира на износот што нивните фото додава на сегашниот модел. На крајот, истражувачите беа во можност да ги користат овие подигнатите слики да се создаде висока резолуција 3D модели на згради на двете кампуси (Слика 5.12).

Слика 5.12: Играта PhotoCity от за истражувачите и учесниците да се создаде висок квалитет на 3D модели на објекти користејќи фотографии поставени од страна на учесниците (Tuite et al 2011 год.).

Слика 5.12: Играта PhotoCity от за истражувачите и учесниците да се создаде висок квалитет на 3D модели на објекти користејќи фотографии поставени од страна на учесниците (Tuite et al. 2011) .

Дизајнот на PhotoCity елегантно решава со два проблеми: валидација на податоци и земање мостри. Прво, слики беа потврдени од страна на нив поврзување со претходните фотографии кои за возврат беа исти со претходните фотографии на целиот пат назад до слики семето што беа објавени од страна на истражувачите. Со други зборови, затоа што на овој вграден во вишок, тоа е многу тешко за системот да се прифати лоши податоци. Второ, системот на оценување природно обучува учесниците да се соберат на највредните, а не најзгодно-податоци. Всушност, тука се и некои од стратегиите кои играчи опишани со користење со цел да заработи повеќе поени, што е еквивалентно на собирање на повеќе вредни податоци (Tuite et al. 2011) :

  • "[Се обидов да] се приближи времето на денот и осветлување кои беа направени неколку фотографии: тоа ќе помогне да се спречи отфрлање од страна на играта. Со тоа, вели, облачни денови беа најдобри досега, кога се занимаваат со ќошиња бидејќи помалку за разлика помогна бројката игра надвор геометрија од моите слики. "
  • "Кога беше сончево, јас се користи на тресењето карактеристики мојот фотоапарат да си дозволам да се земе фотографии додека шетаат одредена зона. Ова ми е дозволено да се јасни слики, а не да се запре мојот чекор. Исто така бонус: помалку луѓе се загледа во мене "!
  • "Имајќи многу слики на една зграда со 5 мегапикселна камера, а потоа се врати дома да ги достават, понекогаш и до 5 свирки на викенд снимањето, беше основна стратегија слика апсење. Организирање на фотографии на надворешен хард диск папки од кампусот регионот, градење, тогаш лицето на зградата предвидени добра хиерархија да структура подигнати. "

Овие изјави од учесниците покажуваат дека кога тие се предвидени соодветни повратни информации, тие може да стане прилично експерт во собирање на податоци од интерес на истражувачите.

Генерално, проектот за PhotoCity покажува дека земање примероци и квалитетот на податоците не се несовладливи проблеми во собирањето податоци дистрибуција. Понатаму, тоа покажува дека проектите за собирање на дистрибуирани податоци не се ограничени на обврските, кои граѓаните веќе го прават секој случај, како што се гледање птици. Со право на дизајн, волонтерите може да бидат охрабрени да прават други работи исто така.