5.5.6 конечниот дизајн совети

Во прилог на овие општите принципи на дизајн 5, јас би сакал да им понуди две други совети. Прво, во непосредна реакција која може да се судрите кога ќе предложи проект маса соработка е "Никој не би учествувале." Се разбира дека може да биде вистина. Всушност, недостатокот од учеството е најголемиот ризик со кои се соочуваат проекти масовно соработка. Сепак, овој приговор обично произлегува од размислување за состојбите во погрешен начин. Многу луѓе почнуваат со себе и да работат надвор: "Јас сум зафатена; Јас не би го сторил тоа. А, јас не знам некој кој ќе го стори тоа. Значи, никој не би го сторил тоа. "Наместо да започне со себе и да работат надвор, сепак, треба да се започне со целата популација на луѓе поврзани на интернет и работат. Ако само 1-во-а-милиони од овие луѓе учествуваат, тогаш вашиот проект може да биде успех. Но, ако само 1-во-еден милијарди луѓе учествуваат, тогаш вашиот проект најверојатно ќе биде неуспех. Од нашата интуиција не е добар во разликувањето на еден-на-еден милион и еден-на-еден милијарди, ние треба да се признае дека тоа е многу тешко да се знае дали проекти ќе генерира доволно учество.

Да се ​​направи тоа малку повеќе конкретни, да се вратиме на Galaxy Zoo, пресметка астрономијата Проектот за човечкиот дискутирано и порано во ова поглавје. Замислете Кевин Schawinski и Крис Линтон, двајца астрономи седи во еден паб во Оксфорд размислува за Галакси зоолошка градина. Тие никогаш не би претпоставил, и никогаш не може да се претпостави, дека Аида Berges-престој-at-home мајка на 2, кој живее во Порторико, ќе заврши класификација на стотици галаксии во неделата (Masters 2009) . Или, пак, го разгледа случајот на Дејвид Бејкер, биохемичар работат во Сиетл развој Foldit. Тој никогаш не може да се очекува дека некој од McKinney, Тексас по име Скот "чизми" Zaccanelli, кој работел на ден како купувач за фабрика вентил, ќе потроши неговата вечери виткање протеини, на крајот се зголеми на ранг број 6 Foldit, и дека Zaccaenlli би, во текот на играта, да поднесат дизајн за постабилен варијанта на фибронектин дека Бејкер и неговата група се најде толку ветувачки тие одлучија да го синтетизира во нивната лабораторија (Hand 2010) . Се разбира, Аида Berges и Скот Zaccanelli се необични, но тоа е моќта на интернет: со милијарди луѓе, тоа е типично да се најде на атипични.

Второ, со оглед на оваа тешкотија со предвидуваат учество, би сакал да ве потсетам дека изработка на проект маса соработка може да биде ризично. Вие би можеле да се инвестира многу напор за изградба на систем кој никој нема да сакате да го користите. На пример, Едвард Castronova-водечки истражувач во областа на економијата на виртуелни светови, вооружени со грант од $ 250,000 од Фондацијата Мекартур, а е поддржан од страна на тим на програмери-потрошила речиси две години се обидува да се изгради еден виртуелен свет во кој тој може да се спроведе економски експерименти. На крајот, целата напори за неуспех; никој не сакаше да ги користат виртуелниот свет Castonova е (Baker 2008) .

Со оглед на неизвесноста за учество, која е тешко да се елиминира, јас предлагам да се обиде да го користи посно старт-ап техники (Blank 2013) : изгради едноставна прототипи користење на софтвер off-the-полица и да видиме дали може да се демонстрира одржливост пред да инвестираат во многу на развој на софтвер. Со други зборови, кога ќе почнете пилот тестирање, вашиот проект ќе не-и не треба да се погледне-полиран како Galaxy Zoo или eBird. Овие проекти, како што се сега, се резултатите од години на напор од страна на големите тимови. Ако Вашиот проект ќе не-а тоа е реална можност, тогаш ќе сакате да се успее брзо.