5.5 дизајнирање свој

Пет принципи за изградба на проектот масовно соработка: основни учесниците, потпора хетерогеност, се фокусира вниманието, им овозможи на изненадување, и да биде етички.

Сега дека може да биде возбуден околу потенцијалот за масовно соработка за да го решите вашиот научен проблем, јас би сакал да ви понудиме некои совети за тоа како да всушност го прават тоа. Иако маса соработки се помалку запознаени од техниките во претходните поглавја, како што се анкети и експерименти, масовно соработка не се целосно било потешко. Бидејќи технологии кои ќе бидат во можност да го искористат се развива брзо, на повеќето корисни совети што можам да го понудам се изразува во однос на општите принципи, наместо чекор-по-чекор инструкции. Постојат 5 општите принципи што мислам дека ќе бидат корисни за вас кога ќе дизајн масовно истражување соработка проекти: основни учесниците, потпора хетерогеност, се фокусира вниманието, им овозможи на изненадување, и да биде етички.