6.7.1 На IRB е подот, а не на таванот

Многу истражувачи се чини дека да се одржи контрадикторни ставови на IRB. Од една страна, тие сметаат дека IRB да биде тромав бирократија. Сепак, во исто време, тие, исто така, сметаат дека IRB да биде конечниот арбитер на етички одлуки. Тоа е, се чини дека да се верува дека ако на IRB го одобри, тогаш тоа мора да биде во ред. Ако ние знаеме многу реална ограничувањата на IRBs како тие постојат, и постојат многу од нив (Schrag 2010; Schrag 2011; Hoonaard 2011; Klitzman 2015; King and Sands 2015; Schneider 2015) -тогаш ние како истражувачите мора да преземат дополнителни одговорност за етиката на нашето истражување. На IRB е не подот на таванот, а оваа идеја има две главни импликации.

Прво, на IRB е еден кат значи дека ако се работи во институција со која се бара IRB преглед, тогаш треба да ги следат тие правила. Ова може да изгледа очигледно, но сум забележал дека некои луѓе како да сакаат да ја избегнат IRB. Всушност, ако се работи во етички нерешените области, на IRB може да биде моќен сојузник. Ако ги следите нивните правила, треба да застанат зад вас нешто треба да тргне наопаку со вашиот истражување (King and Sands 2015) . И, ако не ги следат своите правила, можете да најдете дека сте надвор на свој во многу тешка ситуација.

Второ, на IRB не е таванот значи дека само пополнување на вашиот форми и следејќи ги правилата во не е доволно. Во многу ситуации вие како истражувач сте оној кој што знае повеќе за тоа како да постапуваат етички. На крајот на краиштата, вие сте истражувач и етичка одговорност лежи во вас; тоа е името на хартија.

Еден начин да се осигура дека ќе се третираат на IRB како и еден кат, а не таванот е да се вклучат етички прилог во вашите документи. Всушност, може да се подготви вашата етички додатокот пред својата студија дури почнува со цел да се сила сами да се размислува за тоа како ќе се објасни на вашата работа и вашите колеги и јавноста. Ако се наоѓате себеси непријатно додека пишувате вашата слепото црево, тогаш вашата студија не може да штрајк на соодветни етички баланс. Во прилог на помагајќи ти да се дијагностицира вашата работа, ја објавите вашата етички прилози ќе им помогне на истражувачката заедница дискутира за етички прашања и воспоставување на соодветни норми врз основа на примери од реалниот емпириски истражувања. Табела 6.3 присутни емпириски научни трудови кои мислам дека има добра дискусија на истражување етика. Јас не се согласувам со секое барање од страна на авторите во овие разговори, но тие се сите примери на истражувачи кои дејствуваат со интегритет, во смисла што е дефинирано од страна на Carter (1996) : во секој случај, истражувачите (1) одлучи што тие мислат дека е во право и она што не е во ред; (2) тие дејствуваат врз основа на она што тие се одлучиле, па дури и лични трошоци; и (3) јавно се покаже дека тие дејствуваат врз основа на нивните етички анализа на ситуацијата.

Табела 6.3: трудови со интересни дискусии на етиката на нивните истражувања.
студија прашање упатено
Rijt et al. (2014) поле експерименти без негова согласност
избегнување на контекстуални штета
Paluck and Green (2009) поле експерименти во земја во развој
истражување за чувствителна тема
сложени прашања во согласност
санација на можни штети
Burnett and Feamster (2015) истражувања без согласност
балансирање на ризикот и користа кога ризици се тешко да се измери
Chaabane et al. (2014) социјалните импликации на истражување
користење протекоа датотеки со податоци
Jakobsson and Ratkiewicz (2006) поле експерименти без негова согласност
Soeller et al. (2016) повредени Услови за Користење