1.2 Mirë se vini në moshën dixhitale

Mosha dixhitale është kudo, është në rritje, dhe kjo ndryshon atë që është e mundur për studiuesit.

Premisa kryesore e këtij libri është se mosha dixhitale krijon mundësi të reja për kërkime sociale. Hulumtuesit tani mund të vëzhgojnë sjelljen, bëjnë pyetje, eksperimente drejtuar, dhe të bashkëpunojnë në mënyra që ishin thjesht e pamundur në të kaluarën e shumë kohëve të fundit. Së bashku me këto mundësi të reja vijnë edhe rreziqe të reja; Hulumtuesit tani mund të dëmtojë njerëzit në mënyra që ishin të pamundur në të kaluarën e shumë kohëve të fundit. Burimi i këtyre mundësive dhe rreziqeve është kalimi nga analog mosha deri në moshën dixhitale. Ky tranzicion nuk ka ndodhur të gjitha në të njëjtën kohë, si një dritë-switch kthyer on-dhe, në fakt, tranzicioni nuk është ende i plotë. Por, në këtë pikë ne kemi parë të mjaftueshme për të dini se diçka e madhe po ndodh.

Një mënyrë për të vini re këtë tranzicion është që të shikoni për ndryshimet në jetën tuaj të përditshme. Shumë gjëra në jetën tuaj që përdoret për të analog tani janë dixhitale. Ndoshta ju përdorur për të përdorur një aparat fotografik me film dhe tani ju përdorni një aparat fotografik dixhital (i cili është ndoshta pjesë e telefonit tuaj dixhital). Ndoshta keni përdorur për të lexuar një gazetë fizike dhe tani ju lexoni një gazetë në internet. Ndoshta ju përdorur për të paguar për gjëra me të holla fizike dhe tani ju paguani me kartë krediti. Në çdo rast, kalimi nga analog në dixhital do të thotë se më shumë informata është tani duke u kapur dhe ruajtur digjitale.

Në fakt, kur shikoi në total, efektet e tranzicionit janë të habitshme. Sasia e informacionit në botë është rritur me shpejtësi dhe shumë e atij informacioni është i ruajtur në mënyrë dixhitale, e cila lehtëson analiza, transmetimit, dhe bashkimi (Figura 1.1) (Hilbert and López 2011) . Të gjitha këto të dhëna dixhitale ka ardhur të quhet "të dhënat e mëdha." Përveç këtij shpërthimi të të dhënave dixhitale, ka një rritje paralele në qasjen tonë në pushtet informatikë (Figura 1.1) (Hilbert and López 2011) . Këto tendenca në rritje e informacionit dixhital dhe në rritje informatikë-show shenja të ngadalësuar.

Figura 1.1: Kapaciteti i magazinimit Informacione dhe fuqia informatikë janë në rritje në mënyrë dramatike. Më tej, ruajtjen e informacionit është tani pothuajse ekskluzivisht dixhitale (Hilbert dhe López 2011). Këto ndryshime krijojnë mundësi të pabesueshme për hulumtuesit sociale.

Figura 1.1: Kapaciteti i magazinimit Informacione dhe fuqia informatikë janë në rritje në mënyrë dramatike. Më tej, ruajtjen e informacionit është tani pothuajse ekskluzivisht dixhitale (Hilbert and López 2011) . Këto ndryshime krijojnë mundësi të pabesueshme për hulumtuesit sociale.

Për qëllimet e hulumtimeve sociale, unë mendoj se tipari më i rëndësishëm i moshës dixhitale është kompjutera kudo. Duke filluar si makina dhomë të mesme që ishin në dispozicion vetëm për qeveritë dhe kompanitë e mëdha, kompjuterët kanë qenë vazhdimisht të tkurret në madhësi dhe në rritje në popullaritet. Secila dekadë që nga viti 1980, ne kemi parë një lloj i ri informatikë dalin: kompjuterat personale, laptopë, telefonat e mençur, dhe përpunuesit tani ngulitur (dmth, kompjuterat brenda e pajisjeve të tilla si makina, watches, dhe thermostats) (Waldrop 2016) . Gjithnjë këta kompjuterë ubiquotous të bëjë më shumë se vetëm të llogaritur; edhe ata ndjejnë, dyqan, dhe të transmetojë informacion.

Për studiuesit, implikimet e kompjuterëve kudo janë të lehtë për të parë në internet, një ambient që është plotësisht i matur dhe të përshtatshme për të eksperimentimi. Për shembull, një dyqan online lehtë mund të mbledhë të dhëna tepër të sakta në lidhje me pazar dhe blerjen modelet e miliona konsumatorëve. Më tej, një dyqan online lehtë mund të randomize disa konsumatorëve për të marrë një përvojë pazar dhe të tjerët që të marrin një tjetër. Kjo aftësi për të randomize në krye të gjetjes do të thotë se online dyqane të vazhdueshme mund të kandidojë eksperimente të kontrolluara randomized. Në fakt, në qoftë se ju keni blerë ndonjëherë ndonjë gjë nga një dyqan online sjellja juaj është gjurmuar dhe ju pothuajse me siguri kam qenë pjesëmarrëse në një eksperiment, nëse ju e dinte atë apo jo.

Kjo botë plotësisht të matur-plotësisht të randomizable nuk është vetëm ndodh në internet; ajo është gjithnjë ndodh kudo. dyqane fizike tashmë të mbledhur të dhëna shumë të hollësishme të blerjes, dhe ata janë duke u zhvilluar infrastrukturën për të monitoruar klientët pazar sjelljen dhe përzierje eksperimentimin në praktikë rutinë e biznesit. Me fjalë të tjera, kur ju mendoni rreth moshës dixhitale ju nuk duhet vetëm të mendoj online, ju duhet të mendoni kudo. mosha dixhitale hulumtimi social do të përfshijë njerëz të bashkëveprojmë në hapësira plotësisht digjitale dhe do të përfshijë njerëz duke përdorur pajisje dixhitale në botën fizike.

Përveç kësaj për të bërë të mundur matjen e sjelljes dhe randomization e trajtimeve, mosha dixhitale ka mundësuar edhe mënyra të reja për njerëzit për të komunikuar. Këto forma të reja të komunikimit të lejojë studiuesit të kryejnë anketime të reja dhe për të krijuar bashkëpunimin masiv me kolegët e tyre dhe publikun e gjerë.

Një skeptik mund të vënë në dukje se asnjë nga këto aftësi janë me të vërtetë të reja. Kjo është, në të kaluarën, ka pasur përparime të tjera të mëdha në aftësitë e njerëzve për të komunikuar (p.sh., telegrafi (Gleick 2011) ), dhe kompjuterët kanë qenë duke marrë më të shpejtë në përafërsisht të njëjtin ritëm që nga vitet 1960 (Waldrop 2016) . Por, ajo që ky skeptik mungon është se në një pikë të caktuar më shumë e njëjtë bëhet diçka të ndryshme (Halevy, Norvig, and Pereira 2009) . Këtu është një analogji që më pëlqen. Në qoftë se ju mund të kapur një imazh të një kali, atëherë ju keni një fotografi. Dhe, në qoftë se ju mund të kapni 24 imazhe të një kali për sekondë, atëherë ju keni një film. Natyrisht, një film është vetëm një bandë e fotografive, por vetëm një skeptik die hard do të pohojnë se fotot dhe filmat janë të njëjta.

Hulumtuesit janë në procesin e bërjes së një tranzicion ngjashme me kalimin nga fotografisë në kinematografi. Ky tranzicion nuk do të thotë se çdo gjë që kemi mësuar në të kaluarën duhet të injorohen. Ashtu si parimet e fotografisë informojnë parimet e kinematografisë, parimet e hulumtimeve sociale në të kaluarën do të informojë hulumtimin social të ardhmen. Por, kalimi do të thotë se ne nuk duhet të vazhdojë duke bërë të njëjtën gjë. Përkundrazi, ne duhet të kombinojnë qasjet e së kaluarës me aftësitë e të tashmen dhe të ardhmen. Për shembull, hulumtimet e Blumenstock dhe kolegët ishte një përzierje e hulumtimit tradicionale e studimit me atë që disa mund ta quajnë të dhënat e shkencës. Të dyja këto përbërësit ishin të nevojshme: as përgjigjet e sondazhit dhe as të dhënat e telefonit nga ana tjetër ishin të mjaftueshme. Më në përgjithësi, mendoj se gjithnjë e studiuesit sociale do të duhet për të kombinuar shkencën sociale me shkencën e të dhënave në mënyrë që të përfitojnë nga mundësitë e moshës dixhitale. Për të vazhduar vetëm të marrë fotografi kur ne gjithashtu mund të bënte filma do të ishte gabim.