4.5.1.2 Ndërtuar eksperimentin tuaj

Ndërtimin e vet eksperimentin tuaj mund të jetë i kushtueshëm, por ajo do të ju mundësojë për të krijuar eksperiment që ju dëshironi.

Përveç veshur eksperimente në krye të mjediseve ekzistuese, ju gjithashtu mund të ndërtuar eksperiment tuaj. Avantazhi kryesor i kësaj qasjeje është kontrolli; në qoftë se ju jeni të ndërtimit eksperimentin, ju mund të krijoni mjedisin dhe trajtimet që ju dëshironi. Këto mjedise bespoke eksperimentale mund të krijojë mundësi për të provuar teoritë që janë të pamundur për të provuar në mjedise natyrale. E meta kryesore e ndërtimit të vetë eksperimentin tuaj janë se ajo mund të jetë i shtrenjtë dhe mjedisin që ju jeni në gjendje për të krijuar nuk mund të ketë realizmin e një sistemi natyrale. Hulumtuesit ndërtimin eksperimentin e tyre gjithashtu duhet të ketë një strategji për rekrutimin e pjesëmarrësve. Kur punon në sistemet ekzistuese, studiuesit janë në thelb sjelljen e eksperimente për pjesëmarrësit e tyre. Por, kur studiuesit ndërtuar eksperimentin e tyre, ata kanë nevojë për të sjellë pjesëmarrësit në të. Për fat të mirë, shërbime të tilla si Amazon Turk mekanike (MTurk) mund të ofrojë shkencëtarëve një mënyrë të përshtatshme për të sjellë pjesëmarrësit për eksperimentet e tyre.

Një shembull që ilustron virtytet e mjediseve bespoke për testimin e teorive abstrakte është eksperimenti digital lab nga Gregory Huber, Seth Hill, dhe Gabriel Lenz (2012) . Eksperimenti eksploron një kufizim të mundshme praktike për funksionimin e qeverisjes demokratike. Më parë studimet jo-eksperimentale e zgjedhjeve aktuale sugjerojnë se votuesit nuk janë në gjendje për të vlerësuar me saktësi punën e politikanëve në pushtet. Në veçanti, votuesit duket të vuajnë nga tre paragjykime: 1) fokusuar në të fundit në vend se të performancës kumulative; 2) manipulatable nga retorika, inkuadrim dhe marketingut; dhe 3) të ndikuar nga ngjarjet që nuk lidhen me performancën në detyrë, si suksesin e ekipit sportiv lokal dhe të motit. Në këto studime të mëparshme, megjithatë, ajo ishte e vështirë për të izoluar ndonjë nga këta faktorë nga të gjitha gjëra të tjera që ndodh në zgjedhje reale, çrregullt. Prandaj, Huber dhe kolegët krijuar një mjedis shumë të thjeshtuar të votimit në mënyrë të izoluar, dhe pastaj eksperimentalisht studiuar, secili nga këto tre paragjykimeve të mundshme.

Si unë përshkruan eksperimentale set-up poshtë saj do të tingëllojë shumë artificial, por mos harroni se realizmi nuk është një qëllim në eksperimentet laboratorike të stilit. Përkundrazi, qëllimi është për të izoluar qartë procesin që ju janë duke u përpjekur për të studiuar, dhe ky izolim shtrënguar nganjëherë nuk është e mundur në studimet me më shumë realizmit (Falk and Heckman 2009) . Më tej, në këtë rast të veçantë, hulumtuesit argumentoi se nëse votuesit nuk mund të vlerësojnë në mënyrë efektive punën në këtë vend shumë të thjeshtuar, atëherë ata nuk do të jetë në gjendje të bëjë atë në një mjedis, më realiste më komplekse.

Huber dhe kolegët e përdorur Amazon Mekanike Turk (MTurk) për të rekrutuar pjesëmarrësit. Pasi një pjesëmarrës dhënë pëlqimin e informuar dhe kaloi një test të shkurtër, ajo u tha se ajo ishte duke marrë pjesë në një lojë 32 të rrumbullakët për të fituar argumentet që mund të konvertohet në të holla të vërtetë. Në fillim të lojës, secili pjesëmarrës u tha se ajo kishte qenë caktuar një "përcaktuesin" që do t'i jepte shenjat e saj të lirë çdo raund dhe se disa përcaktuesve ishin më bujar se të tjerët. Për më tepër, çdo pjesëmarrës u tha gjithashtu se ajo do të ketë një shans për të mbajtur përcaktuesin e saj, ose të caktohet një të re pas 16 raundeve të lojës. Duke pasur parasysh atë që ju e dini në lidhje Huber dhe qëllimet kërkimore kolegëve, ju mund të shihni se përcaktuesi përfaqëson një qeveri dhe kjo zgjedhje paraqet një zgjedhje, por pjesëmarrësit nuk ishin në dijeni të qëllimeve të përgjithshme të hulumtimit. Në total, Huber dhe kolegët e rekrutuar rreth 4,000 pjesëmarrës të cilët janë paguar rreth $ 1.25 për një detyrë që mori rreth 8 minuta.

Kujtojnë se një nga gjetjet nga hulumtimet e mëparshme ishte se votuesit shpërblim dhe për të ndëshkuar funksionarët për rezultatet që janë në mënyrë të qartë jashtë kontrollit të tyre, si suksesin e ekipeve sportive lokale dhe moti. Për të vlerësuar nëse vendimet pjesëmarrësit e votimit mund të ndikohet nga ngjarjet krejtësisht të rastit në vendosjen e tyre, Huber dhe kolegët shtuar një llotari për sistemin e tyre eksperimentale. Në qoftë raundin e 8-të ose në raundin e 16-të (pra, të drejtë para mundësinë për të zëvendësuar përcaktuesin) pjesëmarrësit janë vendosur rastësisht në një llotari ku disa fituar 5000 pikë, disa fitoi 0 pikë, dhe disa të humbur 5000 pikë. Kjo llotari kishte për qëllim për të imituar një lajm i mirë apo i keq që është i pavarur nga performancës së politikanit. Edhe pse pjesëmarrësit u tha në mënyrë të qartë se tërheqja nuk kishte lidhje me kryerjen e përcaktuesin e tyre, rezultati i shortit ende ndikuar vendimet e pjesëmarrësve. Pjesëmarrësit të cilët kanë përfituar nga lotari kishin më shumë gjasa për të mbajtur përcaktuesin e tyre, dhe ky efekt ishte më e fortë kur llotari ndodhi në raundin e 16-të drejte para zëvendësimin vendim-se, kur kjo ka ndodhur në raundin e 8 (Figura 4.14). Këto rezultate, së bashku me rezultatet e disa eksperimenteve të tjera në letër, të udhëhequr Huber dhe kolegët në përfundimin se edhe në një mjedis të thjeshtuar, votuesit kanë vështirësi të marrë vendime të mençura, një rezultat që ndikuar kërkime në të ardhmen në lidhje me marrjen e vendimeve të votuesve (Healy and Malhotra 2013) . Eksperimenti i Huber dhe kolegët tregon se MTurk mund të përdoret për të rekrutuar pjesëmarrësit për eksperimente laboratorike të stilit të saktë të provuar teoritë e shumë të veçanta. Ajo gjithashtu tregon vlerën e ndërtimit të vetë mjedisin tuaj eksperimentale: është e vështirë të imagjinohet se si këto procese të njëjta mund të ishte e izoluar në mënyrë të pastër në çdo mjedis tjetër.

Figura 4.14: Rezultatet nga Huber, Hill, dhe Lenz (2012). Pjesëmarrësit të cilët kanë përfituar nga lotari kishin më shumë gjasa për të mbajtur përcaktuesin e tyre, dhe ky efekt ishte më e fortë kur llotari ndodhi në raundin e 16-të drejte para zëvendësimin vendim-se, kur kjo ka ndodhur në raundin e 8.

Figura 4.14: Rezultatet nga Huber, Hill, and Lenz (2012) . Pjesëmarrësit të cilët kanë përfituar nga lotari kishin më shumë gjasa për të mbajtur përcaktuesin e tyre, dhe ky efekt ishte më e fortë kur llotari ndodhi në raundin e 16-të drejte para zëvendësimin vendim-se, kur kjo ka ndodhur në raundin e 8.

Përveç ndërtimit eksperimente laboratorike-si, studiuesit mund të ndërtojë eksperimentet që janë më shumë në terren si. Për shembull, Centola (2010) ndërtoi një eksperiment dixhitale në terren për të studiuar efektin e strukturës së rrjetit social në përhapjen e sjelljes. Pyetja e tij kërkimore e nevojshme atë për të vëzhguar të njëjtën sjellje përhapur në popullsi që kishin struktura të ndryshme të rrjetit social, por ishin ndryshe padallueshëm. E vetmja mënyrë për të bërë këtë është me një porosi, porosi ndërtuar eksperiment. Në këtë rast, Centola ndërtuar një komunitet web-bazuar shëndetësore.

Centola rekrutuar rreth 1,500 pjesëmarrësve reklamat në faqet e internetit të shëndetit. Kur pjesëmarrësit mbërriti në internet komunitet-e cila u quajt Healthy Lifestyle rrjetit, ata kusht informuar pëlqimin dhe më pas u caktuan "miqtë e Shëndetësisë." Për shkak të mënyrës Centola caktuar këto miqtë shëndetësore ai ishte në gjendje për të thur struktura së bashku të ndryshme të rrjetit social në të ndryshme grupe. Disa grupe ishin ndërtuar për të kanë rrjete të rastit (ku të gjithë ishte po aq të ngjarë të jetë i lidhur) dhe grupet e tjera janë ndërtuar që të ketë rrjetet grumbulluara (ku lidhjet janë më në vend të dendura). Pastaj, Centola paraqiti një sjellje të re në çdo rrjet, mundësinë për t'u regjistruar për një website të ri me informacion shtesë shëndetësor. Sa herë që dikush nënshkruar për këtë faqe të re, të gjithë miqtë e saj shëndetësore marrë një email duke shpallur këtë sjellje. Centola gjetur se kjo sjellje-nënshkrimi-up për website-përhapur më tej dhe më të shpejtë në rrjetin grumbulli se rrjetit të rastit, një konstatim që ishte në kundërshtim me disa teorive ekzistuese të re.

Në përgjithësi, ndërtimin e vet eksperiment tuaj ju jep më shumë kontroll; kjo ju mundëson për të ndërtuar mjedisin më të mirë të mundshme për të izoluar atë që ju dëshironi të studioni. Është e vështirë të imagjinohet se si ose nga këto eksperimente mund të ishte kryer në një mjedis tashmë ekzistues. Për më tepër, duke ndërtuar sistemin tuaj ul shqetësimet etike rreth eksperimente në sistemet ekzistuese. Kur ju të ndërtuar eksperiment tuaj, megjithatë, ju drejtuar në shumë nga problemet që hasen në eksperimentet laboratorike: rekrutimin e pjesëmarrësve dhe shqetësimet në lidhje me realizëm. Një downside i fundit është se ndërtimi i vetë eksperimentin tuaj mund të jetë i kushtueshëm dhe kohë, edhe pse siç tregojnë këta shembuj, eksperimentet mund të shkojnë nga mjedise relativisht të thjeshta (të tilla si studimi i votimit nga Huber, Hill, and Lenz (2012) ) deri relativisht mjedise komplekse (të tilla si studimi i rrjeteve dhe infektimit nga Centola (2010) ).