5.5.6 Këshilla Final dizajn

Përveç këtyre 5 parimeve të përgjithshme të projektimit, unë do të doja të ofrojë dy pjesë të tjera të këshillave. Së pari, reagimi i menjëhershëm që ju mund të hasni kur ju propozon një projekt bashkëpunimi në masë është "Askush nuk do të marrin pjesë." Sigurisht që mund të jetë e vërtetë. Në fakt, mungesa e pjesëmarrjes është rreziku më i madh që projektet e bashkëpunimit në masë të përballet. Megjithatë, ky kundërshtim zakonisht lind nga të menduarit në lidhje me situatën në mënyrë të gabuar. Shumë njerëz të fillojë me veten e tyre dhe të punojnë jashtë: "Unë jam i zënë; Unë nuk do të bëjë këtë. Dhe, unë nuk e di kushdo që do të bëjë atë. Pra, askush nuk do ta bëjë këtë. "Në vend të duke filluar me veten dhe për të punuar jashtë, megjithatë, ju duhet të fillojë me të gjithë popullsinë e njerëzve të lidhur në internet dhe të punojnë në. Nëse vetëm 1-in-a-milion e këtyre njerëzve të marrin pjesë, atëherë projekti juaj mund të jetë një sukses. Por, në qoftë se vetëm 1-në-një-miliard njerëz marrin pjesë, atëherë projekti juaj do të ngjarë të jetë një dështim. Që nga intuita jonë nuk është e mirë në dallimin në mes të një-në-një-milion dhe një-në-një-miliard, ne duhet të pranojmë se ajo është shumë e vështirë të dini se projektet do të gjenerojë pjesëmarrjen e mjaftueshme.

Për të bërë këtë pak më konkret, le të kthehet në Galaxy kopshtin zoologjik, e njeriut projekt llogaritje astronomisë diskutuar më herët në këtë kapitull. Imagjinoni Kevin Schawinski dhe Chris Linton, dy astronomët ulur në një pijetore në Oksford duke menduar për Galaxy Zoo. Ata kurrë nuk do të ketë mendoi, dhe kurrë nuk mund të ketë mendoi, se Aida Berges-një nënë që rrinë në shtëpi e 2 i cili jeton në Porto Riko, do të përfundojnë klasifikimin e qindra e galaktikave në javë (Masters 2009) . Ose, e konsiderojnë rastin e David Baker, biokimisti i punës në Seattle zhvillimin Foldit. Ai nuk mund të kishte parashikuar se dikush nga McKinney, Texas quajtur Scott "çizme" Zaccanelli, i cili ka punuar ditën si një blerës për një fabrikë valvul, do të kalojnë mbrëmjet e tij proteina kanate, eventualisht në rritje për një renditje numër 6 në Foldit, dhe se Zaccaenlli do, nëpërmjet lojës, të paraqesë një dizajn për një variant më të qëndrueshme të fibronektinën se Baker dhe grupi i tij gjeti aq premtuese që ata vendosën të sintetizojë atë në laboratorin e tyre (Hand 2010) . Natyrisht, Aida Berges dhe Scott Zaccanelli janë atipike, por që është fuqia e internetit: me miliarda njerëz, kjo është tipike për të gjetur atipike.

Së dyti, duke pasur parasysh këtë vështirësi me parashikimin e pjesëmarrjes, unë do të doja të ju kujtoj se krijimi i një projekt bashkëpunimi në masë mund të jetë e rrezikshme. Ju mund të investojë një shumë përpjekje ndërtimit të një sistemi që askush nuk do të dëshironi të përdorni. Për shembull, Edward Castronova-një studiues kryesor në fushën e ekonomisë të botëve virtuale, të armatosur me një grant prej 250.000 $ nga Fondacioni MacArthur, dhe të mbështetur nga një ekip i zhvilluesve-kaluar gati dy vjet duke u përpjekur për të ndërtuar një botë virtuale në të cilën ai mund të kryejë eksperimente ekonomike. Në fund, e gjithë përpjekja ishte një dështim; askush nuk donte të përdorur botën virtuale Castonova-së (Baker 2008) .

Duke pasur parasysh pasiguria rreth pjesëmarrjes, e cila është e vështirë për të eliminuar, unë sugjeroj që ju të provoni të përdorni të ligët teknikat fillestare up (Blank 2013) : të ndërtojë prototipe të thjeshtë duke përdorur off-the-raft software dhe të shihni nëse ju mund të demonstrojnë qëndrueshmërinë para se të investuar në shumë të zhvillimit të softuerit me porosi. Me fjalë të tjera, kur ju filloni testimin pilot të, projekti juaj do jo dhe nuk duhet, duken si lëmuar si Galaxy kopshtin zoologjik ose eBird. Këto projekte, si ata janë tani, janë rezultatet e viteve të përpjekjeve nga ekipet e mëdha. Nëse projekti juaj do të dështojnë, dhe kjo është një e vërtetë mundësi, atëherë ju doni të dështojë shpejt.