5.2 Llogaritja e njeriut

Projektet e llogaritjes njeriut marrë një problem të madh; të thyer në copa të thjeshta; dërgoni ato në shumë punëtorë; dhe pastaj agregat rezultatet.

Projektet e llogaritjes njerëzore kombinojnë përpjekjet e shumë njerëzve që punojnë në të thjeshtë mikro-detyra për të zgjidhur problemet që janë të padurueshme e madhe për një person. Ju mund të keni një problem kërkimore të përshtatshme për llogaritjen e njeriut, nëse ju keni menduar gjithnjë, mund të zgjidhë këtë problem, nëse unë kam një mijë asistentë kërkimore.

Shembulli prototipike i një projekti llogaritje njerëzore është Galaxy Zoo, të cilat unë do të përshkruaj në detaje më poshtë. Në këtë projekt, më shumë se 100,000 vullnetarë klasifikuar imazhe të rreth 1.000.000 galaktikave me saktësi të ngjashme me herët, dhe kryesisht të vogla-përpjekjet astronomët profesionale. Kjo shkallë është rritur ofruar nga bashkëpunimi çojë në masë të zbulimeve të reja rreth asaj se si galaktikat formë, dhe ajo u kthye deri një klasë krejtësisht të re të galaktikave quajtur "Green Peas".

Edhe pse Galaxy Zoo mund të duket shumë larg nga hulumtimet sociale, nuk janë në fakt shumë situata ku kërkuesit sociale duan të kodit, të klasifikuar, ose imazhe etiketë apo tekste. Në disa raste, kjo analizë mund të bëhet nga kompjuterat, por ka ende disa forma të analizave që janë të vështirë për kompjuterat, por të lehtë për njerëzit. Është këta njerëz lehtë-për-ende e vështirë-për-kompjutera mikro-detyrave që ne mund të kthehet mbi të projekteve llogaritje njerëzore.

Jo vetëm që është mikro-detyra në Galaxy kopshtin zoologjik mjaft e përgjithshme, struktura e projektit është e përgjithshme, si dhe. Galaxy Zoo, dhe projekte të tjera llogaritjes njeriut, përdorni një prishje të aplikojnë-kombinuar strategji (Wickham 2011) , dhe një herë ju e kuptoni këtë strategji ju do të jetë në gjendje të përdorin atë për të zgjidhur shumë probleme. Së pari, një problem i madh është e ndarë në shumë pak chunks problemit. Pastaj, puna e njeriut është aplikuar në çdo copë të vogël të problemit, i pavarur nga chunks të tjera. Së fundi, rezultatet e kësaj pune janë të kombinuara për të prodhuar një zgjidhje konsensuale. Duke pasur parasysh se background, le të shohim se si-të aplikojë-kombinuar ndarë strategji është përdorur në Galaxy Zoo.