3.2 Asking vs respektuar

Ne gjithmonë do të duhet të pyesni njerëzit pyetje.

Duke pasur parasysh se gjithnjë e më shumë i sjelljes sonë është kapur në të dhënat administrative të qeverisë dhe të biznesit, disa njerëz mund të mendojnë se pyetje është një gjë e së kaluarës. Por, nuk e tij se e thjeshtë. Kjo sigurisht që është e vërtetë që studiuesit do të kërkojë më pak në lidhje me sjelljen në të ardhmen, por, siç u diskutua në Kapitullin 2, janë probleme reale me saktësinë, plotësinë, dhe qasja e shumë burime të mëdha të të dhënave. Prandaj, unë pres se problemet me këto burime të të dhënave të thotë se studiuesit do të vazhdojë të kërkojë të anketuarit në lidhje me sjelljen e tyre për të ardhmen e parashikueshme.

Përveç këtyre arsyeve praktike, ka edhe një arsye më themelore për të pyetur: Sjellja e të dhënave edhe më të përsosur sjellje të dhënave është i kufizuar. Disa nga rezultatet më të rëndësishme sociale dhe përcaktuese janë shtete të brendshme, të tilla si emocionet, njohurive, pritjet, dhe opinionet. Shtetet e brendshme ekzistojnë vetëm brenda kokat e njerëzve, dhe nganjëherë mënyra më e mirë për të mësuar në lidhje me shtetet e brendshme është që të pyesni.

Kufizimet praktike dhe themelore të burimeve të mëdha të të dhënave, dhe se si ata mund të tejkalohen me anketat, janë ilustruar nga Moira Burke dhe Robert Kraut-së (2014) Hulumtimi se si forca e miqësive është ndikuar nga ndërveprimi në Facebook. Në atë kohë, Burke ishte duke punuar në Facebook kështu që ajo kishte qasje të plotë në një nga regjistrat më masive dhe të detajuara të sjelljes njerëzore krijuar ndonjëherë. Por, edhe ende, Burke dhe Kraut kishte për të përdorur sondazheve në mënyrë për t'iu përgjigjur pyetjes tyre kërkimore. rezultati i tyre të interesit-how të mbyllur i padituri ndjen të veçanta miq, është një shtet i brendshëm që ekziston vetëm brenda kokën e të paditurit. Për më tepër, përveç duke përdorur një studim për të mbledhur rezultatin e tyre të interesit, Burke dhe Kraut gjithashtu kishte për të përdorur një sondazh për të mësuar në lidhje me faktorët e tjerë potencialisht të ngatërruar. Në veçanti, ata donin për të ndarë ndikimin e komunikimit në Facebook nga komunikimi nëpërmjet kanaleve të tjera (p.sh., e-mail, telefon, ballë për ballë). Edhe pse ndërveprimet përmes e-mail dhe telefon regjistrohen automatikisht, këto gjurmë nuk kanë qenë në dispozicion të Burke dhe Kraut. Kombinuar të dhënat e tyre të studimit në lidhje me forcën e miqësisë dhe jo-Facebook ndërveprimit me të dhënat log Facebook, Burke dhe Kraut në përfundimin se komunikimi me anë të Facebook bëri në fakt të çojë në rritjen e ndjenjave të afërsisë.

Si puna e Burke dhe Kraut ilustron, burime të mëdha të të dhënave nuk do të eliminojë nevojën për të pyetur njerëzit pyetje. Në fakt, unë do të nxjerrë mësim të kundërt nga ky studim: të dhënat e mëdha në fakt rrit vlerën e pyetjeve të kërkuar, si unë do të tregojë të gjithë këtë kapitull. Prandaj, mënyra më e mirë për të menduar për marrëdhëniet në mes të kërkuar dhe duke vëzhguar është se ata janë më tepër se plotëson zëvendësues; ata janë si gjalpë badiava dhe pelte. Kur ka gjalpë badiava më shumë, njerëzit duan më shumë pelte; kur ka të dhëna më të mëdha, njerëzit duan më shumë sondazhe.