4.5.1.3 Ndërtimi produktin tuaj

Ndërtimi produktin tuaj është me rrezik të lartë, të lartë-shpërblim. Por, në qoftë se ajo punon, ju mund të përfitojnë nga një lak reagime pozitive që mundëson kërkime të veçantë.

Duke marrë qasjen e ndërtimit të vetë eksperimentin tuaj një hap më tej, disa studiues vërtetë të ndërtuar produktet e tyre. Këto produkte të tërhequr pjesëmarrësit, dhe pastaj të shërbejnë si platforma për eksperimente dhe lloje të tjera të hulumtimit. Për shembull, një grup i studiuesve në Universitetin e Minesotës krijuar MovieLens , e cila ofron falas, jo-komerciale rekomandime personalizuar film. MovieLens ka operuar në mënyrë të vazhdueshme që nga viti 1997, dhe gjatë kësaj kohe 250,000 përdorues të regjistruar kanë dhënë më shumë se 20 milionë vlerësime në lidhje me më shumë se 30.000 filma (Harper and Konstan 2015) . MovieLens ka përdorur komunitetin aktive të përdoruesve për të kryer hulumtime të mrekullueshme duke filluar nga testimi teoritë e shkencës sociale në lidhje me kontributet në të mirat publike (Beenen et al. 2004; Cosley et al. 2005; Chen et al. 2010; Ren et al. 2012) Për të adresuar sfidat algorithmic në sistemet e rekomandimit (Rashid et al. 2002; Drenner et al. 2006; Harper, Sen, and Frankowski 2007; Ekstrand et al. 2015) ; për një rishikim të plotë të parë Harper and Konstan (2015) . Shumë nga këto eksperimente nuk do të kishte qenë e mundur pa studiuesve që kanë kontroll të plotë mbi një produkt të vërtetë të punës.

Për fat të keq, ndërtimin produktin tuaj është tepër e vështirë, dhe ju duhet të mendojnë për atë si të krijuar një kompani start-up: me rrezik të lartë, të lartë-shpërblim. Nëse është e suksesshme, kjo qasje ofron shumë e kontrollit që vjen nga ndërtimi i vetë eksperimentin tuaj me realizëm dhe pjesëmarrës që vijnë të punojnë në sistemet ekzistuese. Më tej, kjo qasje është potencialisht në gjendje për të krijuar një lak reagime pozitive ku më shumë hulumtime të çon në një produkt të mirë që të çon në më shumë përdorues që çon në më shumë studiuesve dhe kështu me radhë (Figura 4.15). Me fjalë të tjera, një herë në lak pozitiv reagime fillon në, hulumtime duhet të merrni më të lehtë dhe më e lehtë. Pavarësisht të përmbysur të mundshëm të kësaj qasjeje, unë nuk mund të gjeni ndonjë shembull tjetër të suksesit, e cila tregon se sa e vështirë është për të ekzekutuar me sukses. Por, shpresa ime është se kjo strategji do të bëhet më praktike si teknologji përmirësohet. Këto vështirësi me krijimin e produktit tuaj do të thotë se studiuesit që duan të kontrollojnë një produkt janë shumë më shumë gjasa për t'u bërë partner me një kompani, temë unë do të adresimit të ardhshëm.

Figura 4.15: Nëse ju mund të me sukses të ndërtuar produktin tuaj, ju mund të përfitojnë nga një lak reagime pozitive: hulumtimi të çon në një produkt të mirë që të çon në më shumë përdorues e cila çon në edhe më shumë hulumtime. Këto lloje të sythe pozitive reagime janë tepër të vështirë për të krijuar, por ata mund të mundësojë kërkime që nuk do të jetë e mundur ndryshe. MovieLens është një shembull i një projekti kërkimor që ka sukses në krijimin e një lak reagime pozitive (Harper dhe Konstan 2015).

Figura 4.15: Nëse ju mund të me sukses të ndërtuar produktin tuaj, ju mund të përfitojnë nga një lak reagime pozitive: hulumtimi të çon në një produkt të mirë që të çon në më shumë përdorues e cila çon në edhe më shumë hulumtime. Këto lloje të sythe pozitive reagime janë tepër të vështirë për të krijuar, por ata mund të mundësojë kërkime që nuk do të jetë e mundur ndryshe. MovieLens është një shembull i një projekti kërkimor që ka sukses në krijimin e një lak reagime pozitive (Harper and Konstan 2015) .