5.5.4 Aktivizo surprizë

Tani që ju keni njerëz heterogjene duke punuar së bashku në një problem kuptimplotë shkencore, dhe ju keni vëmendjen e tyre u përqëndrua në, ku ajo mund të jetë më e vlefshme, të jetë i sigurt për të lënë hapësirë ​​që ata të papritur ju. Kjo është pretty cool që shkencëtarët e qytetarëve kanë etiketuar galaktikat në Galaxy kopshtin zoologjik dhe të palosur proteinat në Foldit. Por, natyrisht, kjo është ajo që këto projekte janë projektuar për të mundësuar. Çfarë është edhe më e mahnitshme, sipas mendimit tim, është se këto komunitete kanë dhënë rezultate shkencore që ishin paparashikuar edhe nga krijuesit e tyre. Për shembull, komuniteti Galaxy Zoo ka zbuluar dhe një klasë të re të objektit astronomik që ata e quajtën "Green Peas".

Shumë herët në projektin e Galaxy kopshtin zoologjik, disa njerëz kishin vënë re objekte të pazakonta gjelbër, por interesi në to kristalizuar, kur Hanny Von Arkel, një mësues holandeze shkollë, ka filluar një fije në forum diskutimi Galaxy kopshtin zoologjik me titull të mbetet në mendje: "Jepni bizele a . Chance "thread, e cila filloi August 12, 2007 filloi me shaka:" A mbledhjen e tyre për darkë "," Peas të ndaluar ", dhe kështu me radhë?. Por, shumë shpejt tjera Zooites filluar postimi bizele e tyre. Me kalimin e kohës postet u bë më teknik dhe i detajuar deri mesazhe si ky filloi duke treguar deri: "Linja OIII ( 'pea" linja, në 5007 angstrom) që ju jeni pas ndërrime në drejtim të kuqe si z rritet dhe zhduket në infra të kuqe rreth z = 0.5, dmth është e padukshme " (Nielsen 2012) .

Me kalimin e kohës Zooites u kuptuar gradualisht dhe sistematizimin vërejtjet e tyre e bizele. Më në fund, më 8 korrik 2008, pothuajse një vit të plotë pas-Carolin Cardamone, një student i diplomuar astronomi në Yale dhe anëtar i ekipit të Galaxy kopshtin zoologjik, u bashkua me fije për të ndihmuar organizimin e "bizelesh Hunt." Punë shumë entuziast pasuan dhe deri në korrik 9 2009 një gazetë ishte botuar në Shënime mujore e Royal Astronomical Society, me titull "Galaxy Zoo gjelbër Peas: Zbulimi i një Klasa e Kompaktit Extremely Star-formimin e galaktikave" (Cardamone et al. 2009) . Por, interesi në bizele nuk mbaroi këtu. Më pas, ata kanë qenë subjekt i kërkimeve të mëtejshme nga astronomët në mbarë botën (Izotov, Guseva, and Thuan 2011; Chakraborti et al. 2012; Hawley 2012; Amorín et al. 2012) . Më pas, në vitin 2016, më pak se 10 vjet pas postin e parë nga një Zooite, një letër të botuar në Nature propozuar Green Peas si shpjegim i mundshëm për një model të rëndësishëm dhe të mistershme në jonizmit e universit. Asnjë nga këto nuk është imagjinuar ndonjëherë, kur Kevin Schawinski dhe Chris Lintott diskutohet së pari Galaxy kopshtin zoologjik në një pijetore në Oksford. Për fat të mirë, Galaxy Zoo mundësuar këto lloje të surpriza të papritura nga thjesht duke i lejuar pjesëmarrësve për të komunikuar me njëri-tjetrin.