4.2 Cilat janë eksperimente?

Randomized eksperimente të kontrolluara kanë katër përbërës kryesorë: rekrutimi i pjesëmarrësve, randomization e trajtimit, ofrimit të trajtimit, dhe matjen e rezultateve.

Randomized eksperimente të kontrolluara mund të marrë shumë forma dhe mund të përdoret për të studiuar shumë lloje të sjelljes. Por, në thelbin e tyre, randomized eksperimente të kontrolluara kanë katër përbërës kryesorë: rekrutimi i pjesëmarrësve, randomization e trajtimit, ofrimit të trajtimit, dhe matjen e rezultateve. Mosha dixhitale nuk e ndryshon natyrën themelore të eksperimentimit, por ajo ka bërë ato më të lehtë logjistike. Për shembull, në të kaluarën ajo mund të ketë qenë e vështirë për të matur sjelljen e miliona njerëzve, por që tani në mënyrë rutinore ndodh në shumë sisteme dixhitale. Hulumtuesit të cilët mund të kuptoj se si për të shfrytëzuar këto mundësi të reja do të jetë në gjendje për të drejtuar eksperimentet që ishin të pamundur më parë.

Për të bërë këtë të gjithë pak më konkret, si ajo që ka mbetur e njëjtë dhe çfarë ka ndryshuar, le të konsiderojmë Michael Restivo dhe Arnout van de Rijt-së (2012) . Hulumtuesit kërkuar për të kuptuar efektin e shpërblimeve joformale kolegëve mbi kontributet editoriale në Wikipedia. Në veçanti, ata studiuan efektet e barnstars, një çmim që çdo Wikipedian mund të japin për çdo Wikipedian tjetër për të njohur punën e madhe dhe kujdesin e duhur. Restivo dhe van de Rijt dha barnstars në 100 Wikipedians meritojnë. Pastaj, Restivo dhe van de Rijt gjurmuar kontributet e mëvonshme të përfituesit për Wikipedia gjatë 90 ditëve të ardhshme. Pjesa më e madhe për habinë e tyre, njerëzit të cilëve u dhënë barnstars prirur për të bërë më pak redaktimet pas marrjes së një të tillë. Me fjalë të tjera, barnstars duket të jetë dekurajuese në vend të inkurajimit të kontributit.

Për fat të mirë, Restivo dhe van de Rijt nuk janë drejtimin e një eksperiment "shqetësoj dhe vëzhguar"; ata ishin drejtimin e një eksperiment randomized kontrolluar. Pra, përveç zgjedhjen e 100 kontribues të lartë për të marrë një barnstar, ata gjithashtu kap 100 kontribues të lartë për të cilin ata nuk e japin një barnstar. Këto njëqind shërbyer si një grup kontrolli, dhe i cili mori një barnstar dhe i cili nuk është përcaktuar rastësisht. Kur Restivo dhe van de Rijt shikuar në grupin e kontrollit kanë gjetur se ka pasur një rënie të madhe në kontributet too. Së fundi, kur studiuesit krahasuar njerëzit në grupin e trajtimit (p.sh., mori barnstars) dhe njerëzit në grupin e kontrollit, ata gjetën se barnstar shkaktuar redaktorët për të kontribuar rreth 60% më shumë. Por, kjo rritje e kontributit është duke u zhvilluar si pjesë e një rënie të përgjithshme në të dy grupet.

Si ky studim ilustron, grupi i kontrollit në eksperimente është kritike në një mënyrë që është disi paradoksale. Në mënyrë që të saktë të matur efektin e barnstars, Restivo dhe van der Rijt nevojshme për të vëzhguar njerëzit që nuk marrin barnstars. Shumë herë studiues të cilët nuk janë të njohur me eksperimente nuk e çmojnë vlerën e pabesueshme e grupit të kontrollit. Nëse Restivo dhe van de Rijt nuk kanë një grup kontrolli, ata do të kishin tërhequr pikërisht në përfundimin e gabuar. Grupet e kontrollit janë kaq të rëndësishme që CEO i një kompanie të madhe kazino ka thënë se ka vetëm tre mënyra se punonjësit mund të gjuajtur nga kompania e tij: vjedhje, ngacmimi seksual, dhe drejtimin e një eksperiment pa një grup kontrolli (Schrage 2011) .

Studimi Restivo dhe Van de Rijt ilustron katër përbërësit kryesorë të një eksperimenti: rekrutimin, randomization, ndërhyrje, dhe rezultatet. Së bashku, këto katër përbërësit lejojë shkencëtarët për të lëvizur përtej korrelacioneve dhe të matur efektin shkakësore të trajtimeve. Në mënyrë të veçantë, randomization do të thotë se kur ju krahasoni rezultatet për grupet e trajtimit dhe kontrollit që ju të merrni një vlerësim të efektit shkakësore të asaj ndërhyrjeje për atë grup të pjesëmarrësve. Me fjalë të tjera, me një eksperiment randomized kontrolluar ju mund të jeni i sigurt se çdo ndryshim në rezultatet janë të shkaktuara nga ndërhyrja dhe jo një confounder, një kërkesë që kam bërë të saktë në shtojcën teknike duke përdorur kuadrin e rezultateve të mundshme.

Përveç kësaj për të qenë një ilustrim i mirë i mekanikës e eksperimenteve, studimi Restivo dhe Van de Rijt gjithashtu tregon se logjistika e eksperimenteve digjitale mund të jetë krejtësisht ndryshe nga eksperimente analoge. Në Restivo dhe eksperiment van de Rijt, ajo ishte e lehtë për të dhënë barnstar për të gjithë në botë dhe ajo ishte e lehtë për të gjetur rezultatin-numrin e redaktimeve-mbi një periudhë të zgjatur kohe (sepse edit historia është regjistruar automatikisht nga Wikipedia). Kjo aftësi për të ofruar trajtime dhe matur rezultatet pa kosto është cilësisht ndryshe nga eksperimente në të kaluarën. Edhe pse ky eksperiment përfshirë 200 njerëz, ajo mund të ketë qenë drejtuar me 2.000 ose 20.000 njerëz. Gjëja kryesore parandalimin e studiuesit nga shkallë deri eksperimentin e tyre me një faktor prej 100 nuk është kosto, ajo ishte e etikës. Që është, Restivo dhe van de Rijt nuk duan të japin barnstars për redaktorët e meritojnë dhe ata nuk donin eksperimenti i tyre të prishin komunitetin Wikipedia (Restivo and Rijt 2012; Restivo and Rijt 2014) . Pra, edhe pse eksperimenti i Restivo dhe van de Rijt është relativisht e thjeshtë, kjo tregon qartë se disa gjëra në lidhje me eksperimentet kanë qëndruar të njëjta dhe disa kanë ndryshuar. Në veçanti, logjika themelore e eksperimentimit është e njëjtë, por logjistikës kanë ndryshuar. Tjetra, në mënyrë që të izolojnë më qartë mundësitë e krijuara nga ky ndryshim, unë do të krahasojnë eksperimentet që studiuesit mund të bëni tani për llojet e eksperimenteve që janë bërë në të kaluarën.