2.5 Përfundim

të dhënat e madhe është kudo, por duke e përdorur atë dhe forma të tjera të të dhënave vëzhguese për hulumtime sociale është e vështirë. Në përvojën time ka diçka si një jo pronë të lirë drekë për kërkimin: në qoftë se ju nuk e vënë në një shumë punë mbledhjen e të dhënave, atëherë ju jeni me siguri do të duhet të vënë në një punë shumë e analizuar të dhënat tuaja, ose në të menduarit në lidhje me çfarë është në një pyetje interesante për të kërkuar e të dhënave. Bazuar në idetë në këtë kapitull, unë mendoj se ka tre mënyra kryesore që burimet e mëdha të të dhënave do të jenë më të vlefshme për kërkime sociale:

  • empirikisht gjykimin mes konkurrojnë parashikimet teorike. Shembuj të këtij lloji të punës përfshijnë Farber (2015) (shoferët New York taksi) dhe King, Pan, and Roberts (2013) (Censura në Kinë)
  • përmirësuar matjen social për politikën përmes nowcasting. Një shembull i këtij lloji të punës është Ginsberg et al. (2009) (Google Trends gripit).
  • vlerësuar efekti shkakor me eksperimente natyrore dhe përputhen. Shembuj të këtij lloji të punës. Mas and Moretti (2009) (peer efektet në produktivitet) dhe Einav et al. (2015) (Efekti i çmim fillestar në ankand në eBay).

Shumë pyetje të rëndësishme në hulumtimet sociale mund të shprehet si një nga këta të tre. Megjithatë, këto qasje në përgjithësi kërkojnë kërkuesit për të sjellë një shumë të të dhënave. Çfarë e bën Farber (2015) interesante është motivimi teorike për matjen. Ky motivim teorike vjen nga jashtë të dhënave. Kështu, për ata që janë të mira në duke i kërkuar disa lloje të pyetjeve kërkimore, burimet e mëdha të të dhënave mund të jetë shumë i frytshëm.

Së fundi, në vend se teoria e nxitur nga hulumtimet empirike (e cila ka qenë në qendër të këtij kapitulli), ne mund të rrokullisje shkrimit dhe për të krijuar teoria empirikisht-drejtuar. Kjo është, me anë të akumulimit të kujdesshëm të fakteve empirike, modele dhe puzzles, ne mund të ndërtojmë teori të reja.

Kjo alternativë, qasje të dhënat e-parë për teori nuk është e re, dhe kjo është artikuluar më forcë nga Glaser and Strauss (1967) me thirrjen e tyre për teorinë e bazuar. Kjo qasje të dhënave të parë, megjithatë, nuk do të thotë "fundin e teorisë së", siç është pretenduar nga më të madhe të gazetarisë rreth hulumtimeve në moshën dixhitale (Anderson 2008) . Përkundrazi, si ndryshimet e mjedisit të dhënave, ne duhet të presim një ri-balancim në marrëdhëniet në mes të teorisë dhe të dhënave. Në një botë ku grumbullimi i të dhënave ishte e shtrenjtë, kjo ka kuptim për të mbledhur vetëm të dhënat që teoritë sugjerojnë do të jetë më e dobishme. Por, në një botë ku sasi të mëdha të të dhënave janë tashmë në dispozicion për të lira, kjo ka kuptim për të provoni një qasje të të dhënave të para (Goldberg 2015) .

Siç e kam treguar në këtë kapitull, studiuesit mund të mësojnë shumë duke shikuar njerëzit. Në tre kapitujt e ardhshme, unë do të përshkruajnë se si ne mund të mësojmë më shumë dhe të ndryshme të gjëra në qoftë se ne të qepur mbledhjen tonë të të dhënave dhe të ndërveprojnë me njerëz më të drejtpërdrejtë duke bërë atyre pyetje (Kapitulli 3), duke eksperimente (Kapitulli 4), dhe madje edhe përfshirja e tyre në procesin e hulumtimit të drejtpërdrejtë (Kapitulli 5).