6.7.2 Стави себеси во чевлите на сите други

Честопати истражувачите се толку фокусирани на научните цели на својата работа што го гледаат светот само преку таа леќа. Оваа миопија може да доведе до лоша етичка пресуда. Затоа, кога размислувате за вашата студија, обидете се да замислите како вашите учесници, други релевантни засегнати страни, па дури и новинар може да реагираат на вашата студија. Ова земање перспектива е различно од тоа како да се види како ќе се чувствувате во секоја од овие позиции. Наместо тоа, се обидува да замисли како ќе се чувствуваат овие други луѓе , процес што најверојатно ќе предизвика емпатија (Batson, Early, and Salvarani 1997) . Размислувањето преку вашата работа од овие различни перспективи може да ви помогне да ги предвидите проблемите и да ја придвижите вашата работа во подобра етичка рамнотежа.

Понатаму, кога ја замислувате вашата работа од перспектива на другите, треба да очекувате дека тие веројатно ќе се утврдат со живописни најлоши сценарија. На пример, како одговор на Емоционалната контагија, некои критичари се фокусираа на можноста дека тоа би можело да предизвика самоубиство, ниска веројатност, но исклучително живописно најлошо сценарио. Откако ќе се активираат емоциите на луѓето и се фокусираат на најлошото сценарио, тие може целосно да ја изгубат евиденцијата за веројатноста од појава на овој најлош случај (Sunstein 2002) . Меѓутоа, фактот дека луѓето можат да реагираат емоционално, не значи дека треба да ги отфрлите како неинформирани, ирационални или глупави. Сите ние треба да бидеме доволно скромни за да сфатиме дека никој од нас нема совршено гледиште за етиката.