6.7.2 Vendoseni veten në këpucë të gjithë të tjerët e

Shpesh hulumtuesit janë aq të fokusuar në qëllimet shkencore të punës së tyre, saqë shohin botën vetëm nëpërmjet lentit. Kjo miopi mund të çojë në një gjykim të keq etik. Prandaj, kur po mendoni për studimin tuaj, përpiquni të imagjinoni se si pjesëmarrësit tuaj, aktorë të tjerë të rëndësishëm dhe madje edhe një gazetar mund të reagojnë ndaj studimit tuaj. Kjo marrja perspektivë është e ndryshme se sa të imazhit si do ndiheshe në secilën nga këto pozita. Përkundrazi, po përpiqet të imagjinojë se si do të ndihen këta njerëz të tjerë , një proces që ka gjasa të nxisë ndjeshmërinë (Batson, Early, and Salvarani 1997) . Duke menduar për punën tuaj nga këto perspektiva të ndryshme mund t'ju ndihmojnë të parashikoni probleme dhe të lëvizni punën tuaj në një ekuilibër më të mirë etik.

Për më tepër, kur imagjinoni punën tuaj nga këndvështrimi i të tjerëve, duhet të prisni që ata të jenë të prirur për t'u fiksuar në skenarë të gjallë. Për shembull, në përgjigje të Përplasjes Emocionale, disa kritikë u përqendruan në mundësinë që ajo të mund të shkaktonte vetëvrasje, një skenar me probabilitet të ulët, por jashtëzakonisht të gjallë. Pasi emocionet e njerëzve janë aktivizuar dhe ata përqëndrohen në skenarët më të këqij, ata mund të humbasin tërësisht probabilitetin e kësaj ngjarjeje më të keqe (Sunstein 2002) . Fakti që njerëzit mund të reagojnë në mënyrë emocionale, megjithatë, nuk do të thotë që ju duhet t'i largoni ata si të painformuar, irracional, ose budalla. Të gjithë duhet të jemi të përulur aq sa të kuptojmë se asnjëri prej nesh nuk ka një pamje të përsosur të etikës.