признанија

Оваа книга има цело поглавје за масовна соработка, но сама по себе е масовна соработка. Сосема едноставно оваа книга не постоеше, ако не беше за дарежлива поддршка на многу прекрасни луѓе и организации. За тоа, јас сум исклучително благодарен.

Многу луѓе дале повратни информации за едно или повеќе од овие поглавја или продолжија разговори со мене за книгата. За овој вреден фидбек, јас сум благодарен на Хант Алкот, Дејвид Бејкер, Солон Баракас, Чико Бастос, Кен Беноит, Кларк Берние, Мајкл Бернштајн, Меган Бланшард, Џош Блуменсток, Том Боелсторф, Роберт Бонд, Моира Бурк, Јо- Далтон Конли, Шели Корел, Џенифер Долеак, Дон Дилман, Етан Брз, Ник Фејмстер, Сибел Фокс, Меги Фрај, Алан Гербер, Шарад Гоел, Дон Грин, Ејтан Херш, Џејк Хофман, Грег Хубер, Џоана Хуи, Патрик Ишизука, Бен Џонс , Ендру Ледфорд, Меган Левинсон, Ендру Ледфорд, Кевин Луис, Даи Ли, Карен Леви, Јан Лундберг, Ксао Ма, Ендру Мао, Џон Леви Мартин, Џуди Милер, Арвинд Нарјанан, Гина Неф, Кети О'Нил, Никол Пангборн, Рајан Парсонс, Дева Пејџер, Арнут ван де Ријт, Дејвид Ротшилд, Бил Салганик, Лаура Салганик, Кристијан Сандвиг, Матијас Смангс, Сид Сури, Наоми Суги, Брендон Стјуарт, Мајкл Цел, Шон Тејлор, Флоренсија Торше, Рајан Вајш, Јан et Vertesi, Тејлор Винфилд, Хан Жанг и Симон Жанг. Јас исто така би сакал да им се заблагодарам на три анонимни рецензенти кои обезбедија корисни повратни информации.

Исто така, добив прекрасни повратни информации за нацртот на ракописот од учесниците во процесот на отворен преглед: акустов, бензевенберген, бпс, каилин, cc23, cfelton, chase171, данивос, ДБЛареморе, различнигранит, dmerson, dmf, ефоссе, фасиха, исток, janetxu, jboy, jeremycohen, jeschonnek.1, jtorous, judell, jugander, kerrymcc, leohavemann, LMZ, MMisra, Nick_Adams, nicolemarwell, nir, person, pkrafft, raminasotoudeh, rchew, rkharkar, sculliwag, sjk, Stephen_L_Morgan, toz, и vnemana. Исто така би сакал да им се заблагодарам на Фондацијата Слоан и Џош Гринберг за поддршка на прирачникот за отворен преглед. Ако сакате да ја ставите сопствената книга преку Open Review, посетете ја http://www.openreviewtoolkit.org.

Исто така, би сакал да им се заблагодарам на организаторите и на учесниците на следните настани каде што имав можност да разговарам за книгата: Корнел Техника за поврзувачки медиуми; Принстонскиот центар за проучување на демократска политика; Стенфорд HCI колоквиум; Беркли Социологија колоквиум; Расел Раџџ Фондацијата Работната група за пресметковни општествени науки; Принстон ДеЦем Биоетика Семинар; Колумбија Квантитативни методи во посета на звучници за општествени науки; Принстон Центар за информатичка технологија политика и општество читање група; Симонс Институт за теорија на компјутери работилница за нови насоки во компјутерската општествена наука и податоци наука; Работилница за Институт за истражување на податоци и општество; Универзитет во Чикаго, Социологија колоквиум; Меѓународна конференција за пресметковни општествени науки; Летна школа за податоци за наука во Microsoft Research; Годишен состанок на Друштвото за индустриска и применета математика (СИАМ); Универзитетот во Индијана, Преданието на Карл Ф. Шуслер во методологиите за социјални истражувања; Оксфордскиот интернет институт; МИТ, Слоун школа за менаџмент; АТ & Т истражување "ренесансните технологии; Универзитет во Вашингтон, Семинар за податоци за наука; SocInfo 2016; Мајкрософт истражувања, Редмонд; Џонс Хопкинс, Центар за истражување на населението; Семинар за податоци за наука во Њујорк; и ICWSM 2017.

Многу студенти во текот на годините ги обликуваа идеите во оваа книга. Особено би сакал да им се заблагодарам на студентите по социологија 503 (Техники и методи на општествените науки) во пролетта 2016 за читање на рана верзија на ракописот, како и студентите во социологијата 596 (Computational Social Science) во есен 2017 година за пилот тестирање на комплетна нацрт на овој ракопис во училницата.

Друг извор на прекрасни повратни информации беше мојата книга ракопис работилница која беше организирана од страна на Принстон центар за проучување на демократската политика. Би сакал да им се заблагодарам на Маркус Пред и Мишел Епштајн за поддршка на работилницата. И јас би сакал да им се заблагодарам на сите учесници кои одвоија време од нивниот зафатен живот за да ми помогнат да ја подобрам книгата: Елизабет Брух, Пол Димаџо, Филиз Гарип, Меаган Левинсон, Карен Леви, Мор Неаман, Шон Тејлор, Маркус Пред, Џес Меткалф , Брендон Стјуарт, Данкан Ватс и Хан Жанг. Навистина беше прекрасен ден - еден од највозбудливите и наградувачки мојата цела кариера - и се надевам дека можам да канал некоја мудрост од таа соба во последниот ракопис.

Неколку други луѓе заслужуваат посебна благодарност. Данкан Вотс беше советник за мојата дисертација, и тоа беше мојата дисертација што ме возбуди за социјалните истражувања во дигиталната ера; без искуство што го имав во факултетот оваа книга нема да постои. Пол Димаџо беше првата личност која ме охрабри да ја напишам оваа книга. Сè се случи едно попладне, додека двајцата чекавме кафе машина во Валас Хол и се сеќавам на тоа до идејата да пишувам книга никогаш не ми пречи. Длабоко му благодарам што ме убеди дека имав нешто да кажам. Исто така сакам да му се заблагодарам на Карен Леви за читање на речиси сите поглавја во најраните и најнесигурните форми; таа ми помогна да ја видам големата слика кога бев заглавен во плевелите. Би сакал да му се заблагодарам на Арвинд Нарајанан за да ми помогне да се фокусирам и да ги насочите аргументите во книгата преку многу прекрасни ручеци. Брендон Стјуарт секогаш беше среќен да разговара или да разгледува поглавја, а неговите увиди и охрабрување ме натераа да се движам напред, дури и кога почнав да лебдам настрана. И, конечно, би сакал да му се заблагодарам на Мариса Кинг за да ми помогне да излезе со наслов на оваа книга еден сончев попладне во Њу Хевн.

Додека ја пишувам оваа книга, користа од поддршката на три неверојатни институции: Универзитетот Принстон, Мајкрософт Рисрч и Корнел Техн. Прво, на Универзитетот Принстон, благодарам на моите колеги и студенти на Одделот за социологија за создавање и одржување на топла и поддржувачка култура. Исто така, би сакал да им се заблагодарам на Центарот за информатичка технологија за да ми дадам прекрасен интелектуален втор дом, каде што би можел да научам повеќе за тоа како научниците од компјутер го гледаат светот. Делата од оваа книга беа напишани додека бев во саботата од Принстон, а за време на тие листови бев среќен да поминам време во две фантастични интелектуални заедници. Прво, би сакал да му се заблагодарам на "Мајкрософт Рисрч Њујорк Сити" за мојот дом во 2013-14 година. Џенифер Чај, Дејвид Пеннок и целата компјутерска група за социјална наука беа прекрасни домаќини и колеги. Второ, би сакал да му се заблагодарам на Корнел Техн за мојот дом во 2015-16. Дан Хутенлочер, Мор Неаман и сите во Лабораторијата за социјални технологии помогнаа Корнел Тек да бидат идеални за мене за да ја завршам оваа книга. На многу начини, оваа книга е за комбинирање на идеи од науката за податоци и општествените науки, а Microsoft Research и Cornell Tech се модели на овој вид интелектуално вкрстено опрашување.

Додека ја пишувам оваа книга, имав одлична истражувачка помош. Благодарен сум на Хан Жанг, особено за неговата помош во составувањето на графиконите во оваа книга. Благодарен сум на Јо-Јо Чен, особено за нејзината помош во изготвувањето на активностите во оваа книга. Конечно, јас сум благодарен на Џуди Милер и Кристен Матлофски за помош од сите видови.

Веб-верзијата на оваа книга беше создадена од Лука Бејкер, Пол Јуен и Алан Ритари од Агатон група. Работата со нив на овој проект беше задоволство, како и секогаш. Особено би сакал да му се заблагодарам на Лука, исто така, да го развијам процесот на градење на оваа книга и да ми помогнам да отидам во мрачните агли на Git, pandoc и Make.

Би сакал да им се заблагодарам на соработниците за следните проекти што ги користевме: Git, pandoc, pandoc-crossref, pandoc-citeproc, pandoc-citeproc-преамбула, Хипотеза, Middleman, Bootstrap, Nokogiri, GNU Make, Vagrant, Ansible, LaTeX, и Зотеро. Сите графикони во оваа книга беа креирани во R (R Core Team 2016) и ги користеа следните пакети: ggplot2 (Wickham 2009) , dplyr (Hadley Wickham and Francois 2015) , reshape2 (Wickham 2007) , stringr (Hadley Wickham 2015) , (Fox and Weisberg 2011) , кауболот (Wilke 2016) , png (Urbanek 2013) , мрежа (R Core Team 2016) и ggrepel (Slowikowski 2016) . Јас исто така би сакал да му се заблагодарам на Киран Хили за неговиот блог пост што ме започна со пандокс.

Би сакал да им се заблагодарам на Arnout van de Rijt и David Rothschild за обезбедување на податоци кои се користат за рекреирање на некои од графиконите од нивните документи и Џош Блуменсток и Раџ Четти за да се направат достапни јавни датотеки за репликација.

На Princeton University Press, би сакал да му се заблагодарам на Ерик Шварц, кој веруваше во овој проект на почетокот, и Меган Левинсон, кој помогна да стане реалност. Меган беше најдобриот уредник што писателот би можел да го има; таа секогаш беше таму за да го поддржи овој проект, во добри времиња и во лоши времиња. Јас сум особено благодарен за тоа како нејзината поддршка еволуирала откако проектот се променил. Ал Бертран направи одлична работа за време на напуштањето на Меган, а Саманта Надер и Кетлин Чиофи помогнаа да се претвори овој ракопис во вистинска книга.

Конечно, би сакал да им се заблагодарам на моите пријатели и на семејството. Го поддржувавте овој проект на толку многу начини, често на начини на кои не сте ни знаевте. Посебно сакам да им се заблагодарам на моите родители, Лаура и Бил, и моите родители, Џим и Шерил, за нивното разбирање, додека овој проект продолжи и понатаму и понатаму. Исто така би сакал да им се заблагодарам на моите деца. Ели и Тео, многу ме запрашате кога мојата книга конечно ќе заврши. Па, конечно е завршена. И што е најважно, сакам да се заблагодарам на мојата сопруга Аманда. Сигурен сум дека исто така сте се запрашале кога конечно ќе заврши оваа книга, но никогаш не сте ја покажале. Со текот на годините што сум работел на оваа книга, јас бев отсутен премногу, и физички и ментално. Многу сум благодарен за вашата бескрајна поддршка и љубов.