5.5.4 Овозможи изненадување

Сега, кога имате хетерогени луѓе кои работат заедно на значаен научен проблем, и ќе се фокусирате на тоа каде може да биде највредното, бидете сигурни дека ќе оставите простор за нив да ве изненадат. Прилично е кул што научниците од граѓанското општество ги обележале галаксиите во Галакси зоолошката градина и преклопени протеини во Foldit. Но, се разбира, тоа е она што овие проекти беа дизајнирани да им овозможат. Што е уште поубаво, според мое мислење, е дека овие заедници произведоа научни резултати кои беа непредвидени дури и од нивните творци. На пример, заедницата Galaxy Zoo откри нова класа на астрономски објекти што тие ги нарекоа "Зелен грашок".

Многу рано во проектот "Галакси зоолошка градина", неколку луѓе забележале невообичаени зелени предмети, но интересот за нив кристализирал кога Хани ван Аркел, холандски учител, започнала нишка на форумот за дискусија во зоолошката галаксија со повлечена наслов: "Дај грашок Шанса ". Низата, која започна на 12 август 2007 година, започна со шеги:" Дали ги собираш за вечера? "," Грас стоп "и така натаму. Но, набргу, другите зоотици почнаа да го објавуваат сопствениот грашок. Со текот на времето мислењата станаа по технички и детални, се додека не се појавиле такви објави: "Линијата OIII (линијата" грашок ", на 5007 angstrom) која ги следите смените кон црвено како \(z\) зголемува и исчезнува во инфра-црвено на околу \(z = 0.5\) , т.е. е невидливо " (Nielsen 2012) .

Со текот на времето, зоолозите постепено ги разбираат и систематизираат своите набљудувања на грашок. Конечно, на 8 јули 2008 година, речиси цела година подоцна, Каролин Кардамон, дипломиран студент по астрономија на Јеил и член на тимот на Галакси зоолошката градина, се приклучи на темата за да помогне во организирањето на "Лов на грашок". Потоа се појави ентузијастичка работа до јули 9, 2009 беше објавен труд во Месечните известувања на Кралското астрономско друштво со наслов "Галакси зоолошката зелена грашок: откривање на класа на компактни екстремно ѕвезда-формирачки галаксии" (Cardamone et al. 2009) . Но, интересот за грашок не заврши таму. Подоцна, тие биле предмет на понатамошни истражувања од страна на астрономите ширум светот (Izotov, Guseva, and Thuan 2011; Chakraborti et al. 2012; Hawley 2012; Amorín et al. 2012) . Потоа, во 2016 година, помалку од 10 години по првиот пост од страна на Zooite, хартија објавена во Природата предложи зелено грашок како можно објаснување за важен и збунувачки модел во јонизацијата на универзумот. Ништо од ова никогаш не било замислено кога Кевин Швински и Крис Линтот првпат разговарале за Галакси зоолошката градина во паб во Оксфорд. За среќа, Галакси зоолошката градина овозможи вакви неочекувани изненадувања, овозможувајќи им на учесниците да комуницираат едни со други.