5.4.2 PhotoCity

PhotoCity решава проблемите на квалитетот на податоците и за земање мостри во дистрибуирани собирање на податоци.

Веб-страниците како Фликр и Фејсбук им овозможуваат на луѓето да споделуваат слики со своите пријатели и семејства, а исто така создаваат огромни складишта на фотографии кои можат да се користат за други цели. На пример, Самир Агарвал и неговите колеги (2011) обиделе да ги искористат овие фотографии за "Изградба на Рим во еден ден", со тоа што ги репресираа 150.000 слики од Рим за да создадат 3D реконструкција на градот. За некои силно фотографирани згради - како што е Колосеумот (слика 5.10) - истражувачите биле делумно успешни, но реконструкциите доживеале, бидејќи повеќето фотографии биле земени од истите иконски перспективи, оставајќи дел од зградите нефокусирани. Така, сликите од фото-складиштата не беа доволни. Но, што ако волонтерите можат да се запишат за да ги соберат потребните фотографии за да ги збогатат оние што се веќе достапни? Размислувајќи за аналогијата на уметноста во поглавјето 1, што ако за готовите слики може да бидат збогатени од страна на custommade слики?

Слика 5.10: 3D реконструкција на Колосеумот од голем број на 2D слики од проектот Градење на Рим во еден ден. Триаголниците ги претставуваат локациите од кои се фотографираат. Репродуцирано со дозвола од HTML верзија на Agarwal et al. (2011).

Слика 5.10: 3D реконструкција на Колосеумот од голем сет на 2D слики од проектот "Градење на Рим во еден ден". Триаголникот ги претставува локациите од кои се фотографираат. Репродуцирано со дозвола од HTML верзија на Agarwal et al. (2011) .

Со цел да се овозможи насочената колекција на голем број фотографии, Кетлин Тујт и неговите колеги развија PhotoCity, игра за прикачување фотографии. PhotoCity ја претвори потенцијално макотрпната задача за собирање на податоци - прикачување на фотографии - во активност слична на играта која вклучуваше тимови, замоци и знамиња (слика 5.11), и беше прво распоредена за креирање 3D реконструкција на два универзитета: Универзитетот Корнел и Универзитетот на Вашингтон. Истражувачите го започнаа процесот со поставување на семето од некои згради. Потоа, играчите на секој кампус ја прегледаа тековната состојба на реконструкцијата и заработија поени со качувањето слики што ја подобрија реконструкцијата. На пример, ако тековната реконструкција на Урис библиотеката (во Корнел) беше многу нерамна, играчот може да заработи поени со качувањето нови слики од неа. Две карактеристики на овој процес на подигнување се многу важни. Прво, бројот на поени што ги добил играчот бил врз основа на износот што нивниот фото додаде за реконструкција. Второ, фотографиите што беа поставени мораше да се преклопуваат со постојната реконструкција, за да можат да бидат валидирани. На крајот, истражувачите успеаја да создадат 3D модели со висока резолуција на згради на двата кампуса (слика 5.12).

Слика 5.11: PhotoCity ја претвори потенцијално макотрпната задача за собирање на податоци (односно, поставување на фотографии) и ја претвори во игра. Репродуцирано со дозвола од Tuite et al. (2011), слика 2.

Слика 5.11: PhotoCity ја претвори потенцијално макотрпната задача за собирање на податоци (на пример, поставување на фотографии) и ја претвори во игра. Репродуцирано со дозвола од Tuite et al. (2011) , слика 2.

Слика 5.12: Играта PhotoCity овозможи на истражувачите и учесниците да создадат висококвалитетни 3D модели на згради користејќи фотографии поставени од учесниците. Репродуцирано со дозвола од Tuite et al. (2011), слика 8.

Слика 5.12: Играта PhotoCity овозможи на истражувачите и учесниците да создадат висококвалитетни 3D модели на згради користејќи фотографии поставени од учесниците. Репродуцирано со дозвола од Tuite et al. (2011) , слика 8.

Дизајнот на PhotoCity реши две проблеми кои често се јавуваат во дистрибуираното собирање на податоци: валидација на податоци и земање примероци. Најпрво, фотографиите беа потврдени со споредување на нив со претходните фотографии, кои беа за споредба во споредба со претходните фотографии, па се враќаа на семенските фотографии што беа поставени од истражувачите. Со други зборови, поради оваа вградена редудантност, беше многу тешко некој да испрати слика од погрешна зграда, било случајно или намерно. Оваа функција за дизајн значеше дека системот се заштити од лоши податоци. Второ, системот за бодување природно ги обучи учесниците да ги соберат највредните - не најсоодветните податоци. Всушност, тука се и некои од стратегиите што ги опишале играчите со цел да заработат повеќе поени, што е еквивалентно на собирање на вредни податоци (Tuite et al. 2011) :

  • "[Се обидов да] се приближи времето на денот и осветлување кои беа направени неколку фотографии: тоа ќе помогне да се спречи отфрлање од страна на играта. Со тоа, вели, облачни денови беа најдобри досега, кога се занимаваат со ќошиња бидејќи помалку за разлика помогна бројката игра надвор геометрија од моите слики. "
  • "Кога беше сончево, јас се користи на тресењето карактеристики мојот фотоапарат да си дозволам да се земе фотографии додека шетаат одредена зона. Ова ми е дозволено да се јасни слики, а не да се запре мојот чекор. Исто така бонус: помалку луѓе се загледа во мене "!
  • "Имајќи многу слики на една зграда со 5 мегапикселна камера, а потоа се врати дома да ги достават, понекогаш и до 5 свирки на викенд снимањето, беше основна стратегија слика апсење. Организирање на фотографии на надворешен хард диск папки од кампусот регионот, градење, тогаш лицето на зградата предвидени добра хиерархија да структура подигнати. "

Овие изјави покажуваат дека кога учесниците се обезбедени со соодветни повратни информации, тие можат да станат доста експерт во собирањето на податоци од интерес за истражувачите.

Генерално, проектот PhotoCity покажува дека земањето примероци и квалитетот на податоците не се несовладливи проблеми во дистрибуираното собирање податоци. Понатаму, тоа покажува дека дистрибуираните проекти за собирање податоци не се ограничени на задачи што луѓето веќе ги прават, како што се гледање на птици. Со вистинскиот дизајн, волонтерите можат да бидат охрабрени да прават и други работи.