6.2.3 Encore

Истражувачите ги предизвикаа луѓето компјутери тајно да ги посетуваат веб-страниците што потенцијално беа блокирани од репресивните влади.

Во март 2014 година, Сем Барнет и Ник Фејмстер го лансираа Encore, систем кој обезбедува реално и глобално мерење на цензурата на интернетот. За да го направат ова, истражувачите, кои беа во Грузија Техника, ги охрабри сопствениците на веб-страниците да го инсталираат овој мал фрагмент во изворните датотеки на нивните веб-страници:

 <iframe  src= "//encore.noise.gatech.edu/task.html"  width= "0"  height= "0"  style= "display: none" ></iframe> 

Ако се случи да ја посетите веб-страница со овој кодек за кодот, вашиот веб-прелистувач ќе се обиде да контактира со веб-страница која истражувачите ја следеа за можна цензура (на пример, веб страната на забранета политичка партија). Потоа, вашиот веб прелистувач ќе поднесе извештај до истражувачите за тоа дали можеше да се поврзе со потенцијално блокираната веб-страница (слика 6.2). Понатаму, сето ова ќе биде невидливо, освен ако не ја проверите изворната датотека на HTML на веб-страницата. Таквите невидливи страници од трети страни се всушност прилично чести на интернет (Narayanan and Zevenbergen 2015) , но тие ретко вклучуваат експлицитни обиди за мерење на цензурата.

Слика 6.2: Шема на истражувачкиот дизајн на Encore (Burnett и Feamster 2015). Веб-страницата за потекло има вграден мал фрагмент во кодот (чекор 1). Вашиот компјутер ја прави веб-страницата, која ја активира задачата за мерење (чекор 2). Вашиот компјутер се обидува да пристапи до мерна цел, што може да биде веб-страница на забранета политичка група (чекор 3). А цензорот, како што е владата, тогаш може да го блокира вашиот пристап до целта за мерење (чекор 4). Конечно, вашиот компјутер ги објавува резултатите од ова барање до истражувачите (не е прикажано на сликата). Репродуцирано со дозвола од Барнет и Фејмстер (2015), слика 1.

Слика 6.2: Шема на истражувачкиот дизајн на Encore (Burnett and Feamster 2015) . Веб-страницата за потекло има вграден мал фрагмент во кодот (чекор 1). Вашиот компјутер ја прави веб-страницата, која ја активира задачата за мерење (чекор 2). Вашиот компјутер се обидува да пристапи до целта за мерење, што може да биде веб-страница на забранета политичка група (чекор 3). А цензорот, како што е владата, тогаш може да го блокира вашиот пристап до целта за мерење (чекор 4). Конечно, вашиот компјутер ги објавува резултатите од ова барање до истражувачите (не е прикажано на сликата). Репродуцирано со дозвола од Burnett and Feamster (2015) , слика 1.

Овој пристап за мерење на цензурата има некои многу атрактивни технички особини. Доколку доволен број на веб-страници го вклучуваат овој едноставен фрагмент, тогаш Encore може да обезбеди реално време, мерка на глобално ниво чии веб-страници се цензурирани. Пред да започне проектот, истражувачите се пренесоа со нивната ИРБ, која одби да го преиспита проектот, бидејќи тоа не беше "истражувањето на човечките субјекти" во рамките на Заедничкото правило (збир на прописи со кои се регулираат повеќето федерално финансирани истражувања во САД, види го историскиот прилог на крајот од ова поглавје).

Сепак, наскоро по лансирањето на Encore, Бен Зевенберген, кој потоа дипломиран студент, контактирал со истражувачите за да постави прашања за етиката на проектот. Особено, Zevenbergen беше загрижен дека луѓето во одредени земји би можеле да бидат изложени на ризик ако нивниот компјутер се обидел да посети одредени чувствителни веб-страници, и овие луѓе не се согласиле да учествуваат во студијата. Врз основа на овие разговори, тимот на Encore го модифицирал проектот да се обиде да ја мери цензурата на само Фејсбук, Твитер и Јутјуб, бидејќи обидите на трети лица за пристап до овие сајтови се вообичаени за време на нормалното прелистување на веб-страниците (Narayanan and Zevenbergen 2015) .

По собирањето на податоци користејќи го овој модифициран дизајн, документ кој ја опишува методологијата и некои резултати беше доставен до SIGCOMM, престижна конференција за компјутерски науки. Програмскиот комитет го ценел техничкиот придонес на трудот, но изрази загриженост во врска со недостатокот на информирана согласност од учесниците. На крајот на краиштата, програмската комисија одлучи да го објави трудот, но со изјава за потпишување која изразува етички загриженост (Burnett and Feamster 2015) . Таквата изјава за потпишување никогаш не била користена во SIGCOMM, и овој случај доведе до дополнителна дебата меѓу компјутерските научници за природата на етиката во нивното истражување (Narayanan and Zevenbergen 2015; B. Jones and Feamster 2015) .